Kako će Hrvatska izgledati na Wembleyju?

Foto: Index

NAKON što su se od reprezentacije oprostili srebrni Ćorluka, Mandžukić i Subašić, izbornik Zlatko Dalić najavio je da će u novom ciklusu započeti pomlađivanje reprezentacije. Dalić je dao naslutiti da će igrači iz U-21 reprezentacije dobiti puno više prilika nego do sada. Duje Ćaleta-Car bio je u Rusiji i igrao je protiv Islanda. Nikola Vlašić prve je minute dobio još lani, u baražu protiv Grčke i u prijateljskoj utakmici s Meksikom, a za Španjolsku pozvan je i Josip Brekalo. Vjerojatno bi u kadru bio i Borna Sosa da nije ozlijeđen.

Vlašić i Brekalo ove sezone igraju fantastično, ne samo u mladoj reprezentaciji, već i u svojim klubovima, budućnost su hrvatskog nogometa i svakako su zaslužili poziv u najbolju selekciju, a Dalić ih nije zvao samo kako bi klinci upijali atmosferu, starijima nosili torbe i tako stjecali potrebno iskustvo. Upravo suprotno. Izbornik je obećao da na mlade snage itekako računa.

Dalić je obećano ispunio, a tinejdžeri kojima je poklonio povjerenje odužili su mu se na najbolji mogući način. 22-godišnji Tin Jedvaj, koji je zaigrao na lijevom beku, zabio je dva gola, a za treći, pobjednički u sudačkoj nadoknadi, pola posla obavio je debitant u reprezentaciji Josip Brekalo.

Na Maksimiru je pala jaka Španjolska na krilima novog vala igrača. Hrvatska je s 3:2 pobijedila Furiju i u nedjelju će za prvo mjesto skupine igrati protiv Engleske. Pobjeda bi značila da će Hrvatska kao prvak skupine otići u final-four kvalifikacija za Euro. Bilo kakav remi s postignutim golovima Hrvatsku dovodi na poziciju broj 2, što bi značilo da će zadržati mjesto u elitnoj diviziji, ali da će put do Eura morati tražiti na duži način – kroz kvalifikacije. Poraz ili remi bez golova Hrvatsku stavljaju na treće mjesto i bacaju u diviziju B.

Rezultati by SofaScore

Hrvatska je otputovala u London, u kojem će u nedjelju, od 15 sati, na Wembleyju igrati utakmicu odluke. Uoči utakmice Dalić ima dvije dvojbe. Tko će igrati na lijevom beku i tko će zamijeniti ozlijeđenog Ivana Rakitića.

Tko umjesto Rakitića, a tko na lijevog beka?

Josip Pivarić se oporavio, a Tin Jedvaj, iako je zabio dva važna gola, nije lijevi bek. Ta mu pozicija nije prirodna. Ofenzivno je Jedvaj protiv Španjolske odigrao sjajno, ali bilo bi pogrešno zbog dva pogotka zanemariti pogreške koje je napravio u defenzivnom dijelu. Šime Vrsaljko kod prekida i posebno sjajni Ivan Perišić, uz svoje role, više puta su pazili i na Jedvaja. Ta činjenica i to što su Španjolci promašili nekoliko čistih šansi na neki način su kamuflirali Jedvajevo nesnalaženje na lijevom bočnom. Toga je svjestan i Dalić i pitanje je hoće li mijenjati momčad koja je pobijedila Španjolsku ili će još jednom pokloniti povjerenje Jedvaju.

Premda je ozljeda Ivana Rakitića poremetila planove Daliću, izbornik na presici nije pokazao zabrinutost, no jasno je da će Hrvatska bez svog stožernog igrača na Wembleyju biti hendikepirana. Dalić je kazao da Raketu mogu zamijeniti netko od terceta Kovačić - Badelj - Brekalo te da ne namjerava tražiti alibi u izostanku veznjaka Barce. Dalić je tu u pravu. Rakitić je duša reprezentacije, no Dalić je svjestan da na klupi ima nekoliko igrača visoke europske klase koji mogu napraviti puno štete Englezima.

Do utakmice ima još vremena da Dalić dobro razmisli, a mi smo se odlučili poigrati s dva potencijalna sastava za Englesku. U prvom, onom racionalnom, prejudicirali smo da će Dalić zaigrati opreznije, da će dati prednost iskusnijima te da neće srljati, nego da će čekati Engleze.

Druga varijanta je ona hrabrija, ona u kojoj će priliku dobiti mlađi igrači koji su protiv Furije pokazali da su spremni i da je je nova generacija već tu. 

Lovre Kalinić dokazao je da nema dileme tko je jedinica Hrvatske, a Domagoj Livaković strpljivo čeka svoju šansu. 

OPCIJA 1

Kalinić, Vrsaljko, Vida, Lovren, Pivarić, Badelj, Brozović, Modrić, Perišić, Rebić, Kramarić

OPCIJA 2

Livaković, Vrsaljko, Vida, Lovren, Jedvaj, Brekalo (Vlašić), Brozović, Modrić, Perišić, Rebić, Kramarić

 

Pročitajte više