Ivan Leko optužen za pranje novca, njegov menadžer ostao u zatvoru

Foto: Getty Images / Le Soir

U NAJVEĆOJ korupcijskoj aferi u belgijskom nogometu, na sudu u Limbourgu podignuto je 18 optužnica protiv nogometnih menadžera, trenera, sudaca, direktora klubova, igrača i novinara koji su osumnjičeni za tešku korupciju, namještanje utakmica, pranje novca i udruživanje u zločinačku organizaciju.

U središtu istrage su menadžeri Dejan Veljković i Mogi Bayat, klub Mechelen kojem se kupovao opstanak u ligi i transferi igrača. Među optuženima je i hrvatski trener Clube Bruggea Ivan Leko, potvrdilo je danas tužiteljstvo. Leko je jednu noć proveo u pritvoru, uslijed masovne racije, a nakon ispitivanja pred sucem istrage pušten je bez uvjeta. Optužen je zbog sumnje u pranje novca.

>>> TKO JE SRPSKI AGENT, KLJUČ VELIKE ISTRAGE U BELGIJI 

Belgijski novinari navode kako je moguće da se radi o uzimanju provizije od transfera u kojima je sudjelovao glavni osumnjičenik Veljković. Lekin odvjetnik Walter Van Steenbrugge jučer je po izlasku sa suda kazao da njegov klijent nije osumnjičen za namještanje utakmica, ali da Leku terete da nije uredno prijavio prihode i platio poreze. 

Srpski menadžer snažno je povezan s Lekom, bio je posrednik prilikom njegovog transfera u Lokeren, a upravo je Veljković hrvatskom treneru sredio prvi trenerski angažman na klupi OH Leuvena. 

Belgijci Veljkovića predstavljaju kao čovjeka iza kojeg je puno poslova s transferima igrača i trenera, a Leko nije jedino poznato ime s ovih prostora koje se s njim povezuje. Sudjelovao je u transferima Karla Letice, Ivana Tomečaka, Marija Carevića te još niza nogometnih lica s ovih prostora.

Veljković i četiri člana uprave kluba Mechelena osumnjičeni su da su pokušali utjecati na ishode najmanje dviju utakmica. Njihov osnovni plan bio je spašavanje Mechelena da zadrži prvoligaški status, a tužitelji tvrde da postoje naznake neovlaštenih kontakata između Veljkovića i suca Sébastiena Delferièrea, pri čemu je srpski agent nudio sucu određene pogodnosti u zamjenu za ''pošteno suđenje'. 

Mogi Bayat, Iranac s francuskim državljanstvom koji drma nogometom u Belgiji, optužen je za pranje novca te je ostao u pritvoru. Veljković do idućeg saslušanja također ostaje pritvoren uz optužbu za pranje novca i namještanje utakmica. U pritvoru su i agent Karim Mejjati, nogometni sudac Bart Vertenten te pravnik Anderlechta, osumnjičen za pranje novca i korupciju.

Tijekom istrage koja proteklih dana potresa Belgiju, uhićeno je ukupno 29 osoba.

Lekin odvjetnik odbija tvrdnje o pranju novca i uzimanju provizija na transferima igrača.

"Leki je nanesena velika šteta. Uz veliku pompu, uhićen je pred očima svoje djece. Cijela situacija ne smije proći nekažnjeno. Ne mogu se s nekim tako ophoditi jer u pitanju je njegova karijera. On je nevin i nije upleten u pranje novca."

Leku su jutros na treningu navijači dočekali aplauzom. 

On je jedno od najzvučnijih imena koje se našlo u središtu skandala nakon što su u srijedu provedena 44 pretresa u cijeloj Belgiji. Pretresi su obavljeni u devet nogometnih klubova - Anderlechtu, Club Bruggeu, Genku, Kortrijku, Mechelenu, Ostendeu, Lokerenu, Gentu i Standardu iz Liegea. Pronađeni su inkriminirajući dokumenti, luksuzni satovi, nakit i novac u ukupnoj vrijednosti od osam milijuna eura.

Privedeno je ukupno 28 osoba, među kojima su šest članova uprava nogometnih klubova, četiri nogometna menadžera, agenti koji se bave prodajom igrača, dva novinara, jedan bivši odvjetnik, jedan računovođa, dva trgovca nakitom i nekoliko mogućih sudionika. 

Izvan Belgije provedeno je 14 pretresa, u Francuskoj, Luksemburgu, Cipru i Srbiji, a u tim pretresima zaplijenjeno je više od 3,6 milijuna eura. Četiri osobe su privedene, a za dvije je raspisan europski uhidbeni nalog.

Belgijsko tužiteljstvo navodi da je nogometni menadžer Veljković osumnjičen da je realizirao nekoliko različitih financijskih transakcija u više navrata u dosluhu s nekoliko klubova, među kojima su Mechelen, Genk, Sporting Lokeren, Club Brugge i Standard Liege kako bi za sebe osigurao skrivene provizije, kao i za igrače koje je zastupao.

>>> Uskoro opširnije

Pročitajte više