NBA

LeBron ima još dva cilja, a nijedan nema veze s Jordanom. Njega ionako neće nadmašiti

Foto: Profimedia

PRETPOSLJEDNJEG dana 2021. godine LeBron James napunio je 37 godina. Dok se njegovi kolege u tim godinama uglavnom mogu samo prisjećati svoje već završene karijere, a rijetki se održavaju u ligi kao igrači uloge, on djeluje kao da mu je 27. Ili 30. Ili 23.

LeBron James je anomalija, ne samo u košarci, nego sportu općenito, a i u mnogim drugim djelatnostima. On je već praktički puna dva desetljeća na istoj razini, još otkako je kao srednjoškolac završio na naslovnici Sports Illustrateda sa sudbonosnim naslovom The Chosen One (Odabrani), do danas, kada kao četverostruki prvak i četverostruki MVP i dalje pomiče granice. Ne samo dobne.

Ruši rekorde kao najmlađi i kao najstariji

U svom rođendanskom tjednu James je postao tek treći, a ujedno i najmlađi igrač u povijesti koji je u NBA ligi premašio 36.000 poena, baš kao i svaki jubilej od 1000 nadalje. Također je postao najstariji igrač koji je u kalendarskom mjesecu imao prosjek veći od 30 koševa, kao i najstariji s nizom od sedam utakmica s barem 30 poena. Kada netko istovremeno postaje najmlađi čovjek koji je jednu stvar učinio u povijesti i najstariji koji je učinio drugu, to dovoljno govori o njegovoj dugovječnosti i kontinuitetu.

Podatak koji ih najbolje oslikava je da je LeBron i najmlađi i najstariji igrač s prosjekom većim od 25 poena po utakmici. Još u sezoni 2004./05., svojoj drugoj u NBA ligi, kao 20-godišnjak je imao prosjek od 27.3 poena. Sada kao 37-godišnjak, u 19. sezoni karijere, zabija 28.6.

Zapravo, otkako mu se službeno vode statistike, LeBron je samo dvaput imao prosjek manji od 25 poena - u svojoj prvoj sezoni u srednjoj školi i u rookie sezoni u NBA ligi. Kao 15-godišnjak je za školu St. Vincent/St, Mary, u kojoj je igrao s nekadašnjim košarkašem Zadra Romeom Travisom, postizao 18.0 poena, 6.2 skoka i 3.6 asistencija. U trećoj srednjoškolskoj sezoni, kada je dospio na naslovnicu Sports Illustrateda, postizao je 28.0 poena, 8.9 skokova i 6.0 asistencija, a prije mature prosjek je podigao iznad 30 koševa.

Prva NBA sezona otišla je na prilagodbu pa je imao "samo" 20.9 koševa, 5.5 skokova i 5.9 asistencija, ali opet daleko više nego ijedan igrač koji je među profesionalce stigao direktno iz srednje škole, poput Kobea Bryanta, Kevina Garnetta i Tracyja McGradyja. U idućih 18 godina nikad se nije spuštao ispod 25 koševa, šest skokova i šest asista.

Nevjerojatan kontinuitet

Sada je u četvrtoj sezoni u LA Lakersima pa smo za usporedbu uzeli njegove brojke iz četvrte sezone u svakom klubu - Clevelandu, Miamiju, opet Clevelandu i sada u Los Angelesu, iako je u trećoj sezoni karijere zabijao rekordnih 31.4 poena. One svjedoče o Jamesovu nevjerojatnom kontinuitetu tijekom cijele karijere.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Samo je u prethodne dvije sezone u igri provodio manje od 35 minuta u prosjeku, što je i logično s obzirom na njegovu dob, ali ove mu je silom prilika minutaža skočila na 36.8. Da zbog ozljeda, covid-protokola i suspenzije nije propustio 12 utakmica, zbog čega nije dospio u službeni poredak, bio bi treći u ligi po prosjeku minuta iza Freda VanVleeta iz Toronta (37.7) i superzvijezde Brooklyn Netsa Kevina Duranta (37.1).

U svojoj 19. sezoni karijere u većini statističkih kategorija ima bolje brojke nego godinama unatrag, pa tako zabija najviše od 2010., blokira najviše od 2009., a krade lopte najviše od 2012. godine. Postotak šuta mu je najveći od 2018., a trice od 2014. godine. Uza sve to, od 2008. nije ovako često šutirao iz igre.

U prvoj utakmici kao 37-godišnjak zabio je 43 koša i uhvatio 14 skokova. Postao je najstariji igrač s barem 40 koševa i 10 skokova na NBA utakmici još od 2003., kada je Michael Jordan to učinio kao 40-godišnjak u svojoj posljednjoj sezoni, nekoliko mjeseci prije Jamesova NBA debija.

Jordan je ispred samo po broju prstenova i karizmi

Jordan mu je sa šest osvojenih prstenova zasad još neuhvatljiv i vjerojatno će ostati. Karizmom ga nikada neće nadmašiti, ali gotovo u svemu ostalom LeBron je ispred najvećeg svih vremena i uopće ne djeluje kao da se misli zaustaviti. 

Njegov konačni individualni cilj je skinuti Kareema Abdul-Jabbara kao najboljeg NBA strijelca u povijesti (38.387), za što mu treba još 2280 poena. Zadrži li ovosezonski prosjek, za to će mu trebati još oko 80 utakmica, što znači da bi ga trebao srušiti negdje u ovo vrijeme iduće sezone, oko 38. rođendana, ne propusti li puno utakmica. Drugoplasiranog Karla Malonea (36.928) dostići će već ove, pod istim uvjetom.

Životni san mu je zaigrati na NBA utakmici sa sinom

Nakon toga ostaje mu postati prvi čovjek s 40.000 poena u NBA ligi, do čega bi mogao doći početkom sezone 2023./24. Ugovor s Lakersima traje mu do ljeta 2023., kada će njegov sin LeBron Jr., popularniji kao Bronny, završiti srednju školu. Iako je od 2005. srednjoškolcima zabranjeno odmah izlaziti na draft, postoje naznake da će se do tada zabrana ukinuti. 

Ali čak i ako bude morao čekati još godinu dana, do sezone u kojoj će proslaviti 40. rođendan, James će imati priliku ostvariti svoj najveći san i zaigrati u NBA ligi sa sinom, bilo kao suigrač, bilo kao protivnik na parketu, što bi mogao bez problema ostvariti tako da kao slobodan igrač potpiše za klub koji će prethodno draftirati Bronnyja.

Iako James i s 37 godina djeluje nezaustavljivo, njegovi suigrači iz Lakersa ne nose se tako dobro s poodmaklom dobi pa trenutačno ne izgleda realno da se LeBron u lipnju bori za svoju petu titulu, a čak i kad bi je osvojio, još bi mu jedna nedostajala da dohvati Jordana. Ali sve i da ga dohvati, upitno je bi li ga svijet prihvatio kao najvećeg ikad.

Pročitajte više