Dinamo - Hajduk

Hajdukovci ne smiju stati u špalir čak i ako ih to čini lošim gubitnicima

Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

KAKO nadolazeći subotnji derbi, zahvaljujući Dinamovoj rutinskoj pobjedi na Šubićevcu, nema rezultatski ulog, dio javnosti okrenuo se razmatranju hipotetske, ne isključivo nogometne, tematike - hoće li Hajdukovi igrači u čast novih/starih prvaka na početku utakmice dinamovcima odati priznanje špalirom.

Pitanje je suvišno jer na Maksimiru u subotu sasvim sigurno nećemo gledati špalir hajdukovaca. Prije nego što to zavrti novu rundu rasprava, bitno je napomenuti kako gosti iz Splita time neće prekršiti načela fair-playa ili demonstrirati nesportsko ponašanje.

Špaliri u svijetu

Špalir koji nećemo gledati u subotu, ali smo ga imali prilike vidjeti lani, kada je također svježe okrunjenom prvaku Dinamu u goste stigao Varaždin, običaj je koji prema najvećem broju izvora seže u 1955. godinu. Tada su nogometaši Manchester Uniteda posebnom gestom odali počast Chelseaju, za osvajanje tadašnjeg First Divisiona. 

Dok su ga Englezi nazivali "guard of honour", špalir je zaživio i u drugim nogometnim sredinama, a kod Španjolaca je poznat kao "pasillo". Barcelona je tako prije desetak dana u ligaškoj utakmici tom gestom pozdravila Betis, nedugo nakon što je sevillski klub osvojio Kup kralja. 

Špaliri su ponekad posvećeni i poraženima, pa je tako u Ligi prvaka već neko vrijeme običaj da osvajači prije podizanja pehara na ovaj način isprate protivnike prema podiju na kojem će primiti srebrne medalje.

Ponekad bi bili posvećeni i pojedincima, kao kada su igrači Chelseaja špalirom obilježili posljednji ulazak na travnjak u Terryjevoj karijeri ili kada su unitedovci na isti način pozdravili Fergusona. Ukratko, špaliri su se pojavljivali svuda i u različitim prigodama, a većinu ih je krasila karakteristika koja je ovom hipotetskom Hajdukovom špaliru unaprijed oduzeta - spontanost. 

Madridsko 'No pasaran'  

Neki špaliri ostali su upamćeni u nogometnoj povijesti upravo zbog svoje spontanosti, koja ide u paru s iskrenom željom za još snažnijim činom odavanja priznanja. Takav poriv između najžešćih rivala često je neprisutan. 

Real je prije nekoliko kola osigurao naslov, što je značilo da je madridski derbi s Atleticom dočekao kao prvak. U španjolskim medijima pokrenula se identična rasprava kakva se ovih dana vodi u našima, ali ju je i prije same utakmice bez špalira okončalo Atleticovo službeno priopćenje.

"Proteklih godina i mi smo bili u situaciji osvajanja trofeja, uključujući dvije Primere. U nekim prigodama protivnici su nam iskazivali počast, a u nekima nisu. Ali nijednom nije bilo ovakvih umjetno napuhanih očekivanja i generirane kontroverze kakvoj smo izloženi proteklih tjedana" poručili su iz crveno-bijelog dijela Madrida. 

Nešto slično poručio je i Sergio Ramos 2018. kao kapetan Reala koji nije upriličio špalir za Barcelonu: "Tome se pridaje previše pažnje, Barca ima ono što je htjela, a to je naslov. Špalira neće biti i točka."

Hajduk se ne može postrojavati kako mu drugi govore

Nijednom nogometašu to što mu protivnici na početku utakmice ne stoje u špaliru osvajanje trofeja ne može učiniti manje posebnom prigodom ili manje dragom uspomenom. Neka rivalstva naprosto su prevelika, kao što je na Šubićevcu konstatirao i Luka Ivanušec, a takvim derbijima, krcatim simbolikom, nisu potrebni dodatni nametnuti igrokazi.

Dinamovi igrači ovaj su trofej zaslužili i uz to u svijetu sporta idu stisak ruke i čestitka, što im igrači Hajduka gotovo sigurno neće uskratiti. Nama kao promatračima apetiti za sportskim duhom i fair-playom time trebaju biti zadovoljeni.

Pozivanje na ikakvu izdašniju gestu i viši stupanj ceremonijalnosti je suvišno. Špalir je smislen samo kad ga se dosjete i odluče izvesti sami akteri kao iskaz naročitog poštovanja ili divljenja. Takav pristup Hajduk pred protivnikom s kojim ni van terena nema bajne odnose i od kojeg je u prijašnjem kolu izgubio titulu može samo lažirati ili glumiti.

To ga možda čini lošim gubitnikom, ali od skoro 10 godina bez trofeja lošije je jedino naviknuti se na tu ulogu. Hajdukovci su propustili veliku šansu za titulu koju će im pred nosevima proslaviti najveći rivali. Žele li im uzvratiti udarac, trebat će mentalitet koji podrazumijeva da se neće postrojiti onako kako bi netko smatrao pristojnim.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala.

Pročitajte više