Kobayashi pobjedom otvorio turneju četiri skakaonice i srušio dva rekorda

Foto: Guliver Image/ Getty Images

JAPANAC Ryoyu Kobayashi pobjednik je prvog natjecanja 67. izdanja "Novogodišnje turneje" skijaša skakača održanog u nedjelju u Oberstdorfu, vodeći skakač u ukupnom redoslijedu ovosezonskog Svjetskog kupa slavio je sa samo 0.4 boda prednosti u odnosu na drugoplasiranog Nijemca Markusa Eisenbichlera, dok je treće mjesto zauzeo Austrijanac Stefan Kraft sa 1.8 bodova manje od Kobayashija.

Za 22-godišnjeg Kobayashija ovo je peta pobjeda u Svjetskom kupu u karijeri, a svih pet ostvario je ove sezone. Mladi je Japanac bio vodeći nakon prve serije u kojoj je ostvario najduži skok natjecanja od 138.5 metara te je uspio zadržati vodstvo i nakon drugog nastupa iako je u svom drugom skoku doskočio tek na 126.5 metara.

Kobayashi je tako postao prvi Japanac koji je slavio u Oberstdorfu nakon Kazuyoshija Funakija 1997. te prvi Japanac koji je pobijedio na bilo kojem natjecanju "Novogodišnje turneje" nakon Noriakija Kasaija u Garmisch-Partenkirchenu na Novu godinu 2001.

Za 27-godišnjeg Eisenbichlera drugo mjesto u Oberstdorfu je izjednačenje najboljeg rezultata u karijeri, drugi je bio i u Lahtiju u ožujku ove godine.

Kraft je bio najbolji u kvalifikacijama u subotu te je ostvario najbolji skok u drugoj seriji od 134.5 metara, ali njime nije uspio nadoknaditi sav zaostatak iz prve serije u kojoj je bio osmi sa 131.0 metrom.

U ukupnom redoslijedu Svjetskog kupa Kobayashi je vodeći sa 656 bodova, drugo i treće mjesto drže Poljaci Piotr Žyla i Kamil Stoch, koji su bili šesti odnosno osmi u nedjelju, s 485 i 397 bodova.

Sljedeće natjecanje skakači će tradicionalno imati na Novu godinu u Garmisch-Partenkirchenu, a potom se "Turneja" seli u Austriju gdje će se održati natjecanja u Innsbrucku 4. siječnja i Bischofshofenu 6. siječnja.

Pročitajte više