Kinezi popljuvali engleskog velikana: "Tu su samo da nam uzmu novac"

Foto: Guliver Image/Getty Images

KINESKA medijska kuća Xinhua Agency izašla se jutros s priopćenjem koje je brzo obišlo sportski svijet, a posebnu pozornost pridali su mu mediji s Otoka. Kinezi u tom članku iznose optužbe na račun Manchester Cityja koji se, prema njihovom navodu, prema fanovima u Kini odnosi s ogromnim nepoštovanjem i arogancijom.

City je u Kinu stigao kako bi odigrao prijateljski turnir na kojem sudjeluju još Newcastle, Wolverhampton i West Ham. Za razliku od svojih kolega iz Engleske, City je prema navodu domaćih medija propustio izgraditi odnose s lokalnim navijačima i fanovima. Isti tvrde kako je City u Kini samo zbog novca i kako sve inicijative lokalnih navijača da se povežu s klubom odbija u startu, kako ne organizira druženja i općenito je vrlo neprijateljski nastrojen prema istima.

Embed from Getty Images

Na posebnom udaru je trener Pep Guardiola koji je u nekoliko navrata poslije utakmice s West Hamom odbio porazgovarati s medijima. Posebno je upečatljiv citat koji govori o tome kako je jedan od glavnih klupskih direktora, Ferran Soriano, dogovorio put samo kako bi "iskoristio lokalne nogometne fanove i uzeo im novac", dok su drugi klubovi na turneji "osvojili srca i umove navijača aktivnostima na terenu, ali i izvan njega".

Engleski prvak inače je stigao u Kinu kako bi ojačao svoj utjecaj u tom dijelu svijeta, a napad najveće kineske medijske kuće  je katastrofa za njihov imidž. Stvari su krenule po zlu i prije nego što su stigli na Daleki Istok, kada je let zbog administracije dvaput odgođen te je namrgođeni Pep Guardiola sletio u Šangaj 48 sati kasnije nego li je to bilo predviđeno. Inače, kineska kuća "Chinese Media Capital" vlasnik je 13 posto Cityja još od prosinca 2015. godine, a dogovor je to u kojem je aktivno sudjelovala i kineska vlada. 

Pročitajte više