Ivić: Anderlecht je s onako defenzivnom formacijom potpisao smrtnu presudu



"ISPALO je izvanredno. Ono što je Poklepović rekao, da Hajduku treba čudo, upravo se i dogodilo", započeo je razgovor o Hajdukovoj pobjedi jedan od najvećih trenera s ovih prostora Tomislav Ivić.









"Šjor" Ivić smatra kako uvjeti na terenu nisu išli u prilog Hajduku, što pobjedu Bijelih čini još značajnijom, te kako je trener gostiju Ariel Jacobs napravio veliku taktičku pogrešku u postavi svoje momčadi.

"Velika prilika za Belgijance su bili uvjeti na terenu jer njima zbog tradicionalno brzog nogometa bez previše zadržavanja lopte odgovara vlažna trava koja ubrzava loptu. Mi smo s druge strane navikli na sporiju igru s puno više dodira pa nam odgovara suha podloga koja usporava loptu. U prvih pola sata igre vlažan teren i loša igra Hajduka zavarali su me i bio sam dojma kako je Anderlecht tehnički potkovanija momčad. No čim su Bijeli zaigrali bolje, uvidio sam kako je Anderlecht zreo za poraz", rekao je iskusni Ivić te otkrio još poneki detalj koji je uočilo njegovo stručno oko.

Bijeli imaju šanse, ali raspored im ne ide u prilog

"Velika pomoć Hajduku bila je i loša zamisao gostujućeg trenera. Igrati defenzivno na Poljudu i nadati se bodu bez igre u onakvom ambijentu je ravno potpisivanju smrtne presude. A što tek reći na izostavljanje svog ponajboljeg igrača, Lukakua, koji je željan igre, golova i velikih utakmica?"

Bivši Hajdukov trener smatra kako Hajduk ima šanse za prolazak u drugi krug, ali mu raspored nikako ne ide u prilog.

"Hajdukove šanse za prolazak nisu male, no Splićanima nikako ne ide u prilog činjenica da će iduće dvije utakmice igrati sa Zenitom. Rusi su svjesni da su u ovoj grupi najbolja momčad i da pitanje prolaska treba riješiti što prije, pa čak i već nakon četiri kola. U preostale dvije utakmice mogli bi odmarati svoje glavne igrače, a tako bi AEK-u i Anderlechtu mogli omogućiti osvajanje pokojeg boda viška."

Bijeli nakon dva kola kontroliraju situaciju i ovise isključivo o sebi, smatra Ivić.

"Hajduk mora gledati isključivo na svoju najveću šansu, a to je pobjeda protiv AEK-a na Poljudu. Morali bi Splićani imati na umu plan otimanja još kojeg boda. Prilika se nalazi možda u Briselu ili kod kuće protiv Zenita."

Jedan mu je detalj posebno upao u oko, izvanredno taktičko razmišljanje Stanka Poklepovića koji je uvidio da kompletnu igru koju bazira preko svojih krila treba prenijeti u sredinu i isključivo tamo probati probiti Belgijce.

Dinamova greška bila je predefenzivna formacija

"Zaista moram pohvaliti Špacinu taktičku promjenu za vrijeme utakmice. Prebacivanje igre s krila u sredinu donijelo je Hajduku veću probojnost na terenu. Sharbini i Tomasov su za vrijeme dok su bili u igri stajali previše široko, dosta su lutali po krilima i djelovali suviše neaktivno. Na taj su način previše opteretili dva igrača u sredini terena, Brkljaču i Ljubičića koji se nisu uspjeli nositi s težinom zadatka. Zbog toga je Hajdukova igra u prvom dijelu djelovala bezidejno. Nakon što su krilni igrači napustili teren, ulaskom dodatnih igrača koji primarno djeluju u sredini terena Hajduk je djelovao puno moćnije."

Ivić se osvrnuo i na Dinamov poraz u Solunu. Mišljenja je kako je Dinamo pogriješio išavši u Grčku samo po bod. Jednako tako, Ivić je prokomentirao napise koji govore kako je primljeni pogodak isključivo pogreška Dinamove obrane.

"Iz igre Dinama jasno je da su otišli tamo da bi izvukli bod. Sami početak utakmice odao je igru koja je isključivo bila obrambenog tipa. Otkad je Halilhodžić na klupi Dinama, Modri igraju njegovu klasičnu taktiku koju je odvijek gajio i to je oduvijek radio jako dobro. Na domaćem terenu postavlja izrazito ofenzivnu ekipu, dok u gostima kreće s obrnutim pristupom. Halilhodžić je na tom sustavu izgradio dosta uspjeha u karijeri i želi ga primijeniti i u Dinamu. Jučer to, na žalost, nije prošlo."

"Dinamo nije uspio u Solunu. No, gol koji je primio ne bih nazvao kardinalnom pogreškom kapetana Bišćana. Bit suprotne noge na krilu jest da ubacuje loptu od vratara na drugu vratnicu gdje, ako netko utrči od napadača, ostaje u matnoj poziciji. To se domaćima jučer pokazalo kao korisno rješenje. S tzv. obrnutim krilima igraju mnoge momčadi u Europi i dosta se pogodaka postiže na takav način. Ponavljam, ja to ne bih nazvao pogreškom. Više mi je smetala Dinamova beskrvnost u ostatku utakmice, no to je sada nešto o čemu oni moraju razmisliti."

Pročitajte više