La Liga

Barcelona se i bez Messija može boriti za titulu, ali problem je u početku sezone

Foto: AP Photo/Manu Fernandez, File/Guliver Image

DOK SVIJET čeka informaciju u kojem će klubu Lionel Messi nastaviti karijeru, njegova najveća ljubav, Barcelona, nalazi se pred jednim od najvećih izazova u svojoj povijesti. Osakaćena ogromnim dugovanjima, koje je stvorila katastrofalnom sportskom politikom, sada put prema stabilnosti mora graditi bez najvećeg igrača u svojoj povijesti.

Barcelona i bez 34-godišnjeg Messija ima vrlo snažan roster, ali nije računala da će već ovog ljeta ostati bez Argentinca, a nekoliko vrlo važnih igrača propustilo je pripreme s momčadi. Sezona u La Ligi počinje već 15. kolovoza, pa je Ronald Koeman u ozbiljnim problemima.

I bez Messijeva odlaska Barcelona je imala brojne upitnike

Već duže su zbog ozljeda izvan kadra golman Marc ter Stegen te ofenzivci Ansu Fati i Ousmane Dembele, a u porazu u prijateljskoj utakmici od RB Salzburga lakše se ozlijedio i Frenkie de Jong. Katalonci neko vrijeme neće moći računati ni na sjajnog veznjaka Pedrija te novog stopera Erica Garciju, koji će u subotu sa Španjolskom igrati finale olimpijskog turnira u Tokiju protiv Brazila.

Na Koemanu je sada da pronađe sustav koji Barcelonu može održati konkurentnom u Španjolskoj i u Europi, a to neće biti nimalo lako nakon odlaska genijalca bez kojeg je Barcelona više od 15 godina bila nezamisliva.

Messi ne odlazi u trenutku kada su ga godine pregazile, već nakon još jedne u nizu sezona u kojima je dominirao i nosio momčad na svojim leđima. Prošle sezone u La Ligi je s 30 golova bio najbolji strijelac natjecanja, a bio je najbolji i po ukupnom broju kreiranih velikih prilika (22) te ključnih dodavanja (2.3), uspješnih driblinga (4.6) i udaraca po utakmici (5.6). Imao je i devet asistencija, što je bilo dovoljno za peto mjesto u La Ligi. 

Zbog toga ga je SofaScore nagradio ocjenom 8.33 kao najboljeg igrača španjolskog prvenstva u prošloj sezoni, a nakon osvojene Copa Americe s Argentinom Messi sasvim razumljivo spada među favorite za osvajanje Zlatne lopte, koja bi mu bila sedma u karijeri.

Kako nadomjestiti Messijev učinak?

A Barcelona sada naglo mora nadoknaditi sve one brojke koje odlaze s Messijem, a to ne može učiniti novim igračem, jer niti ima novca za pojačanja niti igrač koji bi nadomjestio Messija postoji.

Koeman će morati razviti puno veću disciplini u igri i napadačke mehanizme te pronaći sustav koji će pomoći da njegova momčad u nekoj realnoj mjeri nadomjesti Messijev učinak. 

Dobra vijest za Nizozemca je to što je klub završio registracije novim igračima Emersonu, Agueru, Depayu i Garciji te da njegov roster ne bi trebao doživjeti više promjena. Eventualno je moguće da Miralem Pjanić napusti klub, njega je ionako otpisao upravo Koeman.

Ovo su tri sustava u kojima će Koeman tražiti rješenje

Koeman je prošle sezone koristio tri sustava igre i vjerojatno će u nekom od njih i ove sezone tražiti nove pobjede. Zbog izostanaka većeg broja igrača, kao i činjenice da se Coutinho tek nedavno oporavio, Barcelona tijekom priprema nije mogla uigravati ciljanu postavu, ali otprilike se može naslutiti na koga će najviše računati.

Sudeći prema prijateljskoj utakmici protiv RB Salzburga prošle srijede, Koeman će sezonu otvoriti u sustavu 3-5-2, koji je koristio u većem dijelu druge polusezone.

On se na taj sustav odlučio između dvije utakmice protiv PSG-a u Ligi prvaka. Nakon što je u domaćem poraz u prvom susretu izgubio 4:1 igrajući u formaciji 4-3-3, u uzvratu je momčad poslao u rasporedu 3-5-2 te odigrao mnogo bolje od francuske ekipe, ali na kraju se morao zadovoljiti remijem (1:1). Nakon tog susreta Barcelona je do kraja sezone svaki put igrala s tri igrača u obrani.

Prema informacijama iz Španjolske, Koeman sve do listopada neće moći računati na Ter Stegena, tako da će vjerojatno Neto biti prvi izbor na golu do tada, dok bi mjesto centralnog braniča trebao zauzeti Araujo.

Preostale dvije pozicije u obrani najčešće bi trebali okupirati Pique i Garcia, ali budući da je mladi stoper trenutno s reprezentacijom, za očekivati je da će Lenglet biti starter na početku sezone.

Barcelona je na mjestu desnog bočnog igrača prošle sezone najviše računala na Desta, a sada je dovela njegovu konkurenciju Emersona, jedinog igrača za kojeg je ovog ljeta platila odštetu. On je za devet milijuna eura stigao iz Betisa.

Na suprotnoj strani siguran je Jordi Alba, dok Koeman u veznom redu računa na Busquetsa, De Jonga i Pedrija. Ipak, koliko god taj dio djelovao moćno, on zbog De Jongove ozljede i Pedrijeva izostanka u isto vrijeme zadaje glavobolje Nizozemcu.

U napadu su protiv Salzburga igrali Memphis Depay i Griezmann, a taj tandem će vjerojatno biti standardan i tijekom sezone. Iako je Aguero stigao kao pojačanje u napadu, vrlo je upitno koliko Argentinac može pružiti u kontinuitetu, jer je u protekle dvije sezone nastupio u 36 od mogućih 76 utakmica u Premiershipu.

Rezultati i igra u sustavu s tri igrača u obrani pokazali su se kao dobro rješenje za Koemana u prošloj sezoni, ali postoji jedan vrlo važan razlog koji bi ga mogao natjerati da se vrati formacijama 4-2-3-1 i 4-3-3.

Barcelona je i dalje snažna, ali ključno će biti otvaranje sezone

Naime, Barcelona najveću konkurenciju u ekipi ima u ofenzivnom dijelu, gdje igraju Griezmann, Depay, Aguero, Braithwaite, Dembele, Fati i Coutinho, a sustav 3-5-2 smanjuje šansu da barem njih trojica počinju utakmice.

Zato će Nizozemac vjerojatno razmišljati i o opcijama da igra s dva krilna igrača, posebno u rujnu i listopadu, kada se očekuje povratak Fatija i Dembelea. 

Eventualnim povratkom na sustave s četiri igrača u obrani najsretniji bi mogao biti Aguero, kojem bi se tako povećala šansa da bude prvi napadač.

Uzimajući u obzir sve opcije koje Koemanu ostaju nakon Messijevog odlaska, on i dalje ima vrlo snažnu i mladu momčad, ali najveći problem predstavlja mu činjenica da početak sezone dočekuje bez vrlo važnih igrača. Uspije li Barcelona u tom periodu izbjeći krizu, ona i u ovoj sezoni može voditi borbi za titulu u La Ligi. 

Messijevim odlaskom momčad je izgubila "X faktor" koji donosi prevagu kada se to najmanje očekuje, ali i dalje ima dovoljnu kvalitetu da barem na početku nove ere ostane pri vrhu tablice španjolskog nogometa te igra nokaut-fazu Lige prvaka. U ovako turbulentnom periodu to bi bili sasvim pristojni rezultati za taj klub.

Pročitajte više