Iduće godine se na stadionima bez video nadzora i brojača karata neće igrati prvoligaški nogomet!

SABORSKI je Odbor za pravosuđe dao podršku Zakonu o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima (koji je postao poznatiji kao "zakon o huliganima"), ali neki članovi tog Odbora smatraju kako se policiji daju prevelike ovlasti. "Ja se slažem da kazne trebaju biti oštre, ali ne mogu podržati maltretiranje", rekao je Josip Leko, koji je zajedno s Željkom Horvatićem upozorio kako prema novim zakonima policija može "dohvatiti" bilo kojeg građanina koji se kreće u krugu stadiona noseći sa sobom alkoholno piće. "Što ako se netko šeće Maksimirskom ulicom prema Sesvetama, bez ikakve namjere da ode na utakmicu, a nešto je popio zbog, recimo, zaruka svoje kćeri?", pitaju se protivnici policijske represije.

Predsjednica Odbora za pravosuđe Ana Lovrin također se složila kako neke od mjera koje Zakon predlaže treba korigirati jer je nedopustivo da se oko stadiona kažnjava svaka konzumacija i posjedovanje alkohola, dok je navijačima dozvoljeno biti na tribinama s 0,8 promila alkohola u krvi.

Nisu to jedine izmjene Zakona s obzirom na izvorni prijedlog; maskiranje lica tako se neće smatrati protupravnim ukoliko osoba koja je pod maskom ne napravi neko kazneno djelo, a registriranim se huliganima neće oduzimati putovnice ukoliko se budu redovito javljali u policijsku postaju pola sata prije utakmice. Također, policija neće imati ovlasti da prekine utakmicu, već samo da to predloži organizatorima. Svoju suglasnost izmjenama Zakona dao je i saborski Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, koji je "progurao" odredbu prema kojoj se za godinu dana prvoligaške utakmice neće moći održavati na stadionima koji nemaju video nadzor i brojače karata.

No, čak ni ove zakonske izmjene neće riješiti jednu od glavnih briga "hrvatske čelične lady" Đurđe Adlešič, koja je nedavno otkrila kako organizacija utakmice visokog rizika redovito košta više od milijun kuna, dok je organizacija "papirnatog derbija" na Poljudu koštala 1,7 milijuna kuna. Financijska računica je jednostavna; do kraja sezone Hajduk i Dinamo igrat će još tri puta, što nikako nije u skladu s odredbama "stezanja remena" u vrijeme financijske krize. Najveći problem je osiguranje takvih derbija, za koje je potrebno mobilizirati više od tisuću policajaca i zaštitara pa visoki troškovi ne dolaze kao nikakvo iznenađenje.

J.C.
Foto: Ante Čizmić / CROPIX

Pročitajte više