Kako je nastao K-1

PRIJE 10-ak godina japanski biznismen i majstor kyokushin karatea Kazoyushi Ishii došao je na ideju da u isti ring stavi najbolje borce iz različitih borilačkih vještina po kombiniranim pravilima, piše Jutarnji list.

Do imena K-1 došao je tako što je shvatio da svaka borilačka vješština (kick-boxing, kung-fu, karate, taekwondo..) u svom imenu sadrži slovo K, a broj jedan dodao kako bi označio da će sve vještine biti u jednom ringu.

1993. godine Ishii je uspi organizirati prvi K-1 turnir na kojem su nastupili najbolji borci borilačkih vještina, no kako je interes rastao tako je K-1 postao nova vještina sa kombiniranim pravilima postojećih borilačkih sportova.

Pravila K-1 najsličnija su onima tajlandskog boksa, jedino što se ne smije udarati laktovima i glavom. Zabranjeni su džudaški i hrvački zahvati, i svaka borba u parteru (odnosno na tlu). Suparnici se smiju udarati rukama i koljenima, osim u zatiljak i ispod pojasa, a udarci nogama dopušteni su ispod pojasa, osim u prepone.

Kako je interes za K-1 borbe rastao, tako je Ishhi osmislio globalne kvalifikacije, koje se održavaju u svim dijelovima svijeta, za finalni turnir koji se svake godine održava u Tokiju.

K-1 turnir 2000. održan je prvi  put i u Zagrebu, a ove godine 10. svibnja bit će održan i treći turnir u Hrvatskoj.

Prvi K-1 turnir osvojio je hrvatski borac Branko Cikatić, koji je u finalu svladao Ernesta Hoosta nokautom u prvoj rundi. No, Cikatić se brzo povukao iz K-1 radi godina.

1996. prvi se put na K-1 pojavio Mirko Filipović koje je u svojoj  prvoj borbi bio bolji od Francuza Jeromea Le Bannera. Od tada pa do danas Mirko je naporno trenirajući došao u sam vrh K-1 boraca, te postao najplaćeniji i jedan od najboljih K-1 boraca.

Pogotovo, nakon nedavne pobjede nad idolom Japanaca Bobom Sappom.

Uz Mirka najbolji borci su Ernesto Hoost koji je četirir puta osvojio glavni K-1 trunir, Ray Sefo, višestruki svjetski prvak u kick-boxingu, i Bob  Sapp koji plijeni pažnju i pobjeđuje zavaljujući svojoj težini.

Pročitajte više