Katanec: Dinamovci najopasniji zbog želje za dokazivanjem

MAKEDONSKI izbornik Srečko Katanec u Ohridu je održao prvu i posljednju press konferenciju za medije, uoči puta za Zagreb. Za razliku od našeg stratega, Slovenac na klupi Makedonije ne krije planove kao zmije noge; 

"Sustav igre neće se mijenjati, bez obzira na izostanke. Nije važno igramo li s tri ili četiri napadača, važno je da djelujemo kao cjelina. Nebitna su imena prve jedanaesteroke, kao što je nebitno tko će koga mijenJati na terenu. Bitna je filozofija, a ona ostaje nepromijenjena." - rekao je Katanec, ne želeći ipak otkriti početni sastav.

No, natuknuo je kako su upražnjenim pozicijama Igora Mitreskog i Petrova, najbliži Vasovski u obrani, te Popov na desnoj stani veznog reda. Ispred vratara Nikoloskog ne bi trebalo biti dvojbi; tu će uz Vasovskog ordinirati Sedloski i Novevskim, sredinu će držati A. Mitreski i Šumulikovski, dok će s lijeve strane veznog reda najvjerojatnije stajati Lazarevski. Iako, spominje se i Grozdanovski, koji u u nekim kombinacijama treba glumiti policajca Luki Modriću. Katanec se naježi od pomisli da njegov sustav s trojicom napadača (od kojih Pandev djeluje iz drugog plana i ima neograničenu slobodu), poistovjećuju s bunkerom, a ne s organiziranom obranom. 

"Već sam rekao da nije važno koliko napadača ili obrambenih igrača imam na terenu. Važan je način na koji su oni organizirani. Pogledajte Hrvatsku, oni su jednako složni u fazi napada i fazi obrane." - komentira Katanec.

"Najopasniji su upravo zbog takvog pristupa Ćorluka, Modrić i Eduardo. Također, željni su dokazivanja i inozemnog anganžmana No, Hrvatima neće biti lako nositi se pritiskom pred tolikim navijačima."

Tvrdi također i da se nimalo ne opterećuje činjenicom što su Hrvati odlično upoznati s makedonskim prijetnjama, za što su poglavito zaslužni Bilićevi ljudi od povjerenja.

"Za mene, međutim, ništa što Hrvati postave neće biti iznenađenje. Danas su bitni agresija i kompaktnost, a ne tko će biti udarni napadački tandem. Ako ne igra Petrić, igrat će netko drugi. Ne opterećujem se, već se nadam lijepoj utakmici. Znam da i nas Hrvati hvale, jednako kao i mi njih. Ali, čuvaj se onoga koji te hvali. Vidjet ćemo se i riješiti stvari na terenu." - kaže Katanec, kratko dodajući da nema namjeru više komentirati kontroverze u savezu.

"Moje je da radim svoj posao najbolje što znam.""- uporan je kao i uvijek.

Igrači, međutim, samo potvrđuju da atmosfera u momčadi nije nimalo narušena. Tamošnji mediji donose naslove poput  "Makedonija akumulira optimizam za Maksimir", a u tekstovima redovito ističu da unatoč gostovanja kod ekipe bolje od jedne Engleske, čvrsto vjeruju u pozitivan rezultat.

Naumoski: Nastaviti seriju na gostovanjima

Ilco Naumoski, suigrač Goce Sedlokskog u Mattersburgu,  vraća se u momčad nakon kratke pauze zbog viška žutih kartona. No, sudeći prema Katančevim planovima, Naumoski bi na Maksimiru mogao krenuti s klupe.

"Neće nam biti lako, ali mislim da možemo nastaviti dobru seriju na gostovanjima. Siguran sam da možemo zabiti, a u ovom trenutku zaista je manje bitno tko će se upisati na listu strijelaca. Važno je samo da ostanemo neporaženi. Ako dobijem priliku, dat ću sve od sebe da nas Hrvati ne nadmudre." - kaže Naumoski, koji je zabio četiri pogotka u reprezentativnom dresu, ali mu obrambeni zadaci ne predstavljaju nikakav problem.

Foto i tekst: D.R.

Pročitajte više