PREMIER LIGA

Godinama je vladao uz Modrića, a u Unitedu skoro uopće ne igra. Evo zašto

Foto: EPA-EFE

KAD JE Manchester United potvrdio transfer Casemira iz Real Madrida za 70 milijuna eura, sportski direktor John Murtaugh nazvao ga je "jednim od najboljih veznjaka na svijetu". Trener Erik ten Hag natuknuo je da se radi o djeliću slagalice koji je nedostajao, "cementu između kamenja". Na predstavljanju uoči pobjede nad rivalom Liverpoolom 2:1 na Old Traffordu 22. kolovoza, brazilski reprezentativac dočekan je kao heroj.

Ali više od šest tjedana kasnije Casemiro je odigrao samo 82 minute u Premier ligi, još nije započeo niti jednu utakmicu za novi klub, a kad je Ten Hag birao momčad koja će se u nedjelju suprotstaviti Manchester Cityju na Etihadu, 30-godišnjak je ostao na klupi, piše ESPN.

Dok je momčad Pepa Guardiola razarala United zastrašujućom lakoćom do vodstva 4:0 na poluvremenu, televizijske kamere usmjerile su se prema klupi za rezerve te pokazale Casemira i bivšeg suigrača iz Reala Cristiana Ronalda s izbezumljenim pogledima. I neki navijači bili su u nevjerici kako jedan od najiskusnijih defenzivnih veznjaka svijeta tako važnu utakmicu, koja bi mu u teoriji i stilski odgovarala, mora gledati s klupe.

Ten Hag: Momčad je pobjeđivala, a McTominay igrao odlično

Objašnjavajući svoju odluku nakon poraza 6:3, Ten Hag je rekao da je želio i dalje vjerovati momčadi koja je dobila četiri utakmice u nizu nakon katastrofalnog starta u sezonu protiv Brightona i Brentforda, ali način na koji je izgubio pokazuje da je bio u krivu.

"Na dan kad smo ga doveli, počeli smo pobjeđivati, a momčad je najvažnija", rekao je Nizozemac. "Momčad je igrala jako dobro i to nije kritika Casemiru, nego, u ovom slučaju, pohvala Scottu McTominayu koji je igrao odlično i krenuli smo u seriju. Ali siguran sam da će nam Casemiro biti važan i dugoročno i kratkoročno, pronaći će mjesto u momčadi, ali to se mora dogoditi prirodno."

Ten Hag će napraviti promjene nakon ponižavajućeg poraza od Cityja i Casemiro će vjerojatno započeti utakmicu protiv Omonije u Europa ligi na Cipru u četvrtak. Ali ostaju pitanja zašto peterostruki osvajač Lige prvaka mora čekati priliku u Europa ligi i još nije redovan član prvih 11.

To je navelo bivšeg Unitedova braniča Rija Ferdinanda da sugerira kako je Casemiro možda već zažalio zbog odluke da Madrid zamijeni Manchesterom.

"Pitam se kakav učinak to ima na nekog takvog", rekao je Ferdinand na svom YouTube kanalu. "Da, iskusan je i što sve ne, ali mora da tamo sjedi i misli: 'vau, zaista osjećam kao da me ne poštuju, s obzirom na sve što sam učinio'. Iznenadilo bi me da se tako ne osjeća."

Trener je želio De Jonga, kojeg je već vodio i sasvim je drukčiji tip veznjaka

Dio navijača vjeruje da Casemiro uopće nije bio Ten Hagov izbor. Ne pomaže ni činjenica da od svih pet Unitedovih ljetnih prinova on jedini nema nikakve veze s Ajaxom ili nizozemskom ligom. Lisandro Lopez i Antony igrali su pod njim u Ajaxu. Christian Eriksen, bivši Ajaxov igrač, trenirao je s nizozemskim divom dok se oporavljao od srčanih problema. Tyrell Malacia došao je iz Feyenoorda, ali bio bi na meti Ajaxa da je Ten Hag ostao u Amsterdamu.

Ten Hag je očajnički želio pravu šesticu u vezi i htio je dovesti još jednog svog bivšeg igrača iz Ajaxa, Frenkieja de Jonga, ali kad su pregovori s Barcelonom o transferu vrijednom 85 milijuna eura postali prekomplicirani, United se okrenuo Casemiru.

Izvori kažu ESPN-u da su Murtaugh i tehnički direktor Darren Fletcher bili impresionirani Casemirovom željom da dođe, posebno u usporedbi s De Jongovom neodlučnošću da napusti Barcelonu, ali dok se Ten Hag složio s Casemirovim dolaskom (Unitedovi treneri mogu staviti veto na bilo koji transfer s kojim se ne slažu), Brazilac je dosta drukčiji igrač od De Jonga, koji voli birati kamo će dodati te voditi loptu.

Prebacivanje na igrača znatno drukčijeg profila samo je potegnulo još više pitanja o Unitedovoj strategiji u transferima i, što je još važnije, sugerira da Ten Hag još pokušava smisliti što će sa svojim novim veznjakom.

"Svaki drugi klub je vrlo precizan, ne vidiš ih da se odbijaju po tržištu poput loptice za fliper, od jednog do drugog igrača", rekao je bivši Unitedov branič Gary Neville za Sky Sports. "Prvo je bio De Jong, pa Rabiot, a na kraju Casemiro s fenomenalnim ugovorom koji će koštati klub 160 milijuna funti. Kad si očajan, plaćaš više nego što je potrebno."

Kontrola ega je srž menadžmenta

Ljudi bliski Casemiru uvjeravaju da njegov transfer u United nema nikakve veze s novcem te da će zaraditi više nego u Realu samo ako pomogne klubu da se vrati u Ligu prvaka. Ali za to mora biti u momčadi i dok Ten Hag otvoreno govori kako je na igraču da dokaže da treba igrati u najvećim utakmicama, Ferdinand vjeruje da će njegovo produljeno odsustvo postati problem i za trenera i igrača.

"To su dodatni zapleti s kojima se Ten Hag mora nositi", kaže bivši engleski reprezentativni branič. "To je srž menadžmenta, mora znati raditi s takvim tipom igrača, takvim tipom ega, ponosom koji dolazi s takvim tipom igrača.

Ako im ne daš da igraju, vidjet ćeš razliku u načinu na koji te gledaju i s tim se moraš nositi. Ten Hag u Ajaxu nije imao takvih problema s igračima, imao je popriličnu kontrolu, tamo je bio gospodar svemira. Ovdje moraš paziti na velika ega, to je zadaća koju imaš kad dođeš u velik klub."

Uz Ronalda i druge igrače kojima trebaju utakmice, Casemiro će dobiti rijetku priliku u Nicosiji ovog tjedna, ali pravi ispit za njegov status bit će kada Ten Hag objavi sastav za susret s Evertonom u nedjelju.

To je tip utakmice - brza i žestoka, u neprijateljskoj atmosferi Goodison Parka, koja bi trebala odgovarati igraču njegovog iskustva i staloženosti. Ali to je vrijedilo i za mančesterski derbi, pa je Casemiro ipak bio prisiljen najveći dio odgledati s klupe.

Pročitajte više