HNL

Hajdukov poraz dugo se kuhao. Rijeka je otkrila njegov najveći problem

Foto: Ivo Čagalj/Pixsell

RIJEKA je na Poljudu u Jadranskom derbiju u 25. kolu HNL-a svladala Hajduk 3:1 i tako ga preskočila na trećem mjestu prvenstvene ljestvice s dva boda i utakmicom više. Odlično prvo poluvrijeme donijelo je vodstvo gostujućoj momčadi, a Hajduk je uspio zakomplicirati susret, ali ne i preokrenuti rezultat. Splićanima je ovo prvi poraz pod vodstvom Valdasa Dambrauskasa, koji je deset kola bio neporažen.

Iako je u drugom poluvremenu pritisnuo goste i stalno igrao na suparničkoj polovici, Hajduk je odigrao lošu utakmicu. Kada se zna da ga je Rijeka pobijedila pet puta u zadnjih šest gostovanja na Poljudu, onda to ne može biti slučajno. Momčad s Kvarnera idealna je da ovakvom Hajduku napravi probleme i razotkrije sve njegove mane.

Rijeka je igrala kako igra uvijek. To je ponovo iznenadilo Hajduk

Vjerojatno najveća frustracija za navijače Hajduka slijedi iz toga što Rijeka uvijek igra isto, ali dojam je da svaku utakmicu to uspije iznenaditi Bijele. Rijeka je momčad koja voli utakmicu visokog tempa s puno izmjena posjeda, brzim napadima i ubitačnim kontrama. Bilo je jasno da Hajduk mora spustiti ritam utakmice i biti strpljiv, posebno u prvom dijelu kada je snažna bura bila "protiv njega".

Hajduk u zadnjoj liniji ima tri igrača koja mogu kvalitetno iznijeti loptu u drugu fazu igre, a u napadu dva igrača koji su odlični kao sidruni i spojke. Svi preduvjeti za kontrolu utakmice bili su na raspolaganju splitskom klubu, ali ništa od toga nije korišteno.

Umjesto toga, Hajduk je preskakao igru. Nepripremljeno i prebrzo je htio prebaciti loptu u opasne zone kada za to nije imao preduvjete, prečesto je gubio posjed i ostavljao prostor između linija koje su bile potpuno nepovezane i razbijene.

Dambrauskas je djelomično bio u pravu kada je nakon utakmice rekao da je efikasnost presudila. Rijeka je dva gola u prvom poluvremenu dala iz jedina dva udarca upućena u okvir gola, ali u prvom dijelu je u potpunosti kreirala točno onakvu utakmicu kakva njoj odgovara. Iako se u drugom dijelu povukla više nego što je trebala, bila je apsolutno bolja momčad s jasnijim planom igre.

Riječke osice briljirale

U prvom poluvremenu Rijeka je odigrala fantastičnu obranu. Držala je kompaktan blok, a suparnika bi pritisnuli u trenutku kada više nije imao rješenje. Ostatak momčadi se grupirao u sredini terena kako bi osvojio ispucanu loptu.

Bila je to utakmica kao stvorena za Lindona Selahija, čovjeka zaduženog za razbijanje suparničkih napada. Dobio je sedam duela, presjekao tri i oduzeo čak šest lopti. Svojom energijom u sredini terena davao je momčadi stabilnost nužnu za kontrolu i dominaciju u prvom dijelu.

Vjerojatno najbolji čovjek na terenu bio je Domagoj Pavičić koji je još jednom dokazao da je jedan od najpodcjenjenijih veznjaka lige. Stalno je u igri, kretnjama bez lopte slama suparničke linije i uvijek nađe način za iznijeti loptu iz zona gdje je suparnik u gustom bloku. U bitki na sredini terena, on je bio taj koji je radio prevagu.

Subašić nije pravi, a nedostaje ključan igrač

Sva priča o Hajdukovom problemu s kontrolom može se donekle objasniti izostankom Filipa Krovinovića, ključnog igrača kluba s Poljuda. Njegova mirnoća u drugoj fazi napada i sposobnost da se stalno nudi stoperima kao rješenje u sredini terena donosi puno tečniju igru.

Na kraju, mora se spomenuti i to da Danijel Subašić nije pravi. Nijedan od tri gola nije isključivo njegova krivica, ali je kod prva dva gola morao bolje reagirati. Posebno je nejasno što je radio kod Drmićevog gola.

► KLIKNI OVDJE I POGLEDAJ GOLOVE

Sakrio se iza dva gostujuća igrača i jednog svog i bio postavljen tako da ne može ni teoretski vidjeti loptu. U prvenstvu u kojem će obrana više ili manje možda donijeti prevagu, Hajduk treba više od svojeg prvog vratara.

Ovaj poraz nije šokantan ako se pogleda trend u drugom dijelu sezone. Hajduk je i protiv Šibenika i protiv Hrvatskog dragovoljca pokazao slabosti u igri i česte periode kada se ne mogu smisleno sastati s loptom. Jedina utakmica u nastavku sezone koja je zaslužila ocjenu odličan bila je domaća protiv Slaven Belupa.

Za dva tjedna slijedi derbi s Dinamom. Na tu, milijun tona tešku utakmicu, sada je stavljen dodatni teret. Hajduk ju naprosto ne smije izgubiti. Rijeka je pobjedom još jednom pokazala da ima sto života. Svaki put kada je se otpiše, ona se vrati i svima pomrsi račune. Ako je dosad bilo sumnje sudjeluje li u utrci s Dinamom, Osijekom i Hajdukom, večeras je otklonila.

Pročitajte više