NAPETO U NOGOMETNOM SAVEZU Šuker na sjednici IO-a traži podršku za izbore, Dalić u drugom planu

Foto: Robert Anić/PIXSELL

U HRVATSKOM nogometnom savezu danas se održava sjednica Izvršnog odbora na kojoj bi i službeno trebao biti potvrđen ugovor s novim izbornikom Zlatkom Dalićem.


IO bi trebao verificirati ugovor s Dalićem na dvije i pol godine, odnosno do Eura 2020. Nagađa se da će Dalićeva plaća biti oko pola milijuna eura godišnje.

Kako doznajemo, Zlatko Dalić danas neće dolaziti u Zagreb, ali će se već sutra očitovati o ugovoru jer ne želi da njegov ugovor bude u prvom planu. Zasad ne želi pričati o detaljima kao ni odnosima u Savezu. Više se ne spominje ni Dražen Ladić, kojeg je Dalić želio za pomoćnika, ali mu HNS još nije ispunio tu želju.
 
Osim Dalića, novi ugovor će vjerojatno dobiti i izbornik U21 reprezentacije Nenad Gračan.

Šuker traži podršku IO-a

Na IO-u HNS-a moglo bi biti riječi i o izborima za novog predsjednika koje aktualni Davor Šuker još nije raspisao. Očekuje se da će danas, na sjednici IO-a od 14 sati, zatražiti potporu svih članova Izvršnog odbora, i onih koji zbog sukoba interesa trenutno u njemu nisu aktivni. Među njima je i Marijan Kustić, jedan od mogućih Šukerovih protukandidata.

> FAJT U HNS-u Donosimo ključne detalje borbe za vlast, danas prvi ispit za Šukera

Iako se sumnjalo da bi sljedeća HNS-ova skupština u prosincu mogla biti izborna, Damir Vrbanović je prije tri dana to demantirao. Šuker ostaje na čelu HNS-a barem do proljeća, a datum izbora još je nepoznat.


Već se istaknuo jedan Šukerov protukandidat, Dario Šimić je ovog tjedna za Index najavio svoju kandidaturu za predsjednika Saveza i oko sebe okupio bivše hrvatske reprezentativce.

U HNS-u vlada "anarhija" i nezadovoljstvo Šukerom, a odgodom izbora otvara se mogućnost i trećeg kandidata iz Saveza. Uz Šukera koji se koprca i Marijana Kustića koji zbog sukoba interesa ne smije biti ni član IO-a, u Savezu postoji još jedna struja koja na izborima vidi svoju priliku i traži podršku u politici i županijskim središtima.

Da u Izvršnom odboru ima i drugačijih stavova pokazuju sve glasniji javni istupi članova Šukerove nogometne vlade, poput Roberta Markulina, jednog od važnijih ljudi u Savezu.

Skupština HNS-a ima 59 članova, a za pobjedu na predsjedničkim izborima potrebno je 30 glasova. U Skupštini sjede predstavnici županijskih saveza (21), svaki klub Prve HNL daje po dva člana (20), svi klubovi Druge HNL daju zajedno dva člana, klubovi trećih liga daju tri člana, klubovi nižih liga deset, a po jedan član dolazi iz Sindikata igrača, udruženja trenera te jedan zastupnik ženskog nogometa.

 

Pročitajte više