NBA

U 48 mučnih sati NBA sezona je izgubljena i spašena. Evo što se sve dogodilo

Foto: Getty Images

PROŠLIH 48 sati bilo je burno u balonu u kojem borave NBA košarkaši. Odustajanje od utakmica, konflikti, frustracije i na kraju rezolucije, karakterizirale su ovo vrijeme nezabilježeno u povijesti sporta. I to sve nakon što su igrači u Disneyevu izolacijskom balonu, slijedeći stroge zdravstvene smjernice i fokusirajući se na natjecanje, proveli već više od sedam tjedana, piše Yahoo Sports.

Tako je NBA liga umalo izgubila gotovo cijelu postsezonu, ali uspjela je pronaći zajednički jezik, okupiti se i krenuti dalje u samo dva dana. Zvijezda Oklahoma City Thundera Chris Paul, koji je predsjednik sindikata igrača, imala je mučan i nezahvalan posao ujedinjavanja igrača.

Odluka Bucksa sve je zatekla jer nije bila dio organizirane akcije

Mnogi su bili frustrirani i emocionalno iscrpljeni nakon što ih je zatekla odluka Milwaukee Bucksa da odbiju izaći na teren u srijedu u petoj utakmici prve runde doigravanja protiv Orlando Magica, a da pritom to nije znao nitko izvan momčadi. Košarkaši koji su trebali igrati sljedeće utakmice osjećali su se obaveznima odustati zato što odluka Bucksa nije bila dijelom organizirane akcije, smatraju neki izvori.

Bucksi, koji su vodili 3:1 u seriji, namjeravali su izgubiti utakmicu odustajanjem i bili su spremni odreći se mogućnosti da zaključe seriju, ali organizacija nije očekivala da će to biti katalizator za privremeno zaustavljanje cijele lige, navode isti izvori.

Prosvjed je bio odgovor na nedjeljnu pucnjavu u kojoj je 29-godišnjeg crnca Jacoba Blakea policija u Kenoshi u Wisconsinu ustrijelila s više metaka u leđa dok je pokušavao ući u svoje vozilo. Incident je snimljen. Njegova tri sina, u dobi od tri, pet i osam godina, bila su u vozilu tijekom incidenta, izjavio je obiteljski odvjetnik. Blake je i dalje u bolnici.

Bojkot je pokrenuo George Hill, koji je dan ranije rekao: "Nismo trebali ni doći na ovo prokleto mjesto"

Sastanak igrača organiziran je u 20:00 u srijedu kako bi se raspravilo o sljedećem potezu. Neki su željeli napustili izolirano okruženje Disney Worlda kako bi bili sa svojim obiteljima, drugi su željeli otići kako bi izašli na prvu liniju bojišnice i podržali promjene u afroameričkoj zajednici, a treći su smatrali da je bolje ostati i da nema bolje platforme za širenje svoje poruke.

Veteran Miami Heata Udonis Haslem, kojem veteranski status daje snažan utjecaj među kolegama, bio je jedan od glasnijih na sastanku. Neki su se igrači usprotivili beku Milwaukeeja Georgeu Hillu, koji je bio središnja figura u nagovaranju Bucksa da ne zaigraju i koji je u ponedjeljak, govoreći o incidentu u Kenoshi, rekao: "Nismo uopće trebali doći na ovo prokleto mjesto".

Haslem je u odgovoru Hillu rekao kako je neodgovorno i sebično od jednog etabliranog veterana predlagati da se svi raziđu kućama zato što mlađi igrači još nisu akumulirali dovoljno novca za takve akcije. LeBron James bio je jedan od mnogih igrača koji se nisu slagali s potezom Bucksa, tvrde izvori. On i mnogi drugi smatraju da u takvoj situaciji ne mogu postići ništa.

LeBron se razljutio jer nije bilo plana ni izlazne strategije

LeBron je bio frustriran Hillom i Bucksima zato što igrači nisu imali akcijski plan koji bi omogućavao povratak u natjecanje. James smatra da pri odbijanju utakmica treba imati izlaznu strategiju i zahtjeve koji se trebaju ispuniti da bi se natjecanje nastavilo. Otkako je liga zbog koronavirusa prekinula sezonu 11. ožujka, James je bio zagovornik nastavka ako to dopuštaju zdravstveni i sigurnosni protokoli.

No na sastanku u srijedu igrači su svjedočili promjeni njegova stava pa je James pristao prihvatiti odluku većine. Uz mnogo emocija, Haslem je napravio pritisak na Jamesa i pitao ga što namjerava učiniti, podsjetivši ga da je on zaštitno lice NBA lige i da će ga svi slijediti. 

"Mi odlazimo", rekao je James i izašao s gotovo svim svojim suigračima, navode izvori, a Dwight Howard jedini je među Lakersima ostao. Clippersi su također otišli i tako postali jedina momčad uz Lakerse koja je namjeravala napustiti izolaciju na Floridi i odbila završiti doigravanje. Preostalih 11 momčadi i dalje je u Disneyevu izolacijskom balonu u Orlandu.

Međutim, to nije bila jedina problematična scena.

Stariji igrači skočili na bezobraznog Beverleya

Michele Roberts, izvršna direktorica Udruge igrača, zatražila je riječ kako bi govorila o financijskim posljedicama odlaska iz Orlanda. Dok je govorila o brojkama, bek Clippersa Patrick Beverley naglo ju je prekinuo, rekavši kako se ne slaže s njenom logikom. Roberts je ponovno pokušala iznijeti s kakvim se gubicima igrači suočavaju, ali Beverley ju je ponovno prekinuo. Roberts je potom pristojno pitala može li nastaviti sa svojim izlaganjem, na što je Beverley odgovorio: "Ne možeš, ja ti isplaćujem plaću". Na to su skočili Paul, Haslem i drugi, rekavši Beverleyu da se takvo omalovažavanje neće tolerirati, navode izvori.

Nakon gotovo trosatne emotivne rasprave, igrači su se dogovorili ponovno sastati u 11:00 u četvrtak kako bi donijeli konačnu odluku o sezoni. Značajan izvor frustracije na sastanku u srijedu proizlazio je iz toga što igrači nisu bili jedinstveni i dopustili su da ih preuzmu emocije. Postojala je kolektivna nada da će dobar san otvoriti prostor za donošenje ispravne odluke.

Lakersi i Clippersi posljednji su došli na sastanak. Pristali su nastaviti sezonu

Kad je došlo vrijeme sastanka u četvrtak, nije mogao započeti zato što su nedostajali Lakersi. Stigli su na sastanak s 45 minuta zakašnjenja, tvrde izvori. Prije nego što su Lakersi i Clippersi ušli u dvoranu za sastanak, članovi izvršnog odbora prišli su Jamesu i beku Clippersa Louu Williamsu kako bi saznali podržavaju li njihove momčadi nastavak natjecanja.

James i Williams obavijestili su odbor da njihove momčadi nastavljaju natjecanje. Kad su dobili pristanak svih 13 momčadi, Paul i Andre Iguodala, dopredsjednik sindikata igrača, najavili su igračima da se doigravanje nastavlja. Nekoliko se igrača usprotivilo tome pitajući tko je donio odluku u njihovo ime. Paul i Iguodala preuzeli su vodeće uloge i rekli da namjeravaju igrati i obećali da će raditi u najboljem interesu igrača.

LeBron natjerao vlasnike da obećaju stvarne akcije

Kasnije tog popodneva održan je sastanak na Zoomu između vlasnika klubova i igrača. James je snažno istupio pozivom vlasnicima da učine više kako bi pomogli afroameričkoj zajednici i da preuzmu veću ulogu u korištenju svojih resursa u borbi protiv sistemskog rasizma. James je prije toga rekao igračima da ostaje u Orlandu, ali da će ovisno o ishodu sastanka  promijeniti svoju odluku, iznose Yahoo-ovi izvori.

Nakon sastanka James se učvrstio u svojoj odluci da se vrati na teren jer su vlasnici obećali da će raditi na stvarnim akcijama u korist crnačke zajednice. James je otpočetka podržavao Buckse, samo je želio jedinstvo i konkretan poziv na akciju u izražavanju stava. Iako je James samo jedan od igrača, bilo bi nemoguće nastaviti s natjecanjem da se on nije predomislio.

U četvrtak ujutro sastanak igrača trajao je samo 15 minuta. Nije došlo do masovnog odustajanja, ali Paul, Iguodala, James, Jared Dudley i drugi veterani tijekom dva dana neprekidno su radili na traženju rješenja.

Tako se NBA vratila, zaključuje Yahoo Sports.

Pročitajte više