Maksimir eksplodirao: U ludom finišu Dinamovci se vratili iz mrtvih i uzeli europski trobod

12 TISUĆA gledatelja koji su unatoč hladnoći pohodili Maksimir mogli su uživati u pravom spektaklu: Dinamo je u ludom finišu prve utakmice Uefine lige svladao nizozemski N.E.C. rezultatom 3:2.

Ogromen teret pao je leđa trenera Branka Ivankovića koji je najavljivao juriš po bodove, ali niti u najluđem snu nije mogao očekivati da će ih izboriti naj ovakav način. Dinamo je poveo već u 4. minuti preko Marija Mandžukića, ali je Carlos autogolom sredinom prvog poluvremena upropastio odlično odrađen posao ostatka momčadi. Na krilima Mandžukića Modri su nastavili s presingom, ali Dinamova jedina špica opasno se trošila, pa je Ivanković u poluvremenu ipak uveo Boška Balabana. Pokazao se taj potez ispravnim, jer nakon što je N.E.C. poveo u 78. minuti preko Tima Janssena, upravo je Balaban pogotkom vratio Dinamo iz mrtvih.

Iako Modri obično gube ovakve utakmice, prokletstvo je razbijeno kada je udarac Vrdoljaka pet minuta prije kraja nakon kornera Mikića završio u protivničkoj mreži...

> Dinamova skupina: Udinesse potopio Tottenham

Počelo je navijačkim provokacijama i prije nego je ukrajinski sudac označio start: na promidžbenu poruku usmjerenu promicanju jednakosti i suzbijanju rasizma na stadionima, Boysi su odgovorilli pozdravom "Za dom spremni".

Nizozemci su krenuli nimalo defanzivno, u svojoj uobičajenoj formaciji 4-3-3, s izuzetno ofenzivnim bokovima i najavili da su se došli nadigravati, bez imalo respekta prema "uz Tottenham najjačoj momčadi u skupini".

Sjajno otvaranje euro-jeseni na krilima Mandžukića

No, prva opasnost dogodila se ispred Baboševim vratima. Lijepo je Dinamo povukao akciju,  isprepletena je mreža ispred šesnaesterca N.E.C.-a, a na Mandžukićevu povratnu loptu Vrdoljak nodgovara dobrim udarcem. No, mađarski internacionalac pokazuje dio svog hvaljenog repertoara i odbija loptu u korner. Bila je to ipak samo najava vatrenog otvaranja susreta razbuđenih Ivankovićevih pulena.

Pedro Morales lijepo je ubacio iz kornera, Baboš je loše odbio, a Mandžukić s 11 metara zabio pod prečku. Početak susreta donio je najavljivani presing Dinama koji se dodatno povećao nakon ranog pogotka.

U devetoj minuti publika je ponovo skočila na noge, jer je Dejan Lovren nakon što je Badelj s 30-ak metara izveo sloobodnjak, Carlos fino proslijedio loptu na drugu stativu za Lovrena koji je šalje u mrežu. Hvale vrijedna akcija Dinama, ali gol je ipak postignut iz zaleđa.

Dinamovi napadi nisu prestajali, Ivankovićeva momčad izgledala je preporođeno na krilima rastrčanog i motiviranog Mandžukića. U 15. minuti "prvi hrvatski napadač" primio je fantastičnu loptu od Badelja, povukao do nizozemskog kaznenog prostora i, mora se priznati, pao u maniri Inzaghija, omogućivši Dinamu slobodnjak iz opasne zone. Pedro Morales dobro je pucao, ali živi zid odbio je loptu u korner.

Dinamova obrana vratila Nizozemce u igru

Sve dobro što su Dinamovci ofenzivci stvorili u prvih 20. minuta, pokopala je u sekundi, kadetskom pogreškom, Dinamova obrana. Na visoko nabačenu loptu Nizozemaca Carlos i Kelava reagirali su maksimalno konfuzno, i Brazilac je uspio pogoditi vlastitu mrežu. Etiketirat će ga se kao tragičara, iako je mladi Dinamov vratar barem podjednako kriv za stupidan pogodak. No, Kelava se barem iskupio već u sljedećoj minuti, kada je nogom obranio zicer Saidiju, nakon  brzog proigravanja Davidsa. N.E.C. se uz nemalu Dinamovu pomoć oporavio i počeo igrati, ali nije to bila ni sjena prepoznatljivog nizozemskog stila.

37. minuta donijela je novi udar na Dinamovu stabilnost; Moralesa je u kaznenom prostoru srušio Marokanac  El Akchaoui, a ukrajinski sudac ostao je nijem. O tome će se sigurno govoriti i nakon susreta...

Delako od toga da su se Modri predali, iako, sve je više nervoza nagrizala njihove redove. U 40. minuti prošao je dobar Mikićev nabačaj, ali ne i Mandžukićev udarac glavom koji je okrznuo Wisgerhofa i završio u korneru. Do kraja poluvremena mogli su Dinamovi povesti i nakon novog kornera; Morales je opet dobro nabacio, ali kapetan je opravdao vlastite navode o lošoj spremi; glavom je pucao pored vratnice iz vrlo izgledne situacije. Malo više koncentracije zaista ne bi nedostajalo...

Na poluvremenu je Ivanković  odlučio žrtvovati veznjaka za napadača i krenuti u juriš po trobod. U svlačionici je ostao Pedro Morales, a napad je pojačao Boško Balaban. Dinamo je motivirano otvorio nastavak susreta; najprije se Mikić izborio za polupriliku, da bi potom Sammirov udarac obranio vrlo dobar mađarski vratar.

U 56. minuti Badelj je izborio slobodnjak na 18 metara od gola Baboša, tek malo s lijeve strane, nakon lijepe povratne lopte Balabana. Dinamov napadač izveo je prekid precizno, po zemlji, ali mađarski vratar ponovo je na mjestu. Gosti su odgovorili iz prekida; lopta je preletjela omanjeg Ibaneza, ali Sibum nije bio koncentriran.

Baboš zagorčao život Modrima

Sijevnuo je u 63. minuti udarac Ibaneza s 25 metara, Baboš je krajnjim naporom uspio izbaciti loptu u korner. Nakon dvije minute Ivanković iz igre vadi Sammira, a uvodi Mirka Hrgovića, i to na poziciju veznjaka. No, nema dvojbi da će Ibanezu taj potez donijeti veću slobodu prema naprijed, jer izmjenom pozicija Hrgović može zatvoriti lijevi bok.

Dvadeset minuta prije kraja susreta Dinamo je maksimalno pritisnuo, a igra se preselila u šesnaesterac N.E.C.-a. Pokušao je udarcem iz daljine Badelj, Baboš je tradicionalno odbio u korner, a mladi DInamov veznjak preuzeo je ulogu izvođača prekida. I pokazao se kao vrstan radnik; pogodio je ravno na glavu kapetana Bišćana koji je ovaj put dobro pucao glavom, ali je Baboš i dalje zagorčavao život Modrih. Nizozemska je obrana blokirala i dva pokušaja Mandžukića, dok je u 73. minuti Dinamov napadač zakasnio na visoku loptu Ibaneza, pa su se protivnici stigli posložiti prije njegovog udarca.

Osvetile su se Modrima sve propuštene šanse, jer u 78. minuti N.E.C. je iz druge izrađene akcije u 45 minuta uspio povesti pogotkom mladog Tima Janssena. Dinamovi veznjaci nizom pogrešaka sekundirali su protivničkom napadu nizom pogrešnimk predaja na sredini terena. Schone, mladi talentirani Danac proigrao je Janssena koji je samo morao proslijediti loptu u praznu mrežu.

No, Dinamo je konačno pokazao taj famozni karakter kojeg su Ivankoviću puna usta; u četiri minute Modri su preokrenuli susret i u ludom finišu izborili prve bodove u Uefinoj ligi. Najprije je, u 81. minuti Mandžukić poslao povratnu loiptu za Balabana koji udarcem s 20-ak metara, uz malu pomoć protivničkog defanzivca, vara Baboša i izjednačuje rezultat.

U 85. minuti Ivica Vrdoljak izazvao je erupciju oduševljenja kakvu na Maksimiru dugo nismo osjetili. Njegovom je pogotku prethodila akcija u kojoj je Ibanez6 drsko namjestio loptu i izveo slobodnjak s 25 metara, a lopta se od živog zida odbila u korner. Mikić je sjajno nabacio, a Vrdoljak glavom poslao loptu iza Baboša.

U međuvremenu, priuštili su Dinamovi igrači navijačima još jedan šok, kada su pustili Beukeringu da potegne kontru, ali na sreću, nizozemski ofenzivac koji je zamijenio Schonea nije ostao priseban.

Kako su samo Dinamovi igrači slavili nakon posljednjeg sudačkog zvižduka. I zaista, imali su što slaviti. S tri boda puno se lakše kreće u europsku jesen..

Početni sastavi:

Dinamo: Kelava, Lovren, Bišćan, Carlos, Ibanez, Vrdoljak, Badelj, Mikić, Sammir, Morales, Mandžukić

N.E.C.: Baboš, Fernandez, Zomer, Wisgerhof, El Akchaoui, Sibum, Radomski,  Davis, Ntibazonkia, Janssen, Schone

D.R.
Foto: Index

Pročitajte više