Legendarni Collina prisjetio se finala 1999.: "Nisam bio svjestan što radim"

Foto: EPA-EFE

REVIJALNOM utakmicom na Old Traffordu u nedjelju će se obilježiti 20. godišnjica kultnog finala Lige prvaka između Manchester Uniteda i Bayerna na Nou Campu 1999. godine.

U humanitarnom susretu pojavit će se svi akteri te utakmice, u kojoj je Bayern do 91. minute vodio 1:0 da bi u sudačkoj nadoknadi primio dva gola i predao titulu Unitedu. Organizatori su zvali i bivšeg suca Pierluigija Collinu da sudi utakmicu, ali legendarni ćelavac se ispričao zbog bolova u leđima.

Jedna od najupečatljivijih scena iz tog finala bila je ona u kojoj Collina pomaže očajnim igračima Bayerna da ustanu nakon što je Solskjaer u 93. minuti zabio za 2:1.

"Nisam uopće bio svjestan što radim, ali bila je to ljudska reakcija", rekao je Collina koji je Nijemce zapravo tjerao da ustanu jer je do kraja bilo još 20 sekundi koje su se morale odigrati.

"Ležali su po travnjaku jer su bili svjesni da je gotovo. Ostalo je još 20 sekundi, ali su znali da povratka više nema. Mogao sam u tom trenutku svirati kraj, ali držao sam se pravila i moralo se igrati do kraja. Bih li nešto promijenio u finalu? Vjerojatno bi sudačka nadoknada bila još dulja jer je pao jedan gol zbog kojeg je nakon proslave trebalo nadoknaditi još barem minutu više od tri, koliko se igralo", otkrio je Collina.

"Vidjeti takve dvije potpuno suprotne reakcije bilo je nevjerojatno. S jedne strane očaj kod igrača Bayerna, a s druge sreća kod Unitedovih. Mislim da je to jedna od najposebnijih utakmica u povijesti nogometa. Takav povratak se može dogoditi. Ali kad se dogodi u najvažnijoj utakmici najvećeg klupskog natjecanja na svijetu, to je ipak nešto posebno. Bio je privilegij biti dio takvog spektakla", rekao je Collina.

Engleskim novinarima otkrio je detalj koji najviše pamti.

"Veliki sam obožavatelj Queena i Freddieja Mercuryja i fascinirao me duet koji su na stadionu otpjevali on i Montserrat Caballe, kao u Barceloni 1992. godine. Freddie je pjevao na videozidu, a Montserrat uživo. Bilo je prekrasno", rekao je veliki Talijan koji još čuva dres Jaapa Stama iz tog finala.

Pročitajte više