Guardian: Hrvati će se još naplakati zbog Draganje

JUŽNOAFRIČKI plivač Roland Schoeman postao je sportska zvijezda dana. Njegova priča uvelike je slična onoj čiju režiju potpisuju obitelj Draganja te hrvatski i katarski plivački savez. Razlika je tek u jednome, Schoeman je odbio milijunsku ponudu i postao novi južnoafrički junak. Iako, Schoeman je to donekle bio i dosad.

Od šest velikih odličja koja su stigla u Južnoafrički plivački savez, četiri su njegovo vlasništvo. To dovoljno govori koliko je Schoeman vrijedan za plivačku budućnost svoje zemlje. Svjetski mediji nisu ostali imuni na trend koji vlada sportskom scenom, pa se nakon Schoemanovog postupka po novinama ponovo počelo spominjati ime sad već nekadašnje hrvatske uzdanice, Duje Draganje.

"Katar mijenja crno zlato za vrhunske sportaše." - naslov je članka koji je objavio ugledni britanski list Guardian. U ponudi koju je Katar po tko zna koji put pomno sastavio, a koju možete pročitati i na stranicama Guradiana, stoje uvjeti slični onima koje je prihvatio naš plivač. Trogodišnji ugovor vrijedan oko pola milijuna dolara, plus 560 tisuća za svako osvojeno veliko odličje.

Iskreni su bili čelnici južnoafričkog plivačkog saveza kad su izjavili: "Pokušali smo sve, ali molim vas, što se tu mođe napraviti? Oni mu za tri godine nude pola milijuna , što je trećina od onoga što kod nas plivač takvog kalibra zaradi tijekom cijelog života."

Schoeman je u međuvremenu primio poziv od južnoafričkog zubara s prebivalištem u Kanadi koji je olimpijskom pobjedniku ponudio 23 tisuće dolara za troškove tijekom naredne sezone. Iznenađujuće malo, no još je iznenađujući bio Schoemanov pristanak.

I dok u Južnoafričkom plivačkom savezu ne mogu skinuti osmijeh s lica, njihove kolege u Hrvatskoj najradije bi zaplakale od nemoći, piše Guardian.

"Katar je nakon južnoafričkih odbijenica (htjeli su kupiti i Schoemanovog kolegu Neethlinga) ipak upio doći do jednog zalogaja. Duje Draganja, srebrni s olimpijskih igara u Ateni na 50 m slobodno, gdje je za jedno mjesto prestigao i Schoemana, prihvatio je ponudu vrlo sličnu onoj složenoj za Južnu Afriku. Prema pravilima FINA-e, Draganja nema pravo natjecanja tijekom sljedeće godine, ali je već nabavio katarsku putovnicu.” - piše britanski list.

Katar je sa svojim trendom započeo još 1999. godine, kada je svjetska javnost ostala šokirana pokušajem da kupi čak sedmoricu bugarskih dizača utega. Katar je tada uspio promijeniti i pravila Bugarskog olimpijskog odbora koja su nalagala da igrači od prelaska u drugu zemlju ne mogu nastupati tri godine. No, na tome se nije stalo. Počelo se s kupovanjem ateltičara, mahom Kenijaca, vidjeli smo kako stvari stoje s plivačima i svijet se počeo pitati dokle to ide. Nogomet je uvijek prva opcija, no čak niti Katar ne može platiti nekoliko vrhunskih nogometnih zvijezda, piše Guardian.

U Dohi sada razmišljaju u svojim sljedećim aktivnostima, u sportu koji je zastupljen na Azijskim i Olimpijskim igrama. Biciklisti su vrlo vjerojatno njihove sljedeće "žrtve". Stvorili su si u Kataru sportski raj na zemlji, i to sve zahvaljujući svojim prirodnim bogatstvima. Istina da nafta baš ne raste na drveću, no u njihovom slučaju gotovo da je tako. Vrlo vjerojatno će nam i katarska himna sljedećih godina ući u uho.


Guardian je Duju Draganju uvrstio i na popis najvećih uspjeha katarskog sporta:

Angel Popov

Zemlja porijekla: Bugarska
Sport: Dizanje utega
Popov je bio tek jedan od nizu bugarskih dizača utega za koje je Katar svojedobno nudio pola milijuna dolara. Popov je promijenio svoje ime u Said Asaad i na OI 2000. za Katar je osvojio brončanu medalju u kategoriji do 105 kg. To je još uvijek jedina katarska olimpijska medalja.

Duje Draganja
Zemlja porijeka: Hrvatska
Sport: Plivanje
Za Katar je potpisao tek prije mjesec dana nakon što nije mogao pronaći sponzore u svojoj zemlji. Draganja koji će se natjecati pod drugim imenom, već ima osvojenu olimpijsku medalju.

Stephen Cherono
Zemlja porijekla: Kenija
Sport: Atletika
Za Katar je potpisao 2003. godine, a ime je promijenio u Saif Saaeed Shaheen. Iza sebe ima golem uspjehe u svjetskim natjecanjima. Kenijski olimpijski odbor zabranio mu je da sudjeluje na OI Ateni, gdje su kenijski atletičari osvojili čak tri zlatne medalje.

Roberto Carlos
Zemlja porijekla: Brazil
Sport: Nogomet
Prema kuloarima pregovori s ponajboljim svjetskim braničem traju još od jeseni, otprilike kad je i Carlos dobio visoku ponudu jednog katarskog kluba. Ponuda od ovog tjedna popela se na čak 7 milijun dolara odštete i 8 milijuna Carlosu za ugovor.

D.R.

Pročitajte više