Hrvatski mercato: Od Eura najviše profitirali Pranjić, Olić, Klasnić, Rakitić i Pokrivač

BROJNI su hrvatski nogometaši zahvaljujući nastupu na Europskom prvenstvu na sebe skrenuli pažnju europske javnosti, ali oni za kojima je zavladala najveća pomama su Ivan Rakitić, Ivica Olić, Danijel Pranjić, Ivan Klasnić i - Nikola Pokrivač.

Mladi je Pokrivač za Hrvatsku odigrao tek utakmicu protiv Poljske, ali manira prekaljenog profesionalca u kojoj se bivši Dinamov veznjak pokazao svijetu impresionirala je čelnike mnogih klubova. Nezanemariv je broj trenera koji su u tom trenutku pokrivača poželjeli imati u svojoj momčadi, a u Monaco su počele stizati i prve ponude.

Panathinaikos, Hannover i Toulouse navodno su ponudili oko 4,5 milijuna eura odštete za hrvatskog reprezentativca, ali vodstvo kluba ne želi niti čuti. Ako im dosad nije bilo jasno kakvim potencijalom raspolažu, nakon Europskog prvenstva su sigurno shvatili da će Pokrivača uskoro moći unovčiti za duplo veću cifru. Kvalitetni igrači na poziciji zadnjeg veznog rijetko se pronalaze, posebno s takvim trkačkim, ali i tehničkim kvalitetama koje Pokrivač posjeduje.

Pranjić najveće iznenađenje za europske stručnjake

Danijel Pranjić svojom je igrom zaludio cijelu Europu. Upravo su njega na lijevom beku mnogi isticali kao najslabiju točku hrvatske reprezentacije, ali "Pranja" ih je brzo razuvjerio. Već prije Eura na stolu je navodno bila ponuda od Van Bastenovog Ajaxa, ali sad su oko na njega bacili i Talijani. I to ne bilo koji. Igor Budan navodno nagovara čelnike Palerma da pošalju ponudu Heerenveenu, ali puno zanimljivije zvuči interes Juventusa gdje bi Pranjić također igrao s reprezentativnim kolegom Darijom Kneževićem. No, ni u ostalim ligama petice nisu ostali imuni na Pranjićeve kvalitete, tako da će ponuda zasigurno biti još.

Svi žele ići na "Raketni pogon"

Slična je stvar i s Ivanom Rakitićem. Iako je Raketa najavio da planira svoj ugovor sa Schalkeom odraditi do kraja, nogometne bogataše to ne zanima. Juventus, Manchester United, Chelsea samo su tri najzvučnija kluba koji bi iduće sezone željeli ići na "Raketni pogon" pa je pred Schalkeom teška zadaća ako doista žele zadržati svog najboljeg igrača.

Najbrže noge eura pred vratima Anfielda

Čelnicima HSV-a je, pak, postalo sasvim jasno kako će Ivicu Olića teško zadržati u klubu, te su odmah istaknuli cijenu odštete. Osam milijuna eura za najbrže noge Eura. Hrvatskog bi napadača sada u svojim svlačionicama voljeli vidjeti svi treneri Bundeslige, ali Ola ima priliku zaigrati u hramu engleskog nogometa - na Anfieldu. Hrvatskog je napadača uočio Rafa Benitez, a Olić je upravo tip igrača kakve trener Liverpoola preferira: borben, brz, snažan i pravi timski igrač.

Klasnića doslovno traži pola Europe

Dva pogotka na Europskom prvenstvu savršen su završetak bajke zvane Ivan Klasnić. Prije nešto više od godinu dana šanse da će Killer opet igrati nogomet bile u male i nikakve, ali on je svima pokazao što znači imati čeličnu volju. S Werderom iz Bremena Killer se definitivno rastaje, a pitanje novog kluba još je otvoreno. No, neće dugo biti jer ponude pljušte sa svih strana. Real Betis, Osasuna, Glasgow Rangers i Celtic, Wigan, Nantes, Olympiakos, Borussia Dortmund, Bešiktaš, Torino tek su neki od klubova koji su se tijekom i nakon Europskog prvenstva spominjali kao buduća odrednica hrvatskog napadača.

P.V.
Foto: Index

Pročitajte više