HTV uz pomoć Sabora želi vratiti prava za prijenose utakmica nogometne reprezentacije

HTV će navodno tražiti od Sabora da im kao državnoj TV kući osigura prijenose utakmica hrvatske nogometne reprezentacije, jer su i te utakmice, piše , od "nacionalne važnosti".

No, čini se da se pravi razlozi kriju u novcu koji se vrti oko hrvatske nogometne reprezentacije, a vjerojatno i o povrijeđenom ponosu, nakon što su RTL-ovci dobili pohvale za prijenos susreta iz Švedske.

Kako u Hrvatskoj nema zakona koji određuje koja TV kuća smije prenositi utakmice, Hrvatski nogometni savez prava za prijenos prodao je njemačkoj agenciji Sport Five u kojoj je RTL suvlasnik. Tako su HTV-u ostali samo prijenosi domaćih utakmica, a RTL je dobio prava na prijenose utakmica u kojima naši nogometaši gostuju u inozemstvu.

Ravnatelj HTV-a Mirko Galić tada je izjavio kako je HTV kupio sve što je mogao, te da ne mogu očekivati da će uvijek dobivati sve prijenose. No, čini se kako su na HTV-u promijenili mišljenje, jer su shvatili da bi pomoć mogli tražiti od države.

Naime, u većini europskih zemalja prava na prijenos utakmica nacionalne nogometne momčadi zaista imaju samo nacionalne TV kuće. Iako nam nije jasno zašto bi samo jedna TV kuća, i to nacionalna, imala pravo na prijenos. Bilo bi normalno, po zakonima tržišta, da bolji ponuđač dobije prijenos ili da prijenose radi onaj tko to može bolje. Bez obzira radi li se o HTV-u, RTL-u, Novoj TV ili Z1.

Čini se kako će u Saboru ponovo biti zabavno. Nakon svih onih "dosadnih i nebitnih" tema o Zakonima koji se tiču socijalnog i financijskog stanja u državi, na dnevni red uskoro bi moglo doći i monopoliziranje prijenosa "nacionalnih sportova".

Ako je informacija istinita bit će zanimljivo vidjeti i kako će Sabor reagirati s obzirom na "rat" koji trenutno vodi s HTV-om.

Kako nam se u uredu HTV-a nitko nije javljao na telefon, nismo uspjeli saznati misli li se pod pojmom "nacionalni sport" samo na nogomet.

Iako smo željeli dobiti komentar obje televizijske kuće o ovoj temi, u Službi za odnose s javnošću HTV-a se nitko ne javlja na telefon. U RTL-u su nam pak rekli da glasnogovornice, jedine osobe koja smije davati izjave u ime RTL Televizije, nema u uredu.

A.H.

Pročitajte više