Hickersberger: Jedina opcija je pobjeda

AUSTRIJSKI izbornik Josef Hickersberger dao je intervju austrijskom "Kurieru", u kojemu se osvrnuo na šanse svoje ekipe za prolaskom, o poljskoj zračnoj špijunaži i mnogim drugim stvarima.

Može li vaša momčad pobijediti Poljsku? Da. Ukoliko slijepo ne uletimo u poljske zamke. I ako igračima uspije istodobno igrati najjačim tempom uz veliku dozu koncentracije.

Zbog čega ste tako samouvjereni?
Ekipa je u vrhunskoj formi. U utakmici protiv Hrvatske pokazala je da ne samo da se može nositi 90 minuta s ekipom koja računa na ulazak u finalnu fazu turnira, nego i da ih može natjerati do ruba umora.

Ali izostali su golovi. Hoćete li ovaj put izvući pouku iz toga i uvesti više napadača? 
Jasno mi je da je jedina opcija pobjeda. Naravno, nećemo igrati s deset napadača, iako znam da bi ljudi najrađe htjeli vidjeti upravo to. Samo, tu uslugu neću učiniti ni navijačima ni lukavom Leu Beenhakkeru.

Nije li respekt prema Poljacima ipak malo prevelik? 
Molim?  Očigledno se već zaboravilo kako su Poljaci uši na Euro kao pobjednici svoje skupine. I to ispred Portugala s Christianom Ronaldom - ekipe koju mnogi stručnjaci vide kao kandidata za finale nakon pobjede od 2:0 protiv Turske.

Jedna poljska TV stanica posebno je unajmila helikopter za snimanje austrijskog treninga iz ptičje perspektive. Jeste li se i vi bavili zračnom špijunažom? Nemamo helikopter, ali imamo vrlo konkretne informacije. Čak puno više nego što Poljaci vjeruju. Savršeno smo pripremljeni za protivnike.

Na treninzima su odličan dojam ostavili igrači iz inače vrlo snažno kritizirane austrijske lige. Varamo li se? Ne. Igrači su zajedno od 8. svibnja i vrlo su predano trenirali. A legionari koji su kasnije došli vrhunski su se uklopili u režim. Rijetko kad sam imao priliku vidjeti ekipu s toliko momčadskog duha i tako ozbiljnim stavom.

Iako ste prošlog tjedna na novinskoj konferenciji iznenada počeli pričati o nedostatku discipline? Ah, ma to sam samo rekao kako bih skrenuo pažnju s jedne druge stvari.

S koje?To ćete, ako uopće budete saznali, saznati nakon prvenstva. Ili nakon što ispadnemo iz natjecanja.

Vjerujete li vi sami u bečko čudo? 
Mogu garantirati da svi moji igrači imaju snage do zadnjeg se atoma snage boriti protiv Poljaka za ulaz u četvrtinu finala. Puno toga ovisit će o sreći na terenu. Za obje momčadi je još sve moguće.

Jedan proizvođač piva obećao je doživotno besplatno pivo ako na Euru padne gol za Austriju. 
Stvarno? E, pa ako je u igri pivo, onda ću i ja ponovno navući kopačke.

J.D./Kurier
Foto: AFP

Pročitajte više