MOURINHO I BILIĆ DOKAZALI Pero-laka krila su prošlost, u modi su razarači s bokova

Foto: Getty Images/Guliver Image

SNAGA, brzina i eksplozivnost na krilima ponovno su modi. Iako te kvalitete nisu nikad potpuno izašle "iz upotrebe", zadnjih nekoliko godina igrači poput Ivana Perišića postali su totalni hit. Do tada su na krilima igrale lažne devetke, brzi bekovi, poput Danija Alvesa i ostala povremena rješenja u vizijama mnogih trenera.

Iznimka u današnjem nogometu je Mario Mandžukić koji je nedostatak brzine i eksplozivnosti nadomjestio nevjerojatnim fizičkim predispozicijama i, za tu poziciju, rijetko viđenom nogometnom inteligencijom. Mandžo ima savršen tajming, odličan nos za situaciju, ali se često s krila ubacivao u sredinu i ostavljao iza sebe prazninu.

Dobra, brza i lagana krila danas se plaćaju suhim zlatom. Tipovi poput Balea, Neymara ili Mkhitaryana danas koštaju blizo 100 milijuna eura, ako ih se uopće može dobiti, no u Europi još ima takvih ili barem sličnih igrača koji su itekako dostupniji, poput Marka Arnautovića, kojeg je Slaven Bilić platio "samo" 27 milijuna eura, što je u današnje vrijeme pravi sitniš.

Ivan Peršić (28)

Klub: Internazionale FC

Efikasnost: 0,62 gola svakih 90 minuta (11 golova, 8 asistencija)

Osvojene lopte: 2,35 svakih 90 minuta (37 uklizavanja, 35 presječenih lopti)

Dobiveni zračni dueli: 1,8 svakih 90 minuta (51% uspješnosti iz 108 pokušaja)

Jedan na jedan: 1,34 svakih 90 minuta (51% uspješnosti iz 80 pokušaja)

Podjednako opasan s obje noge, s izrazito brzim promjenama smjera, Perišić je igrač kakvog Mourinho nema u momčadi. Upravo zato ga Portugalac želi dovesti ovo ljeto pod svaku cijenu, osobito nakon što je stigao Romelu Lukaku koji živi od kvalitetnih lopti s bokova.

Iako viši od konkurenata na toj poziciji, Perišić je izrazito izdržljiv i "žilav" igrač, koji na trenutke djeluje kao da ga je nemoguće uhvatiti. Nakon što se u brzom driblingu riješi protivničkog beka, Perišić ima cijeli arsenal na raspolaganju. Precizan centaršut ili oštra niska lopta uvijek su mu draže rješenje nego upuštanje u još jedna ili dva driblinga. Jednostavnost je jedan od Perišićevih najjačih aduta i potpuno je drukčiji od Martiala, Mkhitaryana ili Lingarda.

Julian Brandt (21)

Klub: Bayer 04 Leverkusen

Efikasnost: 0,43 gola svakih 90 minuta (3 gola, 8 asistencija)

Osvojene lopte: 1,91 svakih 90 minuta (21 uklizavanje, 28 presječenih lopti)

Dobiveni zračni dueli: 0,82 svakih 90 minuta (31% uspješnosti iz 68 pokušaja)

Jedan na jedan: 2,77 svakih 90 minuta (41% uspješnosti iz 155 pokušaja)

U Bundesligi ima jako puno dobrih, mladih krilnih igrača, poput Pulisica, Havertza ili Olivera Burkea iz Leipziga, no Brandt je zasad apsolutno najbolji. Nevjerojatna je lakoća kojim mladi Leverkusenov igrač ostavlja iza sebe protivničke braniče i u sekundi pronađe najbolje rješenje. Jednako dobro igra s obje noge i bio je ključan igrač "apotekara" u trenutku kad se činilo da bi se ugledni klub mogao boriti za opstanak. Zabio je gol u šest uzastopnih utakmica i na neki način je spasio Leverkusen neviđene blamaže.

Dugo nismo vidjeli igrača koji tako tijelom vara protivnike, a ubrzanje koje dobiva nakon promjene smjera je zastrašujuće. Minhenski Bayern ga već dugo prati i vidi kao nasljednika Robbena i(li) Riberyja.

Nacer Chadli (27)

Klub: West Bromwich Albion

Efikasnost: 0,42 gola po utakmici (pet golova, pet asistencija)

Osvojene lopte: 1,76 svakih 90 minuta (20 uklizavanja, 22 presječene lopte)

Dobiveni zračni dueli: 0,75 svakih 90 minuta (40% uspješnosti iz 48 pokušaja)

Jedan na jedan: 0,84 svakih 90 minuta (50% uspješnosti iz 48 pokušaja)

Iako WBA nije pretjerano napadačka ekipa, Chadli je u momčad Tonyja Pullisa briljirao prošle sezone. Jak, čvrst, sjajnih atletskih sposobnosti, Chadli je bio živa napast prošle sezone, a istovremeno je odlično obavljao defanzivne zadatke. Igrač s jednim od najboljih centaršuteva u Premiershipu.

U Tottenhamu se nije uspio nametnuti u jakoj konkurenciji, ali u WBA-u je dobio velike ovlasti i povjerenje trenera, koje je maksimalno iskoristio.

Felipe Anderson (24)

Klub: S.S. Lazio

Efikasnost: 0,4 gola svakih 90 minuta (4 gola, 9 asistencija)

Osvojene lopte: 4,13 svakih 90 minuta (79 uklizavanja, 55 presječenih lopti)

Dobiveni zračni dueli: 0,49 svakih 90 minuta (64% uspješnosti iz 25 pokušaja)

Jedan na jedan: 1,34 svakih 90 minuta (56% uspješnosti iz 210 pokušaja)

Da ne znate o kome je riječ, a pogledate samo statistiku, Felipea Andersona biste zamijenili s nekim puno boljim i puno skupljim igračem. Brazilac je možda čak i bolji u obrani nego u napadu, ali sjajnim driblinzima i nevjerojatnom brzinom u očaj baca i protivnike braniče. Po broju oduzetih lopti i postotku uspješnosti bio je u samom vrhu Serie A prošle sezone, a iako za njega nema još nekih konkretnih ponuda, lako je moguće da ovog ljeta napusti Rim.

Ronny Rodelin (27)

Klub: SM Caen

Efikasnost:0,37 golova svakih 90 minuta (devet golova, tri asistencije)

Osvojene lopte: 1,77 svakih 90 minuta (31 uklizavanje, 27 presječenih lopti)

Dobiveni zračni dueli: 4,29 svakih 90 minuta (64% uspješnosti iz 219 pokušaja)

Jedan na jedan: 1,31 svakih 90 minuta (61% uspješnosti iz 69 pokušaja)

Sa 193 centimetra visine Rodelin malo odskače iz profila ovih krila, ali unatoč robusnijem stasu, Rodelin je jednako dobar u obrani i u napadu. U sezoni 2015/16 igrao je na desnom krilu i zabio deset golova, a prošle sezone se prebacio na lijevu stranu i upisao još devet pogodaka. Ako treba, može igrati i špicu, ali najbolje se snalazi na krilima odakle sjajni loptama pronalazi suigrače.

Moussa Sissoko (27)

Klub: Tottenham Hotspur

Efikasnost: 0,2 gola svakih 90 minuta (nula golova, dvije asistencije)

Osvojene lopte: 1,9 svakih 90 minuta (12 uklizavanja, 7 presječenih lopti)

Dobiveni zračni dueli: 1,1 svakih 90 minuta (34% uspješnosti iz 32 pokušaja)

Jedan na jedan: 2,0 svakih 90 minuta (63% uspješnosti iz 32 pokušaja)

Iako nije opravdao 35 milijuna eura, koliko ga je Tottenham platio prošle godine, Sissoko je solidno iskoristio minutažu koju je dobio. Nema sumnje da mu očito ne paše igra Spursa i sigurno bi bolje funkcionirao u nekoj drugoj momčadi. Igrač sjajnog driblinga, protiv kojega na brisanom prostoru malo tko ima šanse.

Pročitajte više