Jakirović: Strani sudac? Koliko znam, on ne tolerira mahanje i prigovaranje

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

HAJDUK i Dinamo u subotu u 19:30 na Poljudu igraju veliki derbi 28. kola SuperSport HNL-a. Dinamo zaostaje bod za Hajdukom, od kojeg ima i utakmicu manje, ali i pet bodova za vodećom Rijekom. Na press konferenciji uoči utakmice bio je Dinamov trener Sergej Jakirović.

"Očekuje nas jako važna utakmica, znamo svi što ona nosi. Nosi tri boda kao i sve druge, ali možemo reći da se sad lomi sezona jer smo ušli u zadnji krug prvenstva. Moramo biti na iznimno visokom nivou ako želimo pobijediti, iako smo svjesni da neće biti nimalo lako. Držimo sve u svojim rukama i moramo pokazati dobru igru, gard i odigrati muški", rekao je Jakirović u uvodu.

Kakvo je zdravstveno stanje?

Dobro je. Napravili smo dobar mikrociklus u ovoj pauzi. Dobro smo se regenerirali i dobro trenirali s igračima koji su bili tu. Baturina je trenirao i bit će u konkurenciji. Imam dvije dvojbe oko sastava, a ono što jest problem je što su se mladi reprezentativci tek priključili neki dan. Svi ostali su na dispoziciji. Rog je također u konkurenciji, ide s nama u Split. Jako sam zadovoljan kako izgleda s obzirom na to da nije igrao deset mjeseci.

Kažete da treba odigrati hrabro. Znači li to da krećete napadački od prve minute?

Uvijek igramo na pobjedu, sad zavisi od utakmice kako će se ona odviti. Imamo svoj plan. Ovo je specifična utakmica, kad se pripremate za derbi, sve drugo nema veze. Bit će puno naših navijača, možda nam je to falilo u nekim europskim iskušenjima. Kažem, morat ćemo biti na iznimno visokom nivou.

Hipotetski, 0:0 je u 75. minuti. Napadate li ili čuvate bod?

Imamo plan kako reagirati s klupe, koji nam može pomoći, i to se vidjelo u zadnjim utakmicama. Ishod ovog derbija bit će psihološki jako važan iako matematički neće biti ništa gotovo jer imate devet utakmica do kraja. Psihološki će sigurno imati utjecaj.

Kako će Hajduk igrati?

Ne znam, vidjet ćemo, to je pitanje za njih. Hajduk će nošen svojom publikom tražiti "push", ali odgovorit ćemo na to. Bitno je da igramo svoju igru, to je ono što me zanima. Da igramo hrabro s loptom u nogama i da riskiramo kad možemo riskirati. Da pucamo po golu kad imamo šansu, to nam je nedostajalo ove sezone. 

Sudit će strani sudac, jeste li se posebno za njega pripremali?

Normalno, sudac kao sudac. Vjerujem da će se više momčadi koncentrirati na igru, a ne na uobičajeni nogometni folklor. Koliko informacija o njemu imam, on ne dozvoljava nikakvo mahanje rukama i prigovore pa će iz toga kuta možda biti europska utakmica. I mi moramo s te strane biti pažljivi. Razgovarali smo o tome, analiziramo uvijek stil suca koji sudi.

Dinamo je ove sezone dosta slabo igrao u derbijima u gostima. Kako to komentirate?

Prije svih tih utakmica smo igrali europske utakmice, može biti to, a može biti da slabije igramo u gostima, što nije tajna. Volio bih da to promijenimo, mora nam biti svejedno s kim i gdje igramo ako igramo svoju igru. Volio bih da to promijenimo i morat ćemo to promijeniti jer u ovom zadnjem krugu igramo puno više utakmica u gostima, što bi mogao biti ključ ove sezone.

Kako komentirate promjenu državljanstva Petra Sučića i odluke da nastupa za Hrvatsku?

Treba respektirati njegovu odluku, to je privatna odluka i tko smo mi da sudimo o tome. On je odlučio kako misli da je za njega najbolje. Mlad je, potentan je, ima puno prostora za napredak i pokazao je da se na njega može računati. Hrvatska u njemu ima budućnost na poziciji koju igra kad dođe do smjena generacija.

Pročitajte više