Ključ velike Romine pobjede - Luciano Spalletti

KADA je ždrijeb Romi dodijelio Real kao protivnika u prvoj fazi knockout sistema i najoptimističniji Romanisti s nevjericom hvatali su se za glavu, no, ne i jedan čovjek, Luciano Spalletti.

Čovjek je to koji poznaje samo rad, red i disciplinu, i kako bi se reklo, nađe dlaku u jajetu nakon svake pobjede i iz svakog poraza izvuče pouku.

Katastrofa na Old Traffordu velika Spallettijeva učiteljica

Prvi ključ sinoćnjeg prolaza nalazi se u prošlogodišnjoj katastrofi na Old Traffordu. Podsjetimo se, Roma je na noge Manchester Unitedu došla s prednošću od 2:1 iz Rima i igrom koja je nadasve obećavala. U Rimu je Man Utd dobro i prošao. Pomalo bahatim stavom i bez taktike odlučili su se nadigravati s Englezima, a Spalletti je napravio ključnu grešku, duplirao je brzance Ronalda i Giggsa dok su se kroz sredinu šetali Carrick i Smith.

Završilo je...znamo svi kako, no dok su se drugi rugali povijesnom debaklu, Spalletti je naučio važnu stvar, kako kombinirati matičnu taktiku s postavljanjem sistema duplog bloka, taktiku koja besprijekorno djeluje posljednjih godina u ligi prvaka (Milan i Liverpool op.a.).

Dupliranje sredine- vrhunac Spallettijeve taktičke ingenioznosti

Roma je pobijedila u Rimu 2:1 i s identičnim rezultatom krenula u grotlo Bernabeua. Kao što smo već rekli i najoptimističnijim Romanistima utjeran je strah u kosti prošlogodišnjim debaklom te su se barem malo pribojavali eventualnog ponavljanja povijseti, no, ne i Spalletti. Dupli blok (Mexes-Juan i Aquilani-De Rossi) bio je drugi ključ uspjeha jer Realovi napadi kroz sredinu dolazili su maksimalno na 30 metara od Donija.

Naizgled sporu kontru Rome pokušala su iskoristiti samo četiri igrača (Taddei, Perrotta, Mancini i Totti), no i to je bilo planski jer u slučaju Realove rekontre Roma ima postavljenu šestoricu.

Spalletti je napominjao da je ovoljetni shopping bio planski, na svakoj poziciji imati adekvatnu zamjenu. I tu je treči ključ pobjede Spallettia. Nakon što se Mancini izmorio gotovo sam na lijevoj Rominoj strani u igru je poslana crnogorska vučica, točnije Vučinić, Spallettijevo ovogodišnje otkriće na lijevom krilu, snažan, tehnički potkovan i brz s loptom.

U Spallettijevu mrežu zapleo se izmoreni Pepe koji se nije uspio nositi s Crnogorcem koji ga je natjerao da prijevremeno napusti igru. I onda, čekanje se isplatilo, duga lopta Tonetta i nebeski skok Taddeia koji zakucava loptu u nebranjeni dio Casillasove mreže, poput Bobe Vieria iz najboljih dana.

Stožerne Romine figure: Francesco Totti i Luciano Spalletti

Dvije minute poslije Real se vraća iz izgubljene situacije, po prvi put je zaspao Mexes, Raul zabija. Pregledavanjem snimke vidimo zapravo da je zaspao pomoćni sudac a ne Mexes. Real je žestoko napao, a Spalletti vadi Perrottu i stavlja još jednog razbijača, Pizarra. Ionako jalovi Realovi napadi postali su još jaloviji.

Shvativši da je preimpulzivni Cicinho na rubu isključenja Spalletti uvodi iskusnog Panuccia koji će iskustvom donijeti mirnoću i koji će znati ukrasti koju sekundu više. Ovaj mu je vratio na najbolji mogući način, izvrsna duga lopta na glavu Vučinića i Roma počinje sa slavljem.

Francesco Totti je ikona rimskog kluba, Mancini je igrač poteza, Taddei je najjači trkački adut Rome, Perrotta osovina, De Rossi i Aquilani tehnički potkovani razbijači, Mexes neprelazan bedem u obrani, no, najjači adut Rome je zajedništvo kojim dirigira samo jedan čovjek koji ima besprijekorno povjerenje predsjednika Franca Sensia i apsolutnu slobodu u svemu, Luciano Spalletti.

M.M.
Foto:AFP

Pročitajte više