Hrvatski navijači zadovoljili u Austriji, jedino ne mogu bez bakljade i upada na teren

NAKON četiri utakmice hrvatske reprezentacije, po dvije u austrijskim gradovima Klagenfurtu i Beču, hrvatski navijači su se danas vratili kući.Turska reprezentacija je zaustavila pohod hrvatske reprezentacije i njenih navijača koji tako neće vidjeti Švicarsku, što bi bio slučaj da smo se plasirali u polufinale gdje u Baselu čeka Njemačka.

Dvanaest uhićenih, nekoliko lakše ozlijeđenih i ukupno 51 kriminalno djelo rezime su pohoda hrvatskih i turskih navijača na Beč, priopćila je bečka policija. Od dvanaest uhićenih šestorica su hrvatski državljani. Od ovog velikog broja kriminalnih djela, čak 41 djelo je vezano za krađe i falsificiranje ulaznica. U pet slučajeva su zabilježene tučnjave manjeg obima, kod tri slučaja se radilo o uništavanju imovine, a u jednom slučaju je zabilježen napad na policajca.

Najveća navijačka mrlja jučerašnje utakmice je međusobni sukob hrvatskih navijača u prvom poluvremenu, koji se može shvatiti kao dobar predznak tragedije koja je na kraju utakmice zadesila naše navijače.

Uefa o hrvatskim bakljadama i upadima na teren

Naravno, hrvatski navijači ni ovoga puta nisu mogli bez bakljade. Glasnogovornik Uefe William Gallard je nakon utakmice rekao da je teško očekivati da netko od 50 tisuća navijača neće uspjeti na stadion uspjeti unijeti baklju i kroz najstrože osiguranje.

"Nismo imali velikih problema s bakljama na ovom turniru izuzev noćašnje utakmice i čak su utakmice Hrvatske bile puno manje obilježene ovakvim incidentima koji su prije pet, šest godina imali puno šire razmjere", rekao je Gallard.

Glasnogovornik Uefe kaže da napreduju u borbi protiv baklji na stadionima, te da se ne bore protiv njih zbog estetskih razloga nego jer su baklje opasne za publiku iz razloga jer dostižu temperaturu od 1200 stupnjeva Celzija.

Gallard je priopćio i da su hrvatski navijači u tri navrata pokušali uletjeti u teren ali su ih u tome spriječili pripadnici redarske službe. CNN u svom izvještaju donosi i da su hrvatski navijači viđeni kako izvikuju nacističke slogane i salutiraju "Heil Hitler", a glasnogovornik bečke policije Christian Stella je rekao da to nije huliganizam nego "pivsko žlabranje".

Laušić: Austrijska policija je imala odličnu taktiku suradnje s navijačima

Mate Laušić, stručnjak za sigurnost, slaže se s ocjenom da trebamo biti zadovoljni ponašanjem hrvatskih navijača u posljednjih dva tjedna u Austriji. Za sada Europsko prvenstvo u Austriji i Švicarskoj nisu obilježili krvavi navijački sukobi kakvih je često bilo u prošlosti na ovakvim nogometnim manifestacijama, poput slučaja iz Francuske ´98 kada su njemački policajci skrivili smrt francuskog policajca.

"Sve je jako dobro prošlo. Očekivao sam puno veće nerede i ispade bijesa nakon jučerašnje tragičnog poraza. Mislim da je to rezultat dobro napravljenih predradnji austrijske policije i međunarodnog stožera policije, u čemu su ključnu ulogu imali pripadnici policijskih snaga zemlaja sudionica natjecanja koji su služili za kontakt s navijačima", kaže Laušić.

Laušić hvali i austrijsko osiguranje unutar stadiona koje je poučeno iskustvom iz prve utakmice Hrvatske, one s Austrijom, i upada hrvatskog navijača u teren, na utakmici s Turskom postavila veliki kordon redara koji su spriječili da ponovno ne dođe do takvog slučaja.

Austrijska policija je za osiguranje mira i reda na bečkim ulicama na dan utakmice s Turskom angažirala 4600 policajaca, no, Laušić kaže da broj policajaca ne znači i stupanj sigurnosti, nego da je najbitnije gašenje prvih iskrica i energično postupanje u samom začetku nezgodnih situacija.

"Austrijska policija je ulazila među navijače s jednim pristojnim rječnikom, a ne grubom silom koja često samo dodatno isprovocira navijače. Oni idu s namjerom da od navijača naprave saveznike jer među njima treba pronaći one s kojima se treba razgovarati. Uvijek treba imati na umu da nisu svi navijači huligani", rekao je Laušić.

D.M.
Foto: K.H.

Pročitajte više