HOKEJ: PRVA ŽENA U MUŠKOJ PROFESIONALNOJ LIGI

Kanađanka Hayley Wickenheiser ušla je u subotu u povijest kao prva žena koja je ikad nastupila u muškoj profesionalnoj ligi hokejaša na ledu.

Dvadesetčetverogodišnja Kanađanka odigrala je prvu utakmicu u drugoj finskoj ligi za sastav Kirkkonummi Lightninga, a u pobjedi 7:3 nad Kettarom čak je i sudjelovala sa asistencijom za prvi pogodak.

Nastup Wickenheiserice privukao je oko 80 novinara iz cijelog svijeta, a susret je prenošen izravno i u Kanadi, gdje je Wickenheiser izuzetno popularna.

Ovo je bila prve od tri utakmice kušnje, nakon kojih će trener Kirkkonummia odlučiti o daljnoj sudbini neobične žene, članice kanadske ženske reprezentacije koja je u Salt Lake Cityu uzela zlato.

Kanađanka je visoka 175 centimetara i teška 77 kilograma, pa čak i nije imal problema sa nasrtajima muškaraca u 11 minuta, koliko je provela na ledu.

Wickenheiser je isprva željela igrati u Italiji, no tamošnji Savez joj je zabranio nastup u muškoj ligi, pa je otišla u puno liberalniju Finsku. Ona zapravo i nije prva žena na svijetu koja je igrala hokej u muškoj ligi, ali su njezine tri prethodnice bile - vratarke.

Pročitajte više