EUROPSKE LIGE

HNL je najmlađa liga Europe iz koje svi bježe: Nigdje ne ostaju tako kratko

Foto: CIES /

ŠVICARSKI institut CIES, koji s bavi nogometnom statistikom, u suradnji s FIFA-om redovito istražuje zanimljive podatke iz europskih liga. Nedavno su objavili rezultate analize demografskih obilježja nogometaša u 27 odabranih europskih liga. 

Prema istraživanju, igrači se nigdje ne zadržavaju tako kratko kao u HNL-u, odnosno u najranijoj dobi napuštaju hrvatsku ligu.

HNL je najmlađa liga u Europi. Prema uzorcima udarnih sastava koje treneri šalju na teren, hrvatska liga zauzima prvo mjesto na demografskoj karti Europe u ovoj kategoriji, s prosjekom od 24,78 godina. Još samo jedna liga u konkurenciji ima prosjek godina igrača manji od 25, a to je slovenska liga s prosjekom od 24,95. Među hrvatskim klubovima posebno se ističu Rudeš, Gorica, Istra i Hajduk. Njihove udarne postave u prosjeku su među najmlađima u Europi. 

Detaljnu interaktivnu demografsku kartu CIES-a možete pogledati OVDJE i provjeriti koliko je star vaš najdraži klub. 

HNL se u istraživanju ističe i u kategoriji minutaže igrača iz udarnih postava, ali tu se nalazi na drugom kraju ljestvice, s prosjekom od 64,61 minute, dok su na vrhu Nizozemci s prosjekom od 77,47 minuta. Dinamo i Rudeš su na samom dnu ljestvice, ispod njih je samo slovački Spartak iz Trnave. 

Istraživanje otkriva da je HNL liga u kojoj se nogometaši uvjerljivo najkraće zadržavaju. U kategoriji koja mjeri koliko vremena igrači provedu u ligama u kojima igraju, HNL je na dnu, u njemu se igrači prosječno zadržavaju 1,14 godina. Najdulje se zadržavaju u Njemačkoj (2,54), Engleskoj (2,53) i Španjolskoj (2,38). Među rezultatima se posebno ističe Istra kao klub u kojem se igrači najkraće zadržavaju od svih europskih klubova u istraživanju. 

HNL je prošao zapaženo i kada je u pitanju visina nogometaša u prvih 11 - s prosjekom od 183,10 centimetara peta je najviša liga Europe. Ispred HNL-a su samo Srbija, Italija, Njemačka i Danska. 

 

 

 

 

 

Pročitajte više