I bez Cro Copa odlična UFC priredba u Seulu

Foto: UFC

DEKAPITIRANI UFC Fight Night 79 ipak nije razočarao. Iako su čak dvije velike zvijezde priredbe, Cro Cop i Thiago Alves otkazali nastupe, ostali borci su dobro odradili posao. Benson Henderson je nakon pet napornih rundi uspješno nastavio svoju avanturu u velter kategoriji porazivši Jorgea Masvidala, a Dominic Waters nije uspio šokirati svijet i očekivano ga je porazio Dong Hyun Kim. Yoshihiro Akiyama se ponovno vratio među gubitnike.
 
U glavnoj borbi večeri u Seulu Henderson je slavio, iako je na razočarenje gledatelja zadnje dvije runde odlučio kontrolirati hrvanjem što je usporilo dinamiku borbe. Međutim, ostatak "main carda" je bio eksplozivan. Kim je završio borbu atraktivnom "crucifix" pozicijom, a Choi je postigao još jedan odličan nokaut. No, najbolja borba na glavnom "cardu" možda je i ona između Akiyame i Mine koji su gledatelje oduševili zanimljivim preokretima i velikom srčanošću.
 
Benson Henderson vs. Jorge Masvidal (Henderson, podijeljena odluka sudaca, 5:0 minuta, 5. runda)
 
Iako je Henderson spreman bilo kad uskočiti kao zamjena, ovaj put je ta čast pripala njegovom protivniku. "Bendu" je ovo bio drugi izlet u velter, a Masvidalu također otkako se vratio u tu kategoriju.
 
Nakon početnog ispipavanja Henderson je prvi počeo povezivati. Borba je u prvoj rundi bila dosta rezervirana i tehnička, iako je bilo nekoliko jakih "kickova" i razmjena. U drugoj rundi je Masvidal nastavio tražiti kickove i kretao se naprijed. Nakon minte i pol dolazi do hrvanja koje završava otvorenom razmjenom. Ostatak runde oba borca su sve češće uletavali s konkretnim napadima. Henderson je krajem runde shrvao Masvidala uz kavez i kaznio ga koljenima.
 
U trećoj rundi se nastavila tehnička "stand up" borba i obojica su tražili priliku. Kasnije se akcija preselila u klinč i hrvanje uz kavez koje završilo prekidom zbog ilegalnog udarca. Ostatak runde su ponovno razmjenjivali kombinacije i krajem runde su podigli tempo što je završilo niskim udarcem u Hendersona sekundu prije kraja. Bivši prvak je nakon 15 minuta izgledao kondicijski pripremljeniji za završne šampionske runde.
 
"Bendo" je ušao svježiji i zaigraniji u četvrtu rundu, no nakon pokušaja rušenja je uslijedio poduži klinč uz ogradu. Ostatak runde je Henderson forsirao hrvanje , ali je u zadnjoj minuti završio na leđima, no Masvidal nije imao rješenje i runda je ipak završila na nogama. Borba je bila isprepletena hrvanjem i klinčom i u završnoj rundi, a Masvidal je zaprijetio i giljotinom. Uslijedilo je još iscrpnog hrvanja uz ogradu i Hendersonov "cardio" je prevladao, tako da je dominirao i kontrolirao Masvidala do završnog zvona.
 
"Smooth" je na kraju slavio podijeljenom odlukom sudaca u tehničkoj i napornoj borbi. Hendersonova kondicija je prevladala i on je nakon vjerojatne prednosti u prve tri runde odlučio ne riskirati i hrvanjem zatvoriti borbu.
 
Dong Hyun Kim vs. Dominic Waters (Kim, tehnički nokaut, 3:11 minuta, 1. runda)
 
U sunaslovnoj borbi večeri Dominic Waters je dobio priliku napraviti veliki skok u karijeri protiv puno jačeg imena. Tu je priliku dobio nakon što je Alves otkazao nastup protiv Hendersona u glavnoj borbi, a kao zamjena je uletio Kimov orginalni protivnik Masvidal.
 
Nakon početnog hrvanja u klinču uz kavez, Kim je odličnim judo bacanjem poslao Watersa na pod. Zatim je iz gornje bočne pozicije uspio razapeti protivnika u nezahvalnu "crucifix" poziciju i to je bio početak kraja.
 
Kim je zadržao poziciju i kontinuirano je udarao u glavu Watersa koji se iz te pozicije nikako nije mogao braniti. Udarci nisu bili jaki, ali sudac je s vremenom prekinuo borbu, vjerojatno zato što nije bilo šanse da Waters unaprijedi poziciju, iako je izgledalo kao da bi preživio rundu da je sudac to dopustio. Kim je tako došao do očekivane pobjede u borbi koja realno nema puno smisla za njega, a izgubiti je mogao puno.
 
Yoshihiro Akiyama vs. Alberto Mina (Mina, podijeljena sudačka odluka, 5. minuta, 3. runda)
 
Prva runda je prošla dosta rezervirano. Oba borca su s distance tražili priliku za napad, s time da je Mina uletavao s konkretnijim i čvrščim kombinacijama, tek na kraju runde su ušli u jednu otvorenu razmjenu i Mina je postigao "takedown".
 
Drugu rundu je preuzeo "Sexyama" teškim "low kickovima" koji su vidno onesposobili Minino kretanje. Krajem runde se i Brazilac probudio, ali je ilegalnim udarcem razbio ritam runde. Nakon prekida, u zadnjoj minuti Mina je krenuo potpuno agresivno u razmjene i gotovo je završio Akiyamu kojeg je doslovno spasilo zvono.
 
U trećoj rundi su oba borca nastavili dosta otvoreno i tražili su prekid. Akiyama se opustio i počeo povezivati  s jačim udarcima što se vidjelo na Mini koji je svakom sekundom izgledao sve iscrpljenije. Japanac nije uspio završiti, ali je uvjerljivo zatvorio borbu. Međutim, Mina je na temelju druge runde u konačnici uspio "ukrasti" odluku sudaca.
 
Doo Ho Choi vs Sam Sicilia (Choi, tehnički nokaut, 1:33 minuta, 1. runda)
 
U prvoj borbi "main eventa" nije bilo puno čekanja. Domaći Choi i Sicilia su odmah krenuli agresivno s razmjenama i oba borca su pogodili nekoliko teških udaraca. Choi je zadao prvi, ali i zadnji značajni udarac. Nakon samo 1:33 minute uhvatio je protivnika prvo desnim, a zatim i lijevim krošeom koji je srušio Siciliu. Uslijedio je još jedan potvrdni udarac i sudac je rastavio borce. Choi je tako i u svom drugom UFC nastupu završio borbu brzo i uvjerljivo.
 
Od preliminarnih posebno treba izdvojiti prvu borbu večeri između Dominiquea Steelea i UFC-ovog drugog Dona Hyuna Kima. Steel je "slamom" u stilu "Rampage" Jacksona u trećoj rundi zakucao nesretnog Kima na pod ,nakon čega je uslijedilo nekoliko brutalnih laktova.
 
UFC Fight Night 79- Rezultati
 
Glavne borbe
 
Benson Henderson def. Jorge Masvidal Decision- podijeljena sudačka odluka, 5. runda, 5:00
Dong Hyun Kim def. Dominic Waters-tehnički nokaut, 1, 3:11
Alberto Mina def. Yoshihiro Akiyama- podijeljena sudačka odluka, 3, 5:00
Doo Ho Choi def. Sam Sicilia- nokaut, 1, 1:33
 
Uvodne borbe
 
Dongi Yang def. Jake Collier- tehnički nokaut, 2, 1:50
Mike de la Torre def. Yui Chul Nam- podijeljena sudačka odluka, 3, 5:00
Tae Hyun Bang def. Leo Kuntz- podijeljena sudačka odluka, 3, 5:00
Seo Hee Ham def. Cortney Casey- jednoglasna sudačka odluka, 3, 5:00
Fredy Serrano def. Yao Zhikui- tehnički nokaut (dislokacija ramena), 1, 0:44
Marco Beltrán def. Ning Guangyou- podijeljena sudačka odluka, 3, 5:00
Dominique Steele def. "Maestro" Dong Hyun Kim- nokaut, 3, 0:27
 

Pročitajte više