Lino Červar izgubio živce: "Zar da se ja u 66. godini života nudim Hrvatskoj?"

Foto: Guliver Image/Getty Images

LINO ČERVAR jedan je od kandidata za nasljednika Željka Babića na klupi Hrvatske, ali legendarni trener izgubio je živce zbog komentara ljudi iz makedonskog rukometa da je već dogovorio povratak u Hrvatsku.
 
"Imam 66 godina, ne bih htio da se u ovim godinama netko sa mnom zafrkava", poruka je Červara na konferenciji za novinare uoči utakmice njegova Metalurga i Veszprema u SEHA ligi.
 
"Imam svoje stavove. Već sam osmu godinu u Makedoniji. Trener sam 40 godina, a i nakon tih 40 godina i dalje sam posvećen poslu koji radim. Nikome na svijetu ne priznajem da je više posvećen poslu od mene. Radio sam u četiri države. Moji najveći rezultati nisu medalje, a imam ih više od Rivere, naprimjer. Izrastao sam kao trener u maloj sredini, na periferiji, na kraju grada. Ne u Zagrebu, nego u malom mjestu. Zadovoljan sam što sam uspio u malom mjestu. Moji najveći uspjesi nisu medalje, već to što sam izgradio dobre igrače i velike radnike koji su ostvarili goleme rezultate, a bili su djeca ulice. To je moj cilj kao trenera."
 
Nakon što se osvrnuo na svoj put do uspjeha, osvrnuo se i na komentare kako je upravo on novi hrvatski izbornik.
 
"Da se ja s 66 godina nudim Hrvatskoj? Pa to bi bilo čudno. S medaljama koje sam osvojio mnogi me vjerojatno i žele. Osmu godinu sam tu. Onima koji me poštuju u Hrvatskoj, ili bilo gdje u svijetu, ne trebam ništa objašnjavati. Svatko ima svoju biografiju, dostupnu svakome. Ne treba se o tome puno pričati, ona govori sama za sebe. I nema onoga koji će mi oduzeti pravo da ja volim svoju prvu domovinu Hrvatsku i moju drugu domovinu Makedoniju. Makedonija je moj drugi dom. Logično je da se moje ime povlači, ali tvrdim – ni s kim u Hrvatskoj nisam imao službeni razgovor da postanem izbornik."
 
Zašto?
 
"Zato što poštujem svoj klub Metalurg i Minču Jordanova koji je najzaslužniji za to što sam došao u Makedoniju. Kao i Živko Mukaetov, prvi čovjek Makedonske rukometne federacije koja mi daje veliku podršku. Ne želim razgovarati s Hrvatskom ako još nisam razgovarao s mojim klubom ili makedonskim savezom."
 
Objavljene su fotografije na kojima se vidi kako razgovara s dojučerašnjim i aktualnim hrvatskim reprezentativcima...
 
"Slike iz Veszprema koje su objavljene najviše su me pogodile, kao da sam kriminalac! Pa u Veszpremu je pet mojih igrača s kojima sam osvojio zlato. Ne bih ja danas bio Lino Červar da nije bilo tih dečki. Hrvatsku sam vodio u 157 utakmica i da se onda ne pozdravim sa svojim sunarodnjacima? Nije ispoštovana moja privatnost, a nju treba poštivati. Moj dom su i Hrvatska i Makedonija i to će tako i ostati."
 

Pročitajte više