Legendarni Valentino Rossi bio je na korak do Formule 1: "Schumacher nije mogao vjerovati koliko je brz"

Foto: Getty Images/Guliver Image

JEDAN od najvećih motociklista u povijesti sporta Valentino Rossi razmišljao je o karijeri u Formuli 1 nakon što je u nekoliko navrata vozio Ferrarijev bolid.

BIVŠI Ferrarijev inženjer Luigi Mazzola prisjetio se Schumacherove reakcije na performanse u Ferrarijevom F1 bolidu i kaže da Nijemac nije mogao vjerovati koliko je specijalist za motocikle brz u F1 bolidu.

Rossi je između 2005. i 2009. nekoliko puta testirao Ferrarijeve F1 bolide, a zbog brzine koju je pokazao čak je i razmišljao da nastavi karijeru u Formuli 1.

Ferrari je Rossiju dao nekoliko prilika da testira njihove bolide, a jedan od takvih testova bio je i onaj uoči početka sezone 2006. na španjolskoj stazi Ricardo Tormo u Valenciji kada su na stazi vozili Michael Schumacher, Felipe Massa i Valentino Rossi.

Luigi Mazzola prisjetio se Schumacherove reakcije na Rossijeve performanse i kaže da je ostao iznenađen koliko je "Dottore" bio brz na četiri kotača.

"Ne sjećam se točno koliko smo testova odradili s Valentinom Rossijem u Ferrariju, bilo ih je barem sedam", rekao je Mazzola.

"Na prvom testu Valentino je odradio dosta krugova, a na posljednjem je vozio neka nevjerojatno dobra vremena. Sjećam se da je Michael Schumacher, koji je proučavao telemetrijske podatke, izgledao jako iznenađeno. Gotovo da nije mogao vjerovati što vidi."

Iako je vremena na testiranjima teško uspoređivati, na testu u Valenciji 2.2.2006. Rossi je bio blizu vremenima Michaela Schumachera i Felipea Masse. Ali treba napomenuti da je Schumacher vozio novi F248F1 s V8 motorom, Massa je vozio F2004 s V8 motorom, a Rossi F2004 s limitiranim V10 motorom.

Schumacher je testirao gume i razvijao bolid, Massa se koncentrirao samo na gume, a Rossi se nastavio prilagođavati na modicifirani F2004 bolid.

Michael je odvozio 43 kruga i postavio najbolje vrijeme 1:11.640, Felipe je odvozio 50 krugova (najbolje vrijeme 1:11.288), a Valentino je odvozio 53 kruga i postavio najbolje vrijeme 1:12.362.

 

Pročitajte više