Kako je Mandžukić milijunsko pojačanje pretvorio u rezervu

Foto: Guliver Image/Getty Images

KAD je u ljeto 2015. za 30 milijuna eura prešao iz Šahtara u Bayern, Douglas Costa bio je senzacija. Brazilac je u to vrijeme smatran jednom od najpoželjnijih akvizicija i tada se činilo da je bavarski gigant napravio posao iz snova.
 
Početak minhenske avanture mnogo je obećavao. Costa je svojim driblinzima, hitrinom, probojnošću po krilu, okomitošću, osjećajem za igru i atraktivnim golovima oduševljavao svoje i izluđivao protivničke navijače. Plebiscitarno je proglašen nasljednikom Francka Riberyja koji je više vremena provodio po klinikama za rehabilitaciju nego na travnjaku.
 
Međutim, Carlo Ancelotti, sad već bivši trener Bavaraca, u svojim planovima nije vidio sjajnog Brazilca i Costa je koncem prošle sezone stavljen na transfer listu. Najozbiljnije je zagrizao Juventus koji je Bayernu ponudio 35 milijuna eura. Bavarci su tražili okruglih 50, a u srpnju je postignuto kompromisno rješenje. Costa je u Juventus došao na jednogodišnju posudbu, za što će Bayern dobiti šest milijuna eura. Nakon toga, ako europski viceprvak bude želio zadržati igrača morat će njemačkom velikanu platiti još 40 milijuna eura.
 

Dolazak Coste u Torino trebao je biti veliki problem za Marija Mandžukića, od kojeg je Allegri silom prilika napravio korektnog krilnog igrača sa specijalnim zadacima, posebice onima u defenzivi. No kako je to Costi, za razliku od Mandže, prirodna pozicija, a podjednako dobro može igrati na obje strane terena, novinari i stručnjaci bili su sigurni da je 26-godišnji Brazilac u prednosti u odnosu na Mandžukića te da će Hrvat izgubiti mjesto u početnom sastavu Stare dame. Ipak, to se nije dogodilo.

 
Unatoč svim prognozama, Mandžukić i dalje čvrsto čuva svoju poziciju, a Brazilac, barem za sada, nije opravdao golema ulaganja u njega i posljedična silna očekivanja .
 
U Serie A Costa je odigrao deset utakmica i skupio je pri tome 446 minuta. Zabio je jedan gol i upisao tri asistencije. U Ligi prvaka sudjelovao je u sve četiri utakmice, a za 205 minuta provedenih na terenu ubilježio je samo jednu asistenciju. Na prvi pogled, Costina minutaža je solidna, no Allegri Brazilca gura u vatru uglavnom protiv nominalno slabijih protivnika. Costa je samo sedam puta startao u prvih 11, a u dvobojima protiv jakih momčadi Allegri i ne vjeruje puno 172 centimetara visokom dribleru.
 
S druge strane, Mandžukić je u prvenstvu Italije odigrao 12 utakmica, na terenu je proveo 911 minuta, a u statistici ima dva gola i dvije asistencije. U Ligi prvaka Mandžo je zbog ozljede propustio samo prvi susret na Camp Nouu protiv Barcelone (0:3), dok je ukupno u ostalim trima utakmicama odigrao maksimalnih 270 minuta i ima dva gola na kontu. Posebno je vrijedan onaj protiv Sportinga u Torinu kad je u završnici susreta pogodio za pobjedu 2:1. Zanimljivo, baš na sjajno ubacivanje Coste.
 
Suha statistika ide u prilog Mandžukiću, ali njegova prava vrijednost ne može se egzaktno mjeriti. Mandžukić je prva linija obrane Juventusa, enormnim trošenjem i željom momčadi daje dimenziju više i gledajući taj aspekt igre Brazilac je u ovom trenutku u podređenom položaju u odnosu na hrvatskog reprezentativca.
 
''Douglas hitno mora pronaći formu jer u Italiji vrlo brzo gubite mjesto u momčadi ako na terenu ne pružate maksimum'', zabrinut za Costu bio je Mircea Lucescu, slavni rumunjski trener koji ga je ''stvorio'' u Šahtaru i koji je ljetos kazao kako je Brazilac ''čisti talent'' i igrač stvoren za mega momčad kao što je Juve.
 
''Costa se mora priviknuti na talijanski nogomet. Potrebno mu je vrijeme prilagodbe. U Italiji čak i slabije momčadi igraju taktički savršeno i on se na takav način igre mora naviknuti'', još u rujnu je pričao Allegri.
 
Od tada su prošla dva mjeseca, a vidimo da se Brazilac očito još nije potpuno stopio s onim što se od njega u Juveu očekuje. Za razliku od Mandžukića koji nastavlja po starom. Mašina!

Pročitajte više