Hrvatsko-mađarska kandidatura pred izuzetno teškim ispitom

KROVNA europska nogometna organizacija, UEFA, je na svojim službenim stranicama objavila Izvještaj o procjeni kandidatura za domaćinstvo Europskog nogometnog prvenstva 2012. godine. Hoće li zajednička kandidatura Hrvatske i Mađarske proći u završni krug, bit će odlučeno sljedećeg tjedna na Malti, kad će od petero kandidata otpasti dvoje.

Do 21. srpnja UEFA je zaprimila pet ponuda - hrvatsko-mađarsku, grčku, talijansku, poljsko-ukrajinsku i tursku.

UEFA-in izvršni odbor sastat će se 7. i 8. studenog na Malti gdje će od pet prijavljenih izabrati tri kandidature koje će ući u drugi krug izbora.

Izvještaj je sastavljen od informacija i dokumenata koje su u UEFA-i dostavili natjecatelji, a važno je spomenuti da UEFA-ini djelatnici do sada nisu izašli na teren kako bi se uvjerili u stvarno stanje stvari. To će biti odrađeno tek u drugoj fazi, kada ostanu tri natjecatelja u užem izboru.

UEFA o hrvatsko-mađarskoj kandidaturi

Glavna motivacija Hrvatske i Mađarske je njihova strast za nogometom. Organiziranje natjecanja ne bi bio velik događaj samo za te dvije zemlje, već za cijelu regiju, a ova ponuda pokazuje kako su ove zemlje bliske jedna drugoj. Organizacija EP 2012. pozitivno bi utjecala na ekonomski razvoj i poboljšala infrastrukturu u obje zemlje, stoji u UEFA-inom izvješću.

Obje zemlje imaju ograničeno iskustvo u organiziranju ovakvih događaja, objavila je UEFA.

Interesantno je da bi prema istraživanju provedenom na više od 1000 ispitanika, u usporedbi s ostalim zemljama Hrvati željeli domaćinstvo kao i Talijani, Poljaci i Turci (svi oko 80 posto), dok su Mađari daleko najmanje zainteresirani za domaćinsvo (45,5 posto). Slabom interesu Mađara u prilog ide i činjenica da želju za prisustvovanjem utakmicama EP-a 2012. ima tek 26 posto Mađara, dok se postotak građana ostalih zemalja kreće oko 40 posto, izuzev Hrvata koji bi na utakmice željeli ići najviše od svih ispitanih, čak 66 posto.

Mađarska nezainteresiranost nikako ne ide u prilog hrvatsko-mađarskoj kandidaturi. Naime, na pitanje podržavate li kandidaturu u prosjeku (u Hrvatskoj i Mađarskoj) pozitivno odgovorilo tek 64,3 posto građana, što je najmanji postotak od svih ostalih zemalja kandidata. Primjera radi, čak 92 posto Talijana podržava kandidaturu svoje zemlje.

Među elementima koje će UEFA ocjenjivati su i politički sustav, politička podrška, zakonodavstvo (intelektualno vlasništvo, zapošljavanje, porezi, doping i sl.), te zastupljenost nogometa u društvu. U ovoj stavci navodi se "gorući" problem hrvatskog nogometa - slab interes za posjetu prvoligaškim nogometnim utakmicama, što je slučaj i s Mađarskom. Jedan od faktora je i interes za EURO 2004. održano u Portugalu, za koji je u Mađarskoj bio prilično slab interes, što je i razumljivo jer Mađarska nije sudjelovala na tom natjecanju.

Stadioni

Hrvatska i Mađarska predvidjele su osam stadiona na kojima bi se održavalo prvenstvo. Dva su u izgradnji (Maksimir, Szekesfehervar, Gyor), tri se trebaju dotjerati (Poljud, Gradski vrt i stadion u Budimpešti), a dva stadiona se tek planiraju (Rijeka i Debrecen).

UEFA predviđa da bi predloženi stadioni mogli zadovoljavati njihove zahtjeve. Ipak, nikakve precizne informacije o projektima za gradnju nisu dostavljeni, stoji u izvješću.

U stavci komfor gledatelja navodi se pet stadiona s atletskim stazama te brojka od 2,8 posto natkrivenih sjedećih mjesta na maksimirskom stadionu.

Smještajni kapaciteti

Obje zemlje imaju iskustva u turizmu, no broj hotela s 4 i 5 zvjezdica ne zadovoljava UEFA-ine potrebe, čak niti ako se u obzir uzmu hoteli koji se planiraju izgraditi do 2012. godine.

Zagreb i Split, u kojima bi se igrale važne utakmice (otvaranje, četvrtfinale, polufinale), mogli bi imati problema s organizacijom smještaja za sve goste. Osijek nema dovoljno soba višeg standarda, a od hrvatskih gradova samo bi Rijeka mogla imati dovoljne kapacitete za smještaj gostiju.

Situacija u Budimpešti zadovoljava norme, dok u Szekesfehervaru gotovo da i nema smještajnih kapaciteta, što bi se moglo riješiti zbog blizine glavnog grada. Debrecen i Gyor također nemaju dovoljno hotelskih kapaciteta koji bi ispunili UEFA-ine potrebe.

Smještaj momčadi odgovara UEFA-inim potrebama, kao i kvaliteta trening kampova.

Sigurnost

Obje zemlje predvidjele su čvrstu suradnju po pitanjima sigurnosti, posebno pripremljenu za EP 2012. Strateški pristup i globalni koncept predviđen za sigurnosna pitanja su i u Hrvatskoj i Mađarskoj jasni i opsežni. Glavni cilj hrvatsko-mađarskog sigurnosnog koncepta je održavanje zabavnog karaktera natjecanja, stoji u izvješću UEFA-e.

Usporedba s drugim kandidatima

Jedino u Istanbulu i Ateni postoje gotovi (g) stadioni. Sve ostale zemlje (kao Hrvatska i Mađarska) trebaju svoje stadione dotjerati (d), izgraditi (i) odnosno planiraju (p) nove.

Hrvatska/Mađarska - g 0, d 3, i 3, p 2

Italija - g 0, d 6, i 0, p 2

Grčka - g 2, d 4, i 0, p 2

Poljska/Ukrajina - g 0, d 4, i 3, p 1

Turska - g 1, d 3, i 0, p 4

Posjećenost nacionalnog prvenstva (prosjek gledatelja po utakmici):

Hrvatska/Mađarska - 2 974
Italija - 25 473
Grčka - 5 994
Poljska/Ukajina - 6 215
Turska - 16 799

Broj hotela s četiri i pet zvjezdica u krugu od 10 kilometara oko stadiona

Hrvatska/Mađarska - 84
Italija - 139
Grčka - 115
Poljska/Ukrajina - 46
Turska - 56

Srebrić: Nadamo se završnom krugu

Povodom objave UEFA-inog izvješća popričali smo s glavnim tajnikom HNS-a, Zorislavom Srebrićem, te ga zamolili da procijeni šanse Hrvatske i Mađarske za prolazak u završni krug natjecanja za domaćinstvo EP-a.

"Nadamo se da će naša kandidatura proći u drugi krug, a za druge je teško prognozirati. S obzirom na posjećenost utakmica, koji nam ne ide u prilog, treba znati da je u ostalim ligama igraju nogometne zvijezde koje privlače gledatelje na stadione, dok naši igraći odlaze u inozemstvo." - izjavio je za Index glavni tajnik HNS-a.

"Sve naše odlučujuće utakmice reprezentacije su posjećene, a stadioni ispunjeni. Sjetimo se Švedske, kada je Maksimir bio ispunjen do posljednjeg mjesta." - rekao nam je Srebrić pa dodao :"Što se tiče hotela i stadiona, ni jedni ni drugi neće biti sporni. Kanimo ih dovršiti do 2009., odnosno najkasnije do 2010. godine."

Zorislav Srebrić je na kraju razgovora još podsjetio kako su i Vlada i Sabor dali bezuvjetnu podršku projektu.

Domaćin Europskog prvenstva 2012. godine bit će poznat u prosincu sljedeće godine.

S.H.

Pročitajte više