EURO 2020

Tri grada mogla bi izgubiti domaćinstvo Eura. Evo kako to utječe na Hrvatsku

Foto: Salvatore di Nolfi/EPA

EUROPSKO nogometno prvenstvo počinje za nešto više od tri mjeseca, a Uefa razmišlja o promjeni domaćinstva.

Iako su zasad odbili prijedlog da se zbog pandemije prvenstvo održava samo u Engleskoj, Uefa bi mogla ukloniti tri od 12 gradova s popisa domaćina. Bilbao, Dublin i Glasgow ne mogu garantirati Uefi da će imati mogućnost u prodaju pustiti karte za barem pola kapaciteta stadiona, koliko bi u krovnoj europskoj nogometnoj organizaciji htjeli.

Hrvatska će posebno pratiti rasplet ove situacije jer utakmice skupine protiv Škotske i Češke treba odigrati upravo u Glasgowu. Štoviše, kamp hrvatske reprezentacije je u škotskom St. Andrewsu pa je pitanje hoće li tamo ostati ako se Euro ne bude održavao u Škotskoj. Za razliku od Engleske koja već dulje vrijeme planira povratak navijača na stadione, nema indikacija da će se to dogoditi i u Škotskoj pa se nagađa da bi neki engleski grad mogao preuzeti domaćinstvo od Glasgowa. Slična je situacija i u Baskiji pa Uefa traži potencijalne gradove domaćine drugdje u Španjolskoj.

Sva tri grada ističu kako žele ugostiti Euro, ali i da je prerano za odrediti hoće li i koliki će broj navijača pustiti na stadione. Uefi trebaju garancije, a ako ih ne dobiju na vrijeme lako je moguće da će preseliti Europsko prvenstvo u druge gradove.

Osim spomenuta tri grada, planirano je da Euro ugoste Baku, Budimpešta, München, Kopenhagen, Amsterdam, Bukurešt, Rim, London i Sankt Peterburg.

Pročitajte više