DINAMO

Livaković: Lakše nam je sad izboriti proljeće u Europi nego što je bilo s Bjelicom

Foto: Luka Šangulin / Index

DOMINIK LIVAKOVIĆ u posljednje se dvije godine nametnuo kao neupitni izbor Zlatka Dalića za prvoga golmana reprezentacije, s Dinamom dominira u HNL-u, a Europa ligi čuva vrata jedine momčadi u cijelom natjecanju koja nakon četiri kola još nije primila gol.

Na glasu je kao izuzetno pouzdan golman koji vrlo rijetko griješi, a češće nego što je normalno obrani i poneku "nemoguću" loptu. Pa ipak, u kratkom razdoblju su mu se dogodila dva kiksa, protiv Portugala na Poljudu i protiv Osijeka u Gradskom vrtu. No i dalje samo rijetki osporavaju njegovu kvalitetu.

Jedan je od rijetkih reprezentativaca koji se još nije prodao u inozemstvo, a već mu je 25 godina. O svemu tome porazgovarali smo na današnjem Dinamovu Media Dayu.

Jesi li očekivao da će Dinamo nakon četiri kola Europa lige biti tako blizu prolaska skupine?

Treba nam još bod da bismo osigurali nokaut-fazu, bit će dvije teške utakmice protiv Feyenoorda i CSKA, koji su velika imena, ali idemo korak po korak, idemo po bodove u svakoj utakmici. Stvarno je odlična situacija za nas, ali ništa još nije gotovo. To što jedini nismo još primili gol u Europa ligi je super podatak, ali ne samo za mene nego i cijelu momčad. To smo napravili kao ekipa i tako trebamo i dalje nastaviti.

Kako si proživio dvije pogreške u kratkom vremenu i koliko ti znači podrška javnosti?

Nije lako griješiti, ali tko ne griješi neće nikad ništa naučiti. Preuzimam odgovornost za neke stvari, nemam problema s tim. Neke stvari sam i naučio, imam 25 godina, sigurno će biti bolje. Dogodi se. Da je lagano - nije. Puno mi znači podrška, jako puno, zato želim vratiti ljudima na njoj i biti što bolji u svakoj utakmici.

Možeš li usporediti ovu europsku sezonu s onom prije dvije godine, kad je Dinamo s Bjelicom na klupi prvi put izborio proljeće nakon pola stoljeća?

Tada smo probili led, puno je lakše sada ući u proljeće. Kad smo to učinili prije dvije godine, bilo je to nakon 49 godina pa je bilo olakšanje, sad se to od nas očekuje, ali sigurno je lakše nego prije.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

Kako komentiraš odgodu derbija s Hajdukom?

Bolje da je derbi odgođen jer ovo su teške utakmice između kojih bismo ga igrali. Dobro je da imamo malo više odmora, a derbi je uvijek derbi i svi bismo htjeli biti na 100 posto.

Može li se Hajduk, kojem je krenulo dolaskom novog predsjednika, priključiti borbi za vrh?

Sad je Osijek najbolji uz nas, Hajduk se sigurno može priključiti, ali mislim da je trenutačno Osijek najveći kandidat za naslov s nama.

Kako komentiraš prenatrpani raspored zbog kojeg se mnogi igrači bune? Jesu li potrebne prijateljske reprezentativne utakmice?

Uvijek je čast igrati za reprezentaciju, to bih mogao svaki dan. Bilo je malo odmora preko ljeta, sezona je baš jako duga, kao da smo je spojili s prošlom. Najviše se bojimo ozljeda, uz virus, jer svako testiranje je ajme meni, ali moramo se prilagoditi situaciji. Testiranja ne smetaju, ali najgore je čekanje da ne daj bože netko bude pozitivan, da ne može biti s nama, igrati, što se i meni dogodilo. Ne možeš trenirati, stojiš 10 danas doma, izgubiš puno.

S 25 godina si jedan od rijetkih reprezentativaca iz HNL-a. Razmišljaš li o transferu?

Sigurno želim otići u neki dobar klub, najbitnije je da branim i zbog reprezentacije jer izbornik kaže da je najvažnije igrati. Dogodit će se kad se bude trebalo dogoditi, ako se dogodi, ne može ništa na silu. Čast je igrati u svim ligama petice pa mi je svejedno gdje ću otići.

Pročitajte više