Glavni favorit ostaje bez domaćinstva SP-a 2026. zbog zakona o zabrani homoseksualnih aktivnosti?

Foto: Getty Images

SVJETSKA nogometna federacija domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2026. godine priopćit će i dodijeliti u Moskvi 13. lipnja, dan prije početka predstojećeg Mundijala u Rusiji. 
 
Službeni su kandidati za domaćinstvo 23. izdanja svjetske smotre, inače prve u povijesti s 48 reprezentacija, Maroko te Sjedinjene Američke Države udružene s Kanadom i Meksikom.
 
Premda ga podržava cijeli afrički kontinent te figurira kao glavni pretendent na domaćinstvo, Maroko se suočava s ozbiljnim problemom. Ne preinači li sadašnji zakon koji zabranjuje "homoseksualne aktivnosti", prijeti mu uskraćivanje povijesnog domaćinstva.
 
Udruge za ljudska prava podigle su glas te su svojim protestima pozornost javnosti skrenule na marokanski pravni okvir unutar kojeg se zakonom zabranjuju "homoseksualne aktivnosti". Prema spomenutom zakonskom propisu, prijestupnicima prijeti zatvorska kazna u trajanju od šest mjeseci do tri godine.
 
"Dobije li Maroko domaćinstvo, LGBT osobe susrest će se s velikim brojem diskriminacija. Zato smo i potaknuli kampanju kako bismo Svjetsku nogometnu federaciju upozorili na ljudska prava u našoj državi i problemu o kojem se uporno šuti", izjavio je predsjednik Marokanske udruge za ljudska prava Ahmed El Haij.
 
Pod inzistiranjem Marokanskog nogometnog saveza, nacionalni organi promišljaju o suspenziji, pa čak i ukinuću postojećeg zakona.
 
U tijeku su posljednje provjere potencijalnih domaćina Svjetskog prvenstva 2026. godine. Niti prije niti kasnije, nakon Južnoafričke Republike 2010. godine, nijednoj afričkoj naciji nije dodijeljena čast organizacije svjetske smotre.

Pročitajte više