KATALONIJA

Guardiola: Imam prijatelje koje čeka devet godina zatvora, Europa mora reagirati

Foto: EPA

TRENER Manchester Cityja Pep Guardiola govorio je povodom prosvjeda u Kataloniji, a istaknuo je i kako su neki od ljudi kojima prijeti zatvor njegovi veliki prijatelji.

Podsjetimo, u Barceloni se održavaju prosvjedi zagovornika nezavisnosti, ali i pobornika jedinstvene Španjolske pa policija strahuje od mogućih sukoba, a već je i načinjena velika šteta u posljednjih nekoliko dana prosvjeda. 

Ima prijatelje koje čeka zatvor

Prosvjednici zahtijevaju oslobođenje zatvorenih katalonskih lidera osuđenih u ponedjeljak na kazne zatvora između 9 i 13 godina, primjenu nezavisnosti proglašene 2017. te odlazak španjolske policije iz Katalonije. Neki od njih Guardiolini su prijatelji. 

"Ja branim ljudska prava i branio bih ih bilo gdje u svijetu, bitno je da se borimo protiv rasizma i diskriminacije", rekao je Guardiola u izjavi koju prenosi Marca. 

"Ne znam što će točno biti sutra s mojom Katalonijom, zatvaraju se prosvjednici. Imam prijatelje koji će provesti po devet godina u zatvoru samo zbog glasanja. Zato što su od nekog tražili da glasa. Europa se mora umiješati i riješiti ovaj konflikt", rekao je Guardiola. 

Posljedice i na nogomet

Nogometni savez Španjolske jučer je odlučio da se utakmica Barcelona - Real, koja se trebala igrati sljedeće subote, odgađa do daljnjeg. Natjecateljska komisija Saveza odluku o odgodi donijela je "uzimajući u obzir izvanrednu situaciju koja se događa u Kataloniji".

Istom prilikom objavljeno je i kako je odbačen zahtjev La Lige da se ovaj derbi ipak odigra u predviđenom terminu, ali tako da Barcelona i Real zamijene domaćinstva pa da u listopadu domaćin jednog od najvećih svjetskih derbija bude Real, a onog u ožujku sljedeće godine Barcelona. 

 

Pročitajte više