NBA liga

Hezonja je oduševljen Carmelovim dolaskom, ali ne bi trebao biti. Evo zašto

Foto: Getty Images / Guliver Image

PRIJE točno godinu dana generalni menadžer Houston Rocketsa Daryl Morey objavio je da se klub rastaje s Carmelom Anthonyjem nakon što je nekadašnji NBA superstar odigrao samo 10 utakmica za Rakete.

Godinu i šest dana nakon što je odigrao svoju posljednju NBA utakmicu Melo je konačno ponovno dobio šansu. Kasno sinoć Adrian Wojnarowski s ESPN-a objavio je da su mu je dali Portland Trail Blazersi.

Drugi najbolji strijelac među aktivnim igračima, odmah iza LeBrona

Anthony je potpisao negarantirani ugovor prema kojem će zarađivati 14.490 dolara na dan, a ako ostane u klubu do 7. siječnja, ugovor postaje garantiran i zadržava ga u Portlandu do kraja sezone.

Tako će Melo, koji je drugi najbolji strijelac NBA lige u povijesti među aktivnim igračima, odmah iza LeBrona Jamesa, postati suigrač Mariju Hezonji.

Dubrovčanin nikad nije krio divljenje prema Anthonyju pa je odmah nakon što je saznao vijest svoje oduševljenje podijelio na Twitteru.

Još prošle sezone, dok je igrao za Knickse, u kojima je Anthony proveo velik dio karijere, objašnjavao je koliko voli Mela.

"Prema onome što sam vidio od Mela dok je igrao protiv nas u Orlandu, mogu reći samo 'wow'. Ima najizbrušeniju igru nakon Kobea Bryanta, najljepši arsenal, najljepšu igru. Imao je sve i vjerujem da mu je mjesto u Kući slavnih. Krilni igrač poput mene mora težiti tome da postane takav igrač. Nevjerojatan je. Nema toga što ne može na terenu i sve to radi na visokoj razini. Divio sam mu se otkad sam bio dijete", napisao je Hezonja u ožujku odgovarajući na pitanje kojeg mu je igrača u karijeri bilo najteže čuvati.

"Puno ljudi ga pokušava otjerati iz lige, kažu da se ne može uklopiti, ali takav igrač se može uklopiti u svaku momčad u svakom trenutku, toliko je dobar. Nevjerojatno je da nema klub, za to je kriva politika, ali iskreno vjerujem da će iduće sezone biti u NBA momčadi jer i dalje može pomoći. Bez obzira na godine, bez obzira na sve, toliko je dobar."

Međutim, početno oduševljenje činjenicom da je idola dobio za suigrača moglo bi splasnuti ako mu taj idol oduzme minute na parketu, a baš bi se to moglo dogoditi.

Blazersi su ovog ljeta poprilično promijenili momčad, pogotovo na krilnim i centarskim pozicijama. Od krilnih igrača otišli su Al-Farouq Aminu, Evan Turner, Mo Harkless i Meyers Leonard, a stigli su Hezonja, Kent Bazemore, Anthony Tolliver i Nassir Little. Tu su od ranije još Rodney Hood i Zach Collins, ali oni su se ozlijedili. Baš je Collinsova ozljeda, zbog koje će propustiti gotovo cijelu sezonu, formalno bila povod Blazersima za dovođenje Anthonyja.

Blazersi lutaju sa startnom petorkom, Hezonja igrao od 14 do 36 minuta

Od gore spomenutih pridošlica ove sezone najviše igra Bazemore, 24 minute u prosjeku, Hezonja je s 22 odmah iza njega. No naš košarkaš više vremena provodi na "četvorci", a baš je to pozicija na kojoj su Blazersi zamislili Mela.

Portland je prošle sezone dogurao sve do finala Zapadne konferencije, u kojem su ga pomeli Golden State Warriorsi, ali ove je sezone jedno od najvećih razočaranja lige sa samo četiri pobjede iz 12 utakmica. Trener Terry Stotts muči se kako bi među pridošlicama pronašao idealnu kombinaciju na parketu sa zvijezdama Damianom Lillardom i C. J.-om McCollumom te često mijenja početne petorke. Hezonja je startao u četiri utakmice, a u igri je znao biti 36 minuta (u prvom startu), ali i samo 14 minuta (na posljednjoj utakmici, prvoj s klupe nakon tri uzastopna starta). Zasad se pokazuje da bolje funkcionira kad započinje na klupi nego kad se kao starter mora nositi s najvećim protivničkim zvijezdama. Iako u oba slučaja u prosjeku postiže 5,5 poena, s klupe to čini u kraćem vremenu i uz manje potrošenih lopti.

Grafika: Sofascore za IndexSport

S obzirom na ozljede, nestalnost forme i lutanja sa strane Blazersa te Melovu povijesno dokumentiranu nevoljkost da ulazi s klupe, može se očekivati da će nekadašnji superstar dobiti mjesto u petorci čim se priključi momčadi na nadolazećoj turneji od šest gostovanja, koja počinje u subotu. Ne zato što je to mjesto zaslužio tijekom bogate karijere, nego zato što Blazersi očajnički trebaju produktivnog startera na krilnoj poziciji.

Kakav god bio, Melo može biti najbolja krilna opcija u Portlandu. Uključujući Hezonju

Ipak, sve ovisi o samome Melu i njegovoj volji da se podredi momčadi, što nije uspijevao činiti na svojim posljednjim postajama, u Oklahoma Cityju i Houstonu. Na predstavljanju u Oklahomi javno je ismijao novinara koji ga je pitao je li spreman ulaziti s klupe bude li se to tražilo od njega. Oba kluba nemilosrdno su ga se riješila čim im se ukazala prilika. Zbog takvog stava došao je na loš glas i zato ga nitko punu godinu dana nije želio u momčadi.

Na njegovu sreću, Lillard i McCollum već su ranije javno zagovarali Anthonyjev angažman u nekom klubu, a i "amenovali" su njegov dolazak u Portland. Možda se Melo promijenio, možda ga je zaista godina izgona iz lige naučila skromnosti i poniznosti, a možda su Blazersi jednostavno procijenili da im Melo treba, ovakav ili onakav, jer opcije koje sad imaju (a one uključuju i Hezonju) jednostavno nisu dovoljno dobre.

Kakav god da bio, Anthony nije zaslužio da mu onako ružan i rani rastanak s Houstonom označi kraj velike karijere, u kojoj je 10 puta bio All-Star, a 2013. i najbolji strijelac lige. A hoće li mu epizoda u Portlandu omogućiti dostojanstveni kraj ili će on postati još ružniji, ovisi prvenstveno o njemu.

Pročitajte više