Gdje su nestale ulaznice kojih su se reprezentativci odrekli u ime navijačkih udruga?

MALO je tko mogao očekivati da će Hrvatskom nogometnom savezu, kojeg domaći tifosi stalno imaju na piku, uspjeti ujediniti hrvatsku navijačku scenu. Dogodilo se, ali na žalost, to nisu dobre vijesti za našu nogometnu reprezentaciju. Jer ako je suditi po informacijama koje nakon "transparentne" raspodjele karata za spektakl na Wembleyju emitiraju iz navijačkih udruga, sve je spremno za organizirani bojkot odlučujućih susreta hrvatske reprezentacije u Skoplju i Londonu.

Za trenutak ćemo ostaviti po strani "kolo sreće" koje je u Rusanovoj okretala izvjesna studentica Iva, inače nećakinja tajnice HNS-a Marije Nemet, dodijelivši pri tom 450 ulaznica sretnicima on-line licitacije. Novi skandal, po svemu sudeći, izrodit će se u slučaju ne otkrije li HNS po kojem su se ključu dijelile ulaznice organiziranim navijačkim skupinama, a kojima je, kako tvrde odgovorni, pripao dodatnih 10 posto od ukupne svote (nepunih 5800 komada).

u kojem bojkot gostovanja naše reprezentacije najavljuju dosad vjerni navijači iz dijaspore, izazvalo je , koji dečke maksimalno podržavaju, izražavajući svoju ogorčenost na HNS-ovo favoriziranje šminkeraja i sponzorstva. Inače, Torcida  je na raspolaganje dobila 40 ulaznica, dok se BBB-i moraju zadovoljiti kontingentom od 30 komada. Potom se u našu redakciju javio razočarani pripadnik Ultrasa, koji tvrdi kako im je omogućena kupnja 40 ulaznica od 500 komada koliko je HNS namijenio navijačkim udrugama.

Na crnom tržištu ulaznice za 1500 kuna

Prema toj raspodjeli, tvrdi naš sugovornik, 25 navijača nije steklo pravo na kupnju vrijednog papirića, obzirom da je preko Ultrasa prijavljeno 65 navijača koji su željeli putovati na Wembley. Kako se još prije tjedan dana o problemu oglasio i izbornik Slaven Bilić, govoreći da će se zbog golemog interesa dijela ulaznica koje im pripadaju odreći i članovi naše reprezentacije, Ultrasi su se u HNS-u odlučili raspitati po kojem ključu će se te ulaznice dijeliti.

"Gospodin koji mi se 6.11. javio u HNS-u potvrdio mi je da će se ulaznice slati udrugama prema istome ključu kao i prvih 500 ulaznica, iako dotični nije želio precizirati koliki je broj tih ulaznica." - tvrdi pripadnik Ultrasa.

Prema gore navedenim tvrdnjama bi Ultrasima trebalo pripasti osam posto od 400 ulaznica, koliko su igrači donirali našim navijačima (iako u HNS-u taj broj ne žele potvrditi!), što znači 32 ulaznice. U slučaju da su se igrači, primjerice, odrekli 300 ulaznica, Ultrasima bi prema kultnom ključu raspodjele trebalo pripasti 24 komada. No, neugodno su se u Vinkovcima iznenadili kada je u sjedište njihove udruge stiglo svega pet komada ulaznica za Wembley!

"Potom sam ponovno kontaktirao HNS i dobio potpuno drugu informaciju. Naime, rečeno mi je da su se igrači odrekli ulaznica u korist navijača ali da su igrači odmah navodili imena i prezimena navijača kojima oni žele da te ulaznice idu!  Isto tako, dotični gospodin opet nije želio precizirati koliki je broj tih ulaznica." - tvrdi naš sugovornik, koji je utakmicu za Wembley uspio "dogovoriti"  preko Zagreba, gdje na crnom tržištu košta oko 1500 kuna.

Za tek nešto više love, točnije 149 funti, mogao je direktno na Wembleyu kupiti VIP ulaznicu, no pravim je navijačima ipak draže biti na tribini, nego među šminkerima. Pa makar ih to stajalo 1500 kuna. 

U najmanju ruku bi bilo čudno da su naši reprezentativci posegnuli za "rodijačkim" trikovima, obzirom da su zajedno s bivšim reprezentativcima i članovima stručnih stožera dobili 21 posto raspoloživih ulaznica. Što je sasvim dovoljno da namire svoje bližnje (i daljnje). Stoga se postavlja loično pitanje što je HNS učinio s dijelom ulaznica kojih su se igrači odrekli, obzirom da je samo jedan dio došao u posjed navijačkih udruga, kojima su namijenjene. Navijači čekaju odgovore, a HNS je na potezu.

"Ulaznice dijelili po modelu Njemačka"

Evo kako je slučaj u razgovoru za Index prokomentirao glavni HNS-ov tajnik Zorislav Srebrić:

"Sve ulaznice kojih se igrači ili stožer odreknu idu navijačkim skupinama prema ranije određenim proporcijama. Sve polazi iz one osnovne sheme, odnosno modela Njemačka. Veće navijačke skupine, naravno dobivaju na raspolaganje više ulaznica."

A stanoviti model Njemačka, za one kojima treba podsjetnik, kaže da su navijačke skupine dobile od 8-11 posto ulaznica, a kasnije se ispostavilo da je to 300 paketa za sve susrete reprezentacije.

"Čuo sam se s predstavnicima svih navijačkih skupina i svi su zadovoljni raspodjelom. Naravno, koliko je to u ovoj situaciji i moguće. Kontingent za navijače nismo odredili po nekim matematičkim proračunima, već po nekoj logici i pravednosti, jer nismo željeli drugima uskratiti mogućnost odlaska na SP. I drugi zaslužuju da budu dio globalnog spektakla." - kazao je tada HNS-ov operativac Nikša Martinac.

21 posto ulaznica guzonjama, 10 posto navijačima

Srebrić se, na naš upit, osvrnuo i na česte glasine iz navijačkih krugova, a koje govore o preprodaji ulaznica od strane HNS-ovih djelatnika, kada su u pitanju velika nogometna natjecanja. Recept je sljedeći: pojedinci iz vrhuške Rusanove dragocjene papiriće preko svojih preprodavača puštaju na crno tržište.

"Nema ni govora o nikakvom prodavanju, preprodavanju ulaznica od strane HNS-a. Mi to ne smijemo činiti i rezolutno odbijamo sva slična govorkanja. Problem je taj što je interes za ovu utakmicu veći nego za onu između Hrvatske i Brazila, a karata je više nego upola manje."

Inače, za one koji nisu upućeni, donosimo plan i program razdiobe ulaznica za susret na Wembleyu:

- 8 posto internetskim kupcima

- 21 posto sadašnjim i bivšim reprezentativcima i članovima stručnih stožera

- 21 posto Županijskim nogometnim savezima, prvoligaškim klubovima, članovima IO-a, komisija, Skupštine te djelatnicima Rusanove 13

- 19 posto turističkim agencijama

- 12 posto sponzorima

- 10 posto organiziranim navijačkim skupinama

- 3 posto navijačima iz dijaspore

- 6 posto službenim partnerima, novinarima, diplomatima

Gospodin Srebrić, po pitanju raspodjele ulaznica za Euro 2008, želio je podvući;

"Turističke agencije nisu dobile nikakve ulaznice za posljednje Europsko niti Svjetsko prvenstvo, isto kao što neće dobiti ulaznice ni za prvenstvo u Austriji i Švicarskoj jer je propozicijama tako određeno. Ovo je bila jedina prilika da se za njih izdvoje neke ulaznice i mi smo im izašli u susret. Usprkos tome, nezadovoljni su jer nisu dobili dovoljno ulaznica, ali mi nismo bili obvezni dati im išta. Teoretski je moguće da se određen broj ulaznica oslobodi nakon idućeg kvalifikacijskog kruga, ukoliko Engleska ispadne s Eura pa njihovi navijači odustanu. Mi ćemo svakako o tome razgovarati s Englezima, ali znate i sami kakve su tamo navike i odnos prema nogometu, navijači idu gledati reprezentaciju bez obzira na sve."

Dea Redžić, Petar Vidov
Foto: Hrvoje Pilić

Pročitajte više