MEĐUNARODNI SUSRET ALPINISTA U PAKLENICI

PAKLENICA, 29. travnja 2004. (Hina) U kanjonu Velike Paklenice sve je spremno za jubilarno 5. natjecanje u brzinskom penjanju velikih stijena koje će se u subotu 1. svibnja održati na stijeni Debelog kuka u Nacionalnom parku Paklenica. L

To je jedinstveno natjecanje u svijetu i jedino organizirano natjecanje u ovoj neobičnoj disciplini. Radi se o spoju dviju penjačkih kategorija: brzinskom penjanju, koje se obično odvija na kratkim dvoranskim smjerovima na umjetnoj stijeni te o penjanju velikih litica koje podrazumijevaju uspone u parovima za koje je potrebno više sati, a ponekad i dana.

Petak, 30. travnja, rezerviran je za treninge, a natjecanja počinju u subotu, 1. svibnja u 10.00 sati ženskim finalom. Penjači s natjecanjem počinju u 13.30 sati. Do sada je prijavljeno 6 muških i 4 ženska tima s penjačima iz Slovenije, Italije, Austrije, Bosne, Srbije i Hrvatske.

Svake je godine u Paklenici rezultat 'sprinta' na vertikalnoj 'stazi' bio sve bolji i bolji, a i ovaj puta pripremljenost i motiviranost penjača i penjačica najavljuje pohod na nove rekorde u obje konkurencije. Prošlogodišnji pobjednici u muškoj konkurenciji, slovensko-talijanska naveza Marko Lukič i Erik Švab, drže gotovo nevjerojatan rekord 160m visoke staze od pet 'cugova' ('cug' je izraz za dužinu između dva sidrišta) od 25min 24 sec. Lukič je inače pobjednik sva četiri prethodna izdanja natjecanja. Na tronu je mijenjao samo partnere ? prije Švaba, tri je godine nastupao sa zemljakom Silvom Karom. Ove godine Lukič je u Paklenicu došao s Andrejom Grmovšekom, iznimno iskusnim i, naravno, brzim Slovenskim penjačem. U lovu na rekord i primamljivu nagradu od 2500?, najveći će im konkurenti biti Talijani Erik Švab i Kurt Astner, a kao favoriti 'iz sjene' mogli bi iznenaditi hrvatski dvojac Igor Čorko i Ljubo Sakač.

U ženskoj konkurenciji nakon prošlogodišnjeg foto-finiša očekuje se ponovni nesmiljeni dvoboj između pobjedničke hrvatske naveze, Sunčice Hraščanec i Maje Roboz i slovenskog para Alenka Lukič i Grmovšek. Najbolje hrvatske penjačice 80m visoku smjer ispenjale su za 10min12sec samo 37 sekundi brže od Slovenki. Pobjednice i ovaj puta čeka i nagrada od 1500?.

Kao i svake godine, uz natjecateljski dio, ovo neobično penjačko natjecanje prate i predavanja i dija-projekcije vezanih uz penjački sport. Ove godine će Boris Čujić i Ivica Matković prikazati projekciju svoje 'big wall' ekspedicije u Čileu, a biti će tu i legenda hrvatskog penjačkog sporta, Stipe Božić sa svojim ekskluzivnim predavanjem o osvajanju Sedam vrhova.

(Hina)xdl yad

Pročitajte više