Hrvatska lovi podvig: Hoće li postati tek sedma reprezentacija bez primljenog gola u skupini SP-a?

Foto: Pixsell (Igor Kralj)

U POSLJEDNJE 32 godine samo šest reprezentacija prošlo je prvi krug natjecanja na svjetskim prvenstvima bez primljenog pogotka u grupnoj fazi. Uskoro bi im se mogla pridružiti i hrvatska reprezentacija.

Hrvatska nakon dva kola ima dvije pobjede i gol-razliku 5:0. U posljednjem kolu grupe D odmjerit će snage s Islandom u Rostovu na Donu.

U analizama uoči početka Svjetskog prvenstva u Rusiji najviše se sumnjalo u obrambeni red hrvatske reprezentacije, no trenutačno sve funkcionira i djeluje izvrsno. Naravno, bilo je i pogrešaka i nesigurnosti, ali sveopći je dojam i više nego pozitivan. Hrvatska defenzivna linija pršti iskustvom, svi su reprezentativci zdravi i u dobroj formi.

"Posložili smo momčad tako da svi igraju obranu. Od Argentine smo pretrčali šest kilometara više, a protiv Nigerije pet kilometara više. Pokazali smo moć i volju", kazao je hrvatski izbornik Zlatko Dalić.

Zanimljivo, u pet službenih nastupa pod vodstvom Zlatka Dalića hrvatska reprezentacija upisala je - izuzev prijateljskih utakmica - četiri službene pobjede i remi, uz sjajnu gol-razliku 11-1.

"Kada smo ovako kompaktni, onda je i Lionelu Messiju teško probiti nas", kazao je nakon utakmice protiv Argentine vratar Danijel Subašić.

Prije četiri godine u Brazilu hrvatska reprezentacija primila je šest pogodaka grupnoj u fazi. U Njemačkoj 2006. godine primila je tri gola, baš kao i 2002. godine u Južnoj Koreji i Japanu.

Na prvom, povijesnom i dosad najuspješnijem Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. godine u grupnoj fazi primila je dva zgoditka.

"Svi trčimo i defenzivno se izvrsno snalazimo. To je jedini put prema pravom rezultatu", dodao je Ivan Perišić.

U posljednje 32 godine samo šest reprezentacija izborilo je prvi krug natjecanja na svjetskim prvenstvima bez primljenog gola u skupini. Na posljednjem Svjetskom prvenstvu u Brazilu prije četiri godine nijedna reprezentacija nije prošla kroz grupu bez primljenog pogotka. 

U Južnoafričkoj Republici 2010. godine u grupi gol nisu primili Urugvaj (4:0) i Portugal (7:0). U Njemačkoj 2006. godine gol nije primila Švicarska (4:0), a 1998. u Francuskoj gol nije primila Argentina (7:0). Na Svjetskom prvenstvu u Italiji 1990. s nulom u rubrici primljenih golova bio je domaćin (4:0), a četiri godine ranije spomenuti podvig učinio je Brazil (5:0).

Pročitajte više