Južnokorejski Pyeongchang kandidat za domaćina ZOI 2014.

JUŽNOKOREJSKI Pyeongchang ponovno će se kandidirati za domaćinstvo zimskih olimpijskih igara, odlučio je Olimpijski odbor Južne Koreje.

Nakon što su od kanadskog Vancouvera tijesno izgubili u izboru za domaćina ZOI 2010., Korejci se nadaju da će uspjeti dobiti zimsku olimpijadu 2014. godine. Pyeongchang se nalazi u brdovitoj provinciji Kangwon, 180 km od glavnog južnokorejskog grada Seula, a suparnik u borbi za kandidaturu bio mu je nedaleki Muju.

Odluku o kandidaturi Pyeongchanga mora potvrditi Skupština Južnokrejskog olimpijskog odbora na svom zasjedanju 29. prosinca.

Vlada u Seulu obećala je da će kandidaturu Pyeongchanga pomoći sa 3,2 milijarde dolara, koji će se prvenstveno utrošiti na izgradnju infrastrukture.

Domaćin Zimskih olimpijskih igara 2014. bit će izabran na zasjedanju Međunarodnog olimpijskog odbora u srpnju 2007. Azija je dosad samo jednom bila domaćin zimske olimpijade, i to 1972. godine kada su Igre održane u japanskom Sapporu.

Pyeongchang, koji je malo poznat izvan granica Azije, prošle je godine izgubio u utrci za domaćinstvo ZOI 2010. Tada su u prvom krugu glasovanja Korejci dobili najviše glasova, ali su u drugom krugu tijesno izgubili od kanadskog Vancouvera.

Pročitajte više