HNL

HNL je zakon. Nikad se nije igrao ovako dobar nogomet

Foto: Igor Soban/PIXSELL

ZAVRŠILA je trideseta sezona HNL-a. Dinamo je osvojio svoju 22. titulu prvaka u nezavisnoj Hrvatskoj, Rijeka, Hajduk i Osijek pridružit će mu se u europskom pohodu, a Varaždin je na najdramatičniji mogući način ispao iz lige.

Činjenica da smo u zadnjem kolu imali situaciju u kojoj četiri od pet utakmica direktno odlučuju o prolasku u Europu ili ispadanju samo je potvrdila dojam koji je dominirao čitavom sezonom. Ovo je bila najbolja sezona HNL-a u povijesti.

Igrao se kvalitetan nogomet, a seljačke ekipe su odumrle

Aljoša Vojnović, bivši kapetan Osijeka, jednom je prilikom rekao: "U HNL-u se igra bunker. Igrao sam u Mađarskoj, nogomet je tamo brži i ne igra se ziheraški. Ja sam u svim HNL ekipama igrao neku varijaciju bunkera. Svuda di sam igrao se igra više napadački. HNL mi je često bio šetnja u odnosu na inozemne lige."

Vremena u kojem je liga podijeljena na dva ili tri dominantna kluba i ostatak lige, koji se oslanja na bunker i nabijanje dugih lopti, iza nas su. Prošla sezona bila je snažan indikator, a ova sezona potvrdila je trend da se u HNL-u igra moderniji nogomet, u većoj brzini, s više ključnih događaja na utakmici i mnogo boljim estetskim dojmom.

Već smo pričali o velikoj zasluzi mladih trenera i svježih ideja u tom procesu. Danas u HNL-u nema ekipe koja je nedefinirana. Svi imaju jasnu ideju i plan u svakoj fazi igre, sustavi su posloženiji mnogo logičnije, a posljedica toga je promocija talenata koje liga ima u izobilju.

Dinamo je obranio naslov, ali Osijek je projekt koji ne misli posustati

Na kraju je dojam da je Dinamo osvojio prvenstvo vrlo lagano, ali nismo gledali još jednu sezonu u kojoj je praktički do Božića osigurao titulu. Na kraju je prednost u odnosu na Osijek velikih osam bodova, ali je u 30. kolu Dinamo gostovao u Gradskom vrtu. Domaćin bi se pobjedom izjednačio s Modrima, ali mu to nije pošlo za rukom.

Naglasak se u Dinamu ove sezone opravdano stavlja na povijesni uspjeh u Europi, ali podcijenjeno je koliko je prvak dobro igrao u HNL-u. Jako malo utakmica je pobijedio na čistu razliku u individualnoj kvaliteti ili na mišiće. Pokazao je sustavna rješenja u igri, odigrao jako puno odličnih utakmica i afirmirao puno mladih igrača, od kojih su neki već pozvani na Europsko prvenstvo. Bitno je napomenuti da je Dinamo, s obzirom na dugotrajnu europsku sezonu i osvajanje Kupa, odigrao čak 16 utakmica više. S obzirom na to da nije imao nikakve pripreme, sezona je po svakom kriteriju zaslužila ocjenu 5+.

Osijek je jako dugo bio pred vratima sna, ali je pred sam kraj izgubio korak. Međutim, projekt koji se stvara tamo jako je ozbiljan. Ima vrhunskog trenera, a već otprije je imao odličnu kralježnicu momčadi. Iako je prodao Marića, doveo je još svestranijeg Miereza koji je uzeo titulu najboljeg strijelca i ciljano se pojačao na nekoliko pozicija. Gradi stadion, a sve upućuje na to da su Mađari ozbiljno zagrizli i da će Dinamo iduće sezone još teže obraniti naslov. Bitnije od svega, Osijek je postao "marka", klub o kojem se priča, koji prate navijači drugih klubova i koji je danas bolji nego ikad u svojoj povijesti.

Hajduk je spasio sezonu, Rijeka održala konstantu, a Gorica je bizarno podbacila

Na Poljudu smo gledali standardnu plejadu internih bitki, smjena i otkaza koje ne dozvoljavaju nikakav kontinuitet rada. Sezona je imala veliku perspektivu postati lošija i od prošle, koja je bila najgora otkad postoji HNL. Ipak, Paolo Tramezzani je spasio stvar. Preuzeo je momčad koja je za Goricom zaostajala dvoznamenkast broj bodova, stabilizirao je obranu, a dovođenjem Livaje dobio je prevagu u napadu. Sezona je spašena plasmanom u Europu, ali još bitnije je to što je Hajduk dobio dečka koji bi mogao, trebao i morao postati ključni igrač momčadi i budući reprezentativac. Stipe Biuk je uistinu poseban igrač. Ne treba zaboraviti ni vrlo dobrog Ljubičića. Njih dvojica su najsvjetlije točke ove sezone.

Rijeka je ove sezone bila - Rijeka. Simon Rožman je prilično lako dobio otkaz nakon što je dugo radio sjajan posao i izvlačio iz momčadi maksimum. Onog trenutka kad postane jasno da za iskorak Uprava treba odriješiti kesu, nastanu problemi. Bez obzira na to, klub s Kantride ili Rujevice je uvijek tu. Drugi, treći ili četvrti, već se dulje od desetljeća drži u samom vrhu lige, ima prepoznatljiv stil igre i nitko se ne voli natrčavati protiv stroja čije je temelje sagradio još Matjaž Kek.

Bizarno. Ta riječ najbolje opisuje Goričinu sezonu. U 35 kola je držala poziciju koja vodi u Europu, da bi u zadnjem kolu ostala bez nje. Problemi su započeli odlaskom sportskog direktora Mindaugasa Nikoličiusa i trenera Valdasa Dambrauskasa. U dijelu sezone u kojem su je sustigli Hajduk i Rijeka teško joj se ozlijedio jedan od ključnih igrača Joey Suk, a šest utakmica morala je, zbog ozljede, igrati bez najboljeg strijelca Kristijana Lovrića. Koliko god objektivnih razloga imao Siniša Oreščanin za slabije rezultate, izgubio je ono što nije bilo moguće izgubiti. Od iduće sezone ćemo u Turopolju vjerojatno gledati novog trenera.

Nevjerojatno napeta borba za ostanak

Dramatična i neizvjesna nije bila samo borba za Europu. Varaždin je jedna VAR odluka dijelila od toga da ostane u ligi, iz penala u 115. minuti utakmice. Koliko je Varaždin dobar "ispadač", govori podatak da je osvojio 28 bodova. To je više bodova nego što je uzeo ijedan klub koji je ispao iz lige u zadnjih šest sezona. U tri od prethodnih pet sezona posljednjeplasirana momčad nije probila granicu od 20 osvojenih bodova.

Slaven je na vrijeme osigurao ostanak i zauzeo je sada već tradicionalnu poziciju oko sredine ljestvice. Ono što veseli je broj uzbudljivih igrača. Nemanja Glavčić, Bruno Bogojević i Bruno Goda su i dalje mladi, a već danas su odlični HNL igrači.

Šibenik je uoči sezone po procjenama i kladioničarskim tečajevima bio jedan od favorita za ispadanje. Međutim, Krunoslav Rendulić odlično je posložio momčad, posudio par ključnih igrača i promovirao Marka Bulata koji se prodao u Dinamo. Lokomotiva je doživjela najveći pad jer je prije samo devet mjeseci igrala kvalifikacije za Ligu prvaka. Prodala je sedam prvotimaca i bila na korak od kraha, ali ju je izvukao Samir Toplak koji je time potvrdio da je najbolji vatrogasac u povijesti HNL-a. Negdje na stadionu Anđelka Herjavca postoji barem jedna osoba koja lupa glavom o zid i proklinje trenutak kada su Toplaku dali otkaz. Istra je još jednom, a da nitko nije siguran kako točno, ostala u ligi.

 

HNL je zakon

Na kraju možemo samo još jednom ponoviti, HNL je zakon. Više ne postoji momčad protiv koje se mogu unaprijed upisati bodovi, a raspodjela bodova na konačnoj tablici sugerira konkurentnost kakvu vjerojatno nikad nismo imali.

Tekstualni prijenosi utakmica, izvještaji, izjave i analize su u pravilu najčitaniji sportski sadržaj na domaćim portalima, što je jasan znak da HNL ljude itekako zanima. U javnosti i medijima je domaća liga konačno dobila status kakav zaslužuje i to se jako osjeti. Vjerojatno nikad dosad prosječni HNL pratitelj nije znao iz svake momčadi, pa i onih na dnu, nabrojati tri igrača.

Jedino što je nedostajalo da sezona bude savršena su navijači na tribinama. Prokleta korona uzela nam je miris svježe ošišane trave u subotu popodne, ali smo zato pred malim ekranima gledali najbolji domaći nogomet u povijesti.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Pročitajte više