Metode "boraca za istinu": Mamić protiv Štimca i plaćenim oglasima



ZDRAVKU MAMIĆU nije prvi put da svoje ideje iznosi plaćenim oglasima u dnevnim novinama. No, za razliku od vremena kada je, Milanu Bandiću unatoč, plakatom svrstao sebe i kompletnu Dinamovu momčad uz HDZ, kršeći time i Dinamov statut, danas je trenutak kod izvršnog dopredsjednika ipak drugačijeg, sivijeg raspoloženja. Danas njegovim bliskim suradnicima u HNS-u gori pod nogama, a malo toga Zdravko Mamić još nije pokušao da odbije "prosvjednike".

I odavno mu nije bilo teže, jer osim Štimca i Boysa, njemu bi za vrat mogla uskoro mogla zapuhati politika. Makar Mamić drži neke političke punktove u gradu, dovoljan je sekund voljnog momenta da se stvari promijene. Činjenica da je i u akciji obrane aktualne vlasti u Rusanovoj posegnuo za redovnim oglašavanjem ipak sugerira da je Mamić uzdrman.

15 tisuća kuna platio objavu stava IO-a u kojem sjede tri člana s kaznenim prijavama

Štimac u nedjelju organizira izvanrednu skupštinu, poziva se na HSN-ov Statut. Ukoliko ostvari kvorum od 25 skupštinara, oni će mu izglasati pobjedu. Tu će krenuti dvovlašće, o kojem će suditi pravne institucije. Tko će imati više "snage" za iscrpljujuću bitku, nemoguće je predvidjeti. No, Mamić se "koprca", koristeći metode velikih boraca za istinu. Teško da će ikada dostići svog vjerenika Milana Bandića, no s posljednjim potezom uspio mu se barem malo približiti. U Sportskim je novostima preko cijele stranice objavljen dopis Vlatka Markovića, koji je nakon sjednice IO-a, gdje je izglasan bojkot Štimčevog okupljanja, novinarima usmeno sažeo Zdravko Mamić. U tom proglasu izvanrednu skupštinu koju organizira Štimac proglašava se nelegalnom, sugerira se anarhija i sankcije Uefe i Fife u slučaju njezinog održavanja, te se skupštinare poziva da se odazovu jedinoj normalnoj skupštini, onoj u travnju. Tamo Štimac, tvrde, također može iznijeti svoje stavove.

Mamiću i Markoviću za to je potrebna stranica u novinama. Oglas spomenutog formata u SN-u košta malo više od 15 tisuća kuna brutto. Teško je reći je li HNS ostvario i popust od 30 posto za nove oglašivače. Oglas kojim se skupštinare poziva na "jedinstvo na dnu stranice omeđen je grbovima svih županijskih nogometnih središta, i makar se ovdje ne može govoriti o kršenju pravilnika, upitno je koliko je moralno objaviti stav IO-a koji na posljednjoj sjednici, gledajući zakonski okvir, nije imao kvorum.

Zanimljivo: Mamićev slučaj "torbarenja" dionicama premjestili su na neutralni sud u Varaždin

Naime, od 17 ministara na sjednici je nazočilo njih 11 (Marković, Mamić, Lucić, Širić, Uljan, Vićan, Čačija, Markulin, Bukvić, Merkaš, Križarić). Šestorica su izostala: Štimčevi ljudi (Kulušić, Soldatić, Brleković, Viđak, Čulo) plus uvijek zauzeti Josip Friščić. Štimčeva pravna služba ukazuje da Miro Uljan, Pero Vićan te Zdravko Mamić ne smiju sjediti u HNS-ovm tijelu, jer se protiv njih vode kazneni postupci s mogućom kaznom dužom od tri godine zatvora. Zdravku Mamiću, više nije tajna, sudi se pred kaznenim sudom u Varaždinu zbog kaznenog djela prevare ("torbarenja" dionicama), a moguća kazna zatvora je i do pet godina. Zanimljivo, Županijski sud u Zagrebu odbacio je tužbu, ali je na žalbu DORH-a ta odluka poništena te je slučaj prebačen na "neutralni" teren u Varaždinu. Ako oduzmemo osumnjičenike za kaznena djela, IO je na svojoj sjednici imao tek osam legitimnih članova, a to znači i nedostatak kvoruma.

U tom svjetlu, posebna je drskost objaviti priopćenje takvog Izvršnog odobra kao oglas u dnevnim novinama. Za razliku od pionira oglašavanja Milana Bandića, čije su pamflete u novinama često plaćali građani, želimo vjerovati da HNS je svoju akciju podmirio vlastitim sredstvima. Na ovaj ili onaj način.

Bandić i HAC pioniri oglašavanja 

Praksa je svakako neuobičajena i svojstvena samo velikim borcima za istinu. Milan Bandić tako je na stranicama tiskovina objašnjavao "transparentno poslovanje Zagrebačkog holdinga", poskupljenje vode te istinu o gradskoj kupnji nekretnina Zagrepčanke. Znao se i obračunati s nepodobnim novinarima, što Mamić ipak čini na manje sofisticirani način. Da ne zaboravimo, objavu "istine" su u dnevnim novinama upražnjavale i Hrvatske autoceste, nakon što je buknula afera oko troškova izgradnje dionice Ravča-Ploče.

Pročitajte više