Hajduku pobjeda nakon drame u Velikoj, Šibeniku prvi bodovi

HAJDUK je s bodovima iz Velike ostao u društvu neporaženih klubova novog izdanja hrvatskog prvenstva. Osim Dinama, u idealnoj je situaciji i klub iz Kranjčevićeve, što bi značilo da sljedeće kolo donosi veliki poljudski derbi Zorana Vulića i Ćire Blaževića.

Neumorna kiša natopila je teren u Velikoj, no to nije omelo aktere da gledateljima priušte sjajnu utakmicu. Hajduk je bodrila i glasna skupina od 400-tinjak navijaća koji na prvi pogodak nisu trebali dugo čekati. 27. minuta i prodor Bartolovića donijeli su Splićanima vodstvo.

No, Kamen je izjednačio u 35. minuti preko Sivonjića. Nadalje smo gledali pravu dramu, stopostotne prigode pljuštale su sa svih strana, a u velikim dilemama bio je i riječki sudac Bebek. Poništio je, zbog zaleđa, Jelavićev pogodak, a nije vodio ni navodno igranje rukom domaćeg nogometaša.

Drugi pogodak za Hajduk je glavom postigao Niko Kranjčar u 51. minuti, nakon sjajnog ubačaja Muse iz kornera. No, Kamen se ponovo vraća, ovaj put precizan je Brajković.

Nakon drugog žutog, točnije, crvenog kartona Tomića, Kamen nije imao snage za daljnju ofanzivu. Vulić je osjetio prigodu, uveo Bušića i Munhoza (umjesto Jelavića i Balatinca) i pogodio. Naime, upravo je Munhoz riješio dramu u Velikoj, pogodivši glavom za 3:2 u 72. minuti.

Nakon tri kola bodove su ugledali i nogometaši sa Šubićevca. U susretu s Slaven Belupom domaćini su dominirali i zasluženo došli do prve prvenstvene pobjede. Strijelci za Šibenik bili su Marko Kartelo u 33. minuti te mladi napadač Ante Rukavina tri minute poslije, dodajmo, na Kartelovu asistenciju. Poraz Koprivničana ublažio je Šomoci topovskim udarcem u 58. minuti.

 

 

Tijek susreta:

Utakmica na Šubićevcu bila je prepuna imperativa za obje momčadi. Naime, i gosti i domaćini bili su bez prvenstvenih bodova. No, s obzirom na lagan daljnji raspored utakmica Šibenčanima su znali da im pobjeda znači ogroman vjetar u leđa. U prvih 15 minuta susreta gostima su ponajviše problema stvarali odlični veznjak Gović te napadač Guć.

Upravo je Gović upriličio najbolju priliku Šibenika u prvih 20 minuta, krasno je provukao loptu iz slobnjaka, ali samo pokraj lijeve vratnice.

U nastavku su Šibenčani stvorili još dvije stopostotne šanse; najprije je u 22. minuti Gović sjajno nabacio na peterac gdje Guć glavom šalje loptu na ruke vrataru Nikoloskom. Sjajni gostujući vratar istaknuo se i nekoliko minuta kasnije, točnije u 27. minuti, kada je skinuo odličan udara Ante Rukavine.

Nakon silne ofanzive Šibenčani su došli u vodstvo u 33. minuti. Četvrti korner izveo je Gović, a Marko Kartelo pogodio za vodstvo domaćih.

Već nakon tri minute Kartelo se iz strijelca prometnuo u kreatora, poslavši sjajnu dugu loptu na Rukavinu. Mladi talantirani napadač nije propustio priliku, potpuno je zbunio vratara gostiju i provukao loptu u mrežu.

U nastavku je obrana domaćih malo zaspala što su momci Elvisa Scorije odmah kaznili. Naime, u 58. minuti Šomoci koji je zamijenio Mumleka silovito je opalio loptu s 25 metara po sredini kaznenog prostora i pogodio Matasovu mrežu.

Nakon što su uspjeli smanjiti vodstvo Šibenčana, gosti iz Koprivnice u potpunosti su se razbudili i preuzeli terensku inicijativu. Scoria je sve stavio u napad, dok je trener Šibenčana Pudar momčad osvježio uvođenjem Špalja. Gosti su i dalje djelovali kao puno opasnija momčad, no momčad sa Šubićevca marljivo je čuvala rezultat. I na kraju zasluženo osvojila prve prvenstvene bodove.

 

 


Sastav Kamen Ingrada: Avdukić, Parmaković, Tomić, Poleti, Cekinović, Božić, Šarić, Zelenika, Brajković, Stipković, Sivonjić

Sastav Hajduka: Balić, Hrgović, Buljat, Gal, Miladin, Kranjčar, Balatinac, Damjanović, Musa, Jelavić, Bartolović

Tijek utakmice:

Utakmicu u Velikoj od prve minute pratila je jaka kiša, ali to nije nimalo utjecalo na 400-tinjak glasnih Hajdukovih navijača. Nogometaši iz Splita jednakom su mjerom uzvratili na terenu; odmah su stvorili presing i napali vrata domaćeg vratara Avdukića.

Utakmica protiv Kamen Ingrada treneru Vuliću bila je od iznimne važnosti, jer s novim bodovima ostao je nepobijeđen, u rangu Dinama i Zagreba. S druge strane, domaćini su tražili makar bod, kako bi ublažili loš start nove sezone.

Hajduk je u Velikoj u potpunosti preuzeo terensku inicijativu, domaćini nisu niti primirisali Baliićev teritorij. Desetak minuta od početka susreta u prigodi s našao Jelavić, ali loše je primio loptu te se obrana Kamena uspjela vratiti.

Domaćini su umalo kaznili propuštene prilike Hajduka. Stipković je, naime, promašio stopostotnu prigodu nako oštrog ubačaja Zelenike na nekih šest-sedam metara. Balić je ostao na krivoj nozi, no na žalost Veličana, Stipković je bio neprecizan.

Hajduk je svoju nadmoć konačno iskoristio u 27. minuti nakon što su igrači Kamena propustili još jednu sjajnu priliku. Bartolović je uzeo loptu, izbacio iz igre dvojicu domaćih nogometaša te lijevom nogom s deset metara pogodio za vodstvo.

Nekoliko minuta poslije Musa se našao u najizglednijoj situaciji tog dijela susreta. Nakon duplog pasa s Bartolovćem sjajni veznjak uputio je udarac s desetak metara. No, lopta je otišla svega 20-ak cm pokraj vratnice.

Iz posve neizgledne situacije, nakon izvođenja drugog kornera, domaćini su uspjeli izjednačiti. U 35. minuti naime, Hajdukova je obrana propustila loptu na 5-6 metara i Sivonjić se bez većih problema upisao na listu strijelaca. Vrataru Baliću, dodajmo, to je prvi primljeni pogodak ove sezone.

Pred kraj prvog poluvremena mreža se zatresla po treći put tijekom susreta, no sudac Petrović nije priznao pogodak. Splićani su, naime, izveli ubrzani slobodnjak, Kranjčarev udarac s desetak metara obranio je Avdukić, no odbijenu je loptu Jelavić pospremio u mrežu. Sudac je rekao - iz nedozvoljene pozicije.

Sivonjić je Splićanima priprijetio i odmah po početku drugog poluvremena. No, njegov oštar udarac Balić skida s lakoćom. Sudac Bebek našao se u teškoj situaciji i u 50. minutu kada se Musa probio u 16-erac, a njegov udarac odbio se od ruke nekog od domaćih nogometaša. Prema Bebeku - bio je to potez bez izričite namjere.

I konačno, u 51. minuti, Hajduk je došao do vodstva. Igor Musa je sjajno izveo korner, a Niko Kranjčar sa šest metera zakucao loptu u mrežu Veličana. No, domaćini su se vratili nakoh samo pet minuta. Brajković je iskoristio nepažnju obrane i pogodio za 2:2!

U 65. minuti nevolja za domaćine! Tomić je prvotno neporezno izgubio loptu, a potom visoko podignutom nogom spriječio Jelavića da realizira stopostotnu prigodu. Sudac Bebek pokazao je braniču Kamena drugi žuti, odnosno crveni karton.

Potom na scenu stupa vratar Avdukić; skinuo je slobodnjak Kranjčara nakon isključenja Tomića, a u 71. minuti i iznenadni udarac Hrgovića, također nakon prekida.

Trener Zoran Vulić povukao je dvostruku izjmenu; uveo je Munhoza i Bušića, a na klupu posjeo Jelavića i Balatinca. Čini se da je upravo taj potez presudio susret, s obzirom da je u 72. minuti Munhoz sjajno reagirao na ubačaj sa sredine igrališta i glavom matirao domaćeg vratara.

D.R.

Pročitajte više