Kako pobijediti Dansku

Grafika: Index

DANSKA je sjajan ždrijeb za Hrvatsku. Ali to je daleko od teze da se radi o "plitkom potoku" - prostor za grešku više ne postoji i mora se znati svaki kutak njihove ekipe. Evo kako igra Danska.

Bombardiranje šesnaesterca

Utakmica protiv Islanda je donekle Hrvatsku mogla pripremiti na ono što ju čeka u nedjelju u 20 sati. Danska je ekipa koja igra također vrlo banalan nogomet u posjedu, a koji se u najkraćim crtama može opisati kao bombardiranje suparničkog šesnaesterca. Obično su postavljeni u 4-2-3-1 formaciji, a u njoj dva povučena vezna igrača (obično Delaney i Kvist) gotovo da nemaju nikakvog inputa u kreaciji igre. Zadaća krila je zabosti u sredinu terena i odvući suparničkog beka i otvoriti svoj prostor bekovima, koji igraju izrazito visoko.

Stoperi zatim šalju dijagonale na suprotnu stranu na kojoj bek odmah po primanju lopte centriraju loptu – pritom Danska napada skok s velikim brojem igrača, ali i bitnije od toga – pomiče sve linije visoko kako bi osvojili loptu pred suparničkim šesnaestercem, i u tome se sastoji ključna uloga Delaneya i Kvista, a to je dati kompaktnost Dancima kako bi osvojili drugu loptu i kako ne bi dozvolili suparniku da kazni visoko postavljene bočne igrače (posebno na lijevoj strani njihovog napada po kojoj ordinira Larsen). Kada ne mogu tako sabiti suparnika koji ih pritišće na lopti već u zadnjoj liniji, izlaz je vrlo jednostavan – duga lopta prema visokom i moćnom Jorgensenu koji služi kao mantinela za trojku iza svojih leđa, a posebno Eriksena.

Danska u ofenzivnoj fazi napada poprilično podsjeća na Island – hrpa nekontroliranih lopti, odbijanaca i centaršuteva (imali su ih najviše u cijelim kvalifikacijama) koje napadaju s puno igrača. Predvidljiv nogomet koji je teško braniti. Ali sada dolazimo do ključne razlike. Ime joj je Christian Eriksen.



Procvat nositelja generacije

Eriksen ima nevjerojatno izrađen udarac, a to mu je najveća vrlina, posebno zato što odlično šutira s obje noge i iz različitih situacija – voleja, povratnih lopti ili odbijanaca koji se moraju pucati isprve. Igra u kojoj Danska stalno provocira odbijene lopte pred suparničkim šesnaestercem savršeno mu paše, a o tome dovoljno govori i idući podatak. U prvih 60 utakmica za nacionalnu vrstu, Eriksen je postigao 6 golova. U posljednje 22 utakmice, postigao ih je 17.

Ovakva Danska podređena je njegovu talentu i mogućnosti da jednim potezom riješi utakmicu. Ostatak ofenzivnog arsenala počiva na skoku Jorgensena (ili nekog drugog stasitog napadača), kao i Poulsena koji može nadskočiti suparnika u završnici, ali i iskoristiti mali prostor iza leđa obrane. Jorgensen i Eriksen razvili su perfektnu komunikaciju na terenu i napadač Feyenoorda u svakom trenutku zna gdje je Eriksen i gdje mu treba spustiti loptu da ga se stavi u pravu poziciju. Relativno gledajući, radi se o jednom od najučinkovitijih tandema u Europi posljednjih godina.

Danska igra jednodimenzionalan nogomet, ali ga igra s jasnim ciljevima – ne odustaju od tog stila i premda gube masu posjeda i napada zbog premalo kontrole, disciplinirano završavaju akcije i kreću ispočetka prvom sljedećom prilikom. Pritom protiv Hrvatske možemo očekivati nešto konzervativniji pristup s obzirom na ulogu autsajdera, ali svaki put kad im se prepusti kontrola i omogući da forsiraju svoj otočki nogomet na steroidima, oni će to i napraviti.


 

Klasična obrana koja ne gubi

Danska u obrani stoji u klasičnom 4-4-2 bloku koji se situacijski pretvori u visoki presing, ali se više radi o iznimci, nego o pravilu. Jorgensen i Eriksen de facto su oslobođeni defenzivnih dužnosti i Danska je sasvim sretna ako stoje dovoljno dobro da ometaju liniju dodavanja prema suparničkim središnjim veznim igračima. Ipak, to najčešće nije dovoljno, što uvjetuje veznim igračima da napuštaju svoju zonu i preuzimaju igrače koje prednji dvojac popušta (krila u pravilu prate suparničke bekove i ne ispomažu sredini terena).

Ostatak ekipe je kompaktan, ali ne zrače naročitim dojmom nesavladive ekipe. Ipak, iza sebe imaju opako dobar niz. Nisu izgubili u posljednjih 18 utakmica, a zadnji poraz nanijela im je Crna Gora koja je u listopadu 2016. godine slavila u Kopenhagenu s 0:1 golom bivšeg Dinamova napadača Fatosa Beqiraja.

Hrvatska treba ponoviti obranu protiv Argentine 

Ključni trenutak u obrani bit će ispomoć veznih igrača u branjenju odbijenih lopti nakon danskih nabijanja prema naprijed ili centaršuteva. Ako ta pomoć bude predaleko kao protiv Islanda, Danci će moći držati hrvatsku obranu pod pritiskom koji uvijek može loše završiti. Ako linije budu blizu kao protiv Argentine i ako Perišić i Rebić budu igrali jednako odgovorno i pratili suparničke bekove, mnogo lakše će biti vratiti posjed.

Direktno markiranje Eriksena nema smisla. Kao što je Slaven Bilić rekao, on igra s malim brojem dodira, osjećajem za prostor i odbijenu loptu. Takvog igrača brani se zgusnutim linijama, a ne jednim koji će ga markirati jer bi se onda Hrvatska izložila opasnosti da Eriksen svojeg čuvara izvuče iz zone u koje će se odbijati lopte, a tu Hrvatska treba sve raspoloživo ljudstvo. Zato će, za razliku od utakmice s Nigerijom, trebati i trećeg veznog igrača, malo povučenijeg od Modrića i Rakitića. U ovakvoj utakmici Brozović bi mogao imati prednost pred Badeljom: motoričnost u zgusnutom prostoru i mobilnost da prati igrače iz drugog plana čine ga prikladnijim za ovog suparnika.
 


Kratki video koji dovoljno govori o ispomoći Rebića i Perišića u fazi obrane, ali i kompaktnosti hrvatskih linija

Brzina reakcije na lopti

U fazi napada, moguće je da će se opet otvoriti priličan broj situaciji u kojima će Perišić i Rebić moći kažnjavati visoko postavljene bočne igrače u kontranapadima. Larsen na lijevoj i Dalsgaard na drugoj strani u prosjeku stoje više od svih bočnih igrača na prvenstvu u pozicijskom napadu. Ipak, ključno je natjerati Dansku da što manje igra u dubokom bloku u kojem ih je teško smisleno probiti – zato će Hrvatska onoliko disati koliko joj bude dobra bila prva distribucija.

To znači da će trebati moći izvući suparnika igrom u zadnjoj liniji kako bi ga se raširilo po cijelom terenu. Presing je najslabiji dio danske obrambene igre. Tu će do izražaja doći igra na lopti Vide, Vrsaljka, Lovrena i Strinića, ali i inteligenciji Rakitića ili drugog veznog igrača (Brozovića) da se spuste u zadnju liniju kako bi Hrvatska imala višak i mogla mirno iznijeti loptu. Osim toga, osiguranje posjeda na drugim loptama ključ je protiv Danske.

Sve reprezentacije koje su to sjajno radile, nadigrale su ih, a najsvježiji primjer je Peru koji jednostavno nije imao sreće. Konačno, izolacijska igra prednjeg trojca nije dobro rješenje. Ulasci Perišića i Rebića u sredinu i prilazak Mandžukića na loptu može Hrvatskoj omogućiti opcije za pas u prostor iza leđa vezne linije Danske koji se itekako zna otvoriti. Tih situacija će biti, ali će vrijeme za njihovu realizaciju biti izrazito kratko. Ako Hrvatska ne reagira brzo da pronađe baš takva dodavanja koja će suparniku razbiti linije, Danska će se mirno povući u zonsku obranu u kojoj su puno stabilniji. 

Zaključno, Danska dosad na prvenstvu nije nikoga nadigrala. Osim ogromne doze sreće protiv Perua imali su i luksuz igranja protiv apsolutno nezainteresirane Francuske. To nikako ne znači da je hrvatska pobjeda izvjesna i u slučaju prosječne ili loše igre, jer Danska ne bi imala ovakav niz da je slaba reprezentacija. Pa ipak, treba jasno reći kako su Eriksen i možda Schmeichel jedina dva igrača koja bi igrali u prvih 11 Dalićeve momčadi.

Hrvatska je jača, kvalitetnija, dublja i igra u boljoj formi. Ako je nacionalni konsenzus kako pred sobom imamo možda i najjaču reprezentativnu generaciju, onda Danska jednostavno mora pasti. A ona je u lijepom sjećanju hrvatske reprezentacije. Dobri Peter Schmeichel donio nam je darova kao rijetko tko onom bravuroznom predstavom u Ateni kojom je Hrvatskoj omogućio najveći nogometni uspjeh u povijesti.

Dvadeset godina kasnije, na putu prema istom cilju stoji njegov sin. Danci na prvu djeluju kao laki plijen i najmanje kvalitetna ekipa od svih preostalih na turniru. Čini se da stižu kao naručeni, noseći u svojim rukama darove prolaska u četvrtfinale. Ali bit će to izrazito neurotična, teška i čupava utakmica, sa suparnikom koji djeluje kao janje za klanje, ali koji jako teško gubi utakmice, a treba mu sekunda da zabije. Hrvatska ne smije vjerovati Dan(aj)cima ni kad darove nose. 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Svjetsko prvenstvo u Rusiji, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag SP 2018

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više