HRVATSKA S ENGLESKOM I ŠPANJOLSKOM! Pogledajte ždrijeb Lige nacija, novog natjecanja UEFA-e

Grafika: uefa.com

STRAŠNO TEŽAK ždrijeb dobila je Hrvatska u Ligi nacija, novom natjecanju koje je UEFA osmislila kao zamjenu za prijateljske utakmice i olakšanje plasmana na EP.

Utakmice Lige nacija igrat će se u šest kola, po dva u rujnu, listopadu i studenom.

Hrvatska se protiv najjačih reprezentacija bori za final four, ali i protiv ispadanja u drugu europsku ligu

Hrvatska će se za prvo mjesto skupine, te prolazak na final four Lige nacija i dolje priloženi trofej, boriti s Engleskom i Španjolskom. Pobjednici skupina u lipnju 2019. na završnom turniru natječu se za titulu pobjednika Lige nacija. Završnica se sastoji od polufinala, utakmice za treće mjesto i finala.

Najlošija reprezentacija u ovoj i ostalim skupinama ispada u niži rang natjecanja. Konkretno, ako Hrvatska bude posljednja u konkurenciji Španjolske i Engleske, ispada u Ligu B. 

U Ligi nacija 55 reprezentacija podijeljeno je u četiri Lige, od A do D. Lige A i B imaju po tri, a Lige C i D po četiri jakosne skupine. 

Pobjednici iz Liga B, C, i D, plasirat će se u viši rang za sljedeće izdanje Lige nacija, koje će biti održano 2020. godine.

Hrvatska je u ždrijebu bila "na dnu elite"

Hrvatska je prilikom ždrijeba raspoređena u elitnu skupinu, Ligu A, među 12 najboljih reprezentacija. Mjesto tamo zaslužila je UEFA-inim koeficijentom nakon završetka kvalifikacija za SP.

Ostale reprezentacije u ovom razredu bile su Njemačka, Portugal, Belgija, Španjolska, Francuska, Engleska, Švicarska, Italija, Poljska, Island i Nizozemska.
 
Ove selekcije bile su sukladno visini koeficijenta smještene u tri pota. Hrvatska je prema UEFA-inom koeficijentu 11. reprezentacija Lige A pa je tako bila u trećem, najslabijem šeširu ždrijeba. Tamo su bile još Poljska, Island i Nizozemska. Hrvatska, dakako, nije mogla biti u skupini s ovim selekcijama.
 
Nema lakih suparnika: Osim protivnika koje je dobila, Hrvatska je mogla izvući Njemačku, Belgiju ili Portugal, te Francusku, Švicarsku ili Italiju
  
Hrvatska je iz prve jakosne skupine unutar Lige A mogla izvući Njemačku, Belgiju, Portugal ili Španjolsku. Iz druge jakosne skupine potencijalni protivnici bili su joj Engleska, Francuska, Švicarska ili Italija.
 
Kada vidimo kompletnu ponudu suparnika koji su do prije pola sata bili potencijalni, jasno je da Hrvatska nije mogla dobiti laku grupu ni protivnike.
 
Sastav ostalih skupina Lige A nakon ždrijeba:
 
Skupina 1: Njemačka, Francuska i Nizozemska.
Skupina 2: Belgija, Švicarska i Island.
Skupina 3: Portugal, Italija i Poljska.
 
Sastav preostalih Liga u Ligi nacija prije ždrijeba:
 
Liga B: Austrija, Wales, Rusija, Slovačka, Švedska, Ukrajina, Irska, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Irska, Danska, Češka i Turska.  
 
Liga C: Mađarska, Rumunjska, Škotska, Slovenija, Grčka, Srbija, Albanija, Norveška, Crna Gora, Izrael, Bugarska, Finska, Cipar, Estonija i Litva. 
 
Liga D: Azerbajdžan, Makedonija, Bjelorusija, Gruzija, Armenija, Latvija, Farski Otoci, Luksemburg, Kazahstan, Moldavija, Lihtenštajn, Malta, Andora, Kosovo, San Marino i Gibraltar.
 
 
Prosinečki na prvom zadatku s BiH protiv Austrije i Sjeverne Irske, Srbija na Crnu Goru
 
Bosna i Hercegovina, kojoj će ovo biti prvo natjecanje s novim izbornikom Robertom Prosinečkim, izvukla je zahtjevne protivnike, Austriju i Sjevernu Irsku. U Ligi B zanimljive su i ostale skupine. Najjačom se čini ona s Rusijom, Švedskom i Turskom. Intrigantna je i susjedska, u kojoj su Češka, Slovačka i Ukrajina. Atraktivna je i grupa s Danskom, Walesom i Irskom. 
 
Slovenija je u Ligi C s Norveškom, Bugarskom i Ciprom. Srbija ima zanimljiv ždrijeb. Osim Litve, izvukla je dvije susjedne zemlje; Rumunjsku te Crnu Goru, s kojom je do prije 12 godina bila u državnoj zajednici. 
 
Kosovo je u Ligi D dobilo skupinu s Azerbajdžanom, Farskim Otocima i Maltom. Makedonija je s Armenijom, Lihtenštajnom i Gibraltarom. 
 
Kako sudjelovanje u Ligi nacija olakšava plasman na Euro?
 
Istaknuli smo da će Liga nacija služiti i za to da olakša plasman na Euro, odnosno kao dodatne kvalifikacije za EP.
 
Kvalifikacije za Euro 2020. igrat će se u pet termina tijekom 2019. 
 
55 reprezentacija bit će raspoređeno u deset skupina. U pet skupina bit će po šest selekcija, a u pet skupina pet selekcija. 
 
EP će izravno izboriti pobjednici i drugoplasirani iz svake skupine. Tako će biti poznato 20 od 24 reprezentacije na Euru.
 
Četiri preostala mjesta dobit će reprezentacije iz Lige nacija i to kroz dodatne kvalifikacije u kojima će sudjelovati 16 reprezentacija, po četiri iz svake lige.
 
Svaka od Liga tako bi dala po jednu reprezentaciju za Euro. Mjesta u dodatnim kvalifikacijama osiguravaju pobjednici skupina svakog od četiri razreda.
 
Četiri pobjednika grupa svake lige igraju final four - polufinale i finale. Domaćin polufinala određuje se plasmanom u skupinama, a domaćin finala određuje se ždrijebom.
 
Ove dodatne kvalifikacije za EP igraju se u ožujku 2020., tri mjeseca prije Eura.
 
Ako su pobjednici skupina već izborili EP kroz kvalifikacije, u doigravanje umjesto njih ide sljedeća reprezentacija po renkingu unutar svake pojedine Lige.
 
Dogodi li se da u Ligi A više nema reprezentacija koje bi trebale igrati doigravanje za Euro, ta mjesta dobivaju momčadi iz niže, Lige B. 
 
Sastav svih skupina:

Skupine Lige A:

Skupine Lige B:

Skupine Lige C:

Skupine Lige D:

 
 
 
 

Pročitajte više