Liga nacija

Haalandov slovenski "dvojnik": Mogu li biti bolji od njega? To može jako malo igrača

Foto: Profimedia

SLOVENIJA je u utakmici petog kola skupine 4 druge razine UEFA-ine Lige nacija u Ljubljani s 2:1 svladala Norvešku. Reprezentacija Dežele tako je uoči večerašnjeg dvoboja protiv Švedske sama postala gospodar svoje sudbine te će joj u Skandinaviji biti dovoljan bod za izbjegavanje ispadanja. 

Međutim, utakmica protiv Norvežana nije odmah izgledala obećavajuće. Nedugo nakon početka drugog dijela gosti su poveli golom koga drugog nego - Erlinga Haalanda. Napadač Manchester Cityja, koji iz kola u kolo terorizira premierligaške obrane, golgetersku formu nastavio je i u reprezentaciji, za koju je u 22 nastupa dao 21 gol.

Ipak, Slovenci su se vratili za dvadesetak minuta. Za izjednačenje je zabio Andraž Šporar, ali glavne zasluge za pogodak pripadaju Benjaminu Šešku, 19-godišnjoj napadačkoj senzaciji RB Salzburga, koji će se iduće sezone u već dogovorenom transferu preseliti u redove "starijeg brata" iz Leipziga. 

Šeško je u sebi svojstvenoj akciji pravovremeno utrčao na jednu dubinsku loptu, vukao je do gol-aut linije i poslužio Šporara, koji ju je pospremio u prazan gol. Šeško se nije zaustavio samo na tome. U 81. minuti na 25 metara od gola primirio je loptu prsima, potom koljenom, pa je bez da je dirala tlo odapeo u dalji kut norveškog gola za konačnih 2:1

"Slovenski Haaland"

Nakon utakmice prišao je Erlingu Haalandu, inače bivšem suigraču iz Salzburga, i s njim razmijenio dres. Novinarima je poslije rekao da je kod gola "imao malo sreće", a potom je progovorio o tri godine starijem Haalandu: "On je odličan igrač kojeg jako poštujem i puno gledam na YouTubeu. Sretan sam što sada imam njegov dres u kolekciji. Rekao mi je da sam igrao dobro. Mogu li postati bolji od njega? Bit će teško. On je na najvišem nivou. Jako malen postotak nogometaša to uspije."

Između Šeška i Haalanda godinama se povlače paralele pa je mlađi od njih i više puta nazivan "slovenskim Haalandom". Obojica imaju 195 centimetara te sjajne fizičke predispozicije, koje im omogućavaju da konstantno napadaju slobodan prostor. Nogometno su odgojeni u Red Bullovom inkubatoru, gdje je Šeško promoviran u prvu ekipu baš nakon Haalandovog transfera u Borussiju.

Za Slovenca su se već dugo raspitivali top europski klubovi, a najkonkretniji bio je Real Madrid. No Šeško je, baš poput Haalanda, odlučio da u prvom velikom transferu neće preskakati stepenice, nego odabrati bundesligaški klub poznat po planskom razvoju talentiranih igrača.

U prvih devet kola austrijske Bundeslige ove sezone Šeško je već stigao na gol do cjelokupnog prošlosezonskog učinka, kada ih je zabio pet. Ako nastavi ovakav uspon, ovogodišnje utakmice Slovenije i Norveške bit će tek prvi od mnogih dvoboja dvojice napadača budućnosti.

 

Pročitajte više