LIGE PETICE

Najbolji igrači ponovno žele u Milan, a za to je zaslužan Ibrahimović

Foto: EPA

SEZONA 2019./2020. u Serie A je završena. Juventus je osvojio deveti naslov prvaka zaredom, dok sudbina ostala tri kluba koji su izborili Ligu prvaka i nije bila upitna nakon lockdowna. Uoči posljednjeg kola do drugog mjesta mogli su Inter, Atalanta i Lazio, jer ih je dijelio samo bod. Ipak, različite sudbine Lazija i Milana u posljednjih mjesec dana samo pojačavaju žal Rossonera koji su završili na šestom mjestu, piše football-italia.net.

Moglo je ovo biti ljeto iz snova za Lazio. Rimska je momčad u nastavak sezone ušla odmah iza Juventusa i sanjala je o prvom scudettu nakon 20 godina. Međutim, tanak igrački kadar na kraju je skupo koštao. Inzaghijeva momčad djelovala je iscrpljeno u prvoj utakmici restarta protiv Atalante i nije se imala priliku oporaviti s obzirom na raspored utakmica.

Problemi za Lazio

Ipak, razlozi neuspjeha kluba iz glavnog grada Italije više su mentalni nego tjelesni. Lazio kao da je ostao bez samopouzdanja kad je bez napadačke zvijezde Cire Immobilea kod kuće izgubio 3:0 od Milana. Nije mogao zadržati koncentraciju protiv Leccea i Sassuola, izgubivši obje utakmice nakon vodstva. Patricov bizarni ugriz Giulija Donatija u utakmici s Lecceom simbolizirao je momčad koja je izgubila fokus.

Istodobno je Milan igrao s uvjerenjem kakvo se rijetko vidjelo posljednjeg desetljeća. Korijeni obećavajućeg partnerstva u veznom redu Ismaela Bennacera i Francka Kessieja počeli su davati rezultate. Hakan Calhanoglu igrao je najbolji nogomet otkako je prije tri godine došao u Italiju. Smirujuća prisutnost Simona Kjaera učvrstila je Milanovu obranu.

Zlatan pokrenuo transformaciju

Momčad Stefana Piolija izgledala je samouvjerenije sa svakim pozitivnim rezultatom tijekom serije od 11 utakmica bez poraza, u koju spada i upečatljiva pobjeda nad prvacima. Pioliju idu ogromne zasluge, ali pravi katalizator Milanove transformacije je Zlatan Ibrahimović.

Njegov doprinos Rossonerima nadilazi njegove predstave na travnjaku koje proturječe njegovoj dobi od 38 godina. Njegova silna osobnost probudila je uspavanog diva. Umjesto da ih nadahne na nove pobjede, Milanova slavna povijest postala je uteg oko njihova vrata. U roku od nekoliko mjeseci, Šveđanin je inspirirao svoje suigrače da zaigraju kako dolikuje jednom od najvećih klubova svijeta.

Na žalost po Milan, njegovi ljetni uspjesi nisu nagrađeni mjestom u Ligi prvaka sljedeće sezone. Zapravo, milanski klub mora krenuti od pretkola Europske lige 17. rujna, zato što nije uspio prestići Romu na petom mjestu. Nasuprot tome, Lazio se može radovati sudjelovanju u elitnom europskom natjecanju. Financijski poticaj plasmana na četvrto mjesto mogao bi omogućiti rimskom klubu da se ponovno nametne kao stalni kandidat za domaće titule.

Milan ponovno ima pobjednički sjaj

Ipak, obnovljeni sjaj Milana mogao bi se pokazati vrjednijim od plasmana Lazija u Ligu prvaka. Nema jamstva da će vlasnik Lazija Claudio Lotito investirati novac na tržištu igrača, jer većinom se okrenuo slobodnim igračima ili igračima na posudbi s mogućnošću kupnje. Ne bude li Lazio bitno pojačao momčad tijekom ljeta, igranje u Ligi prvaka i Serie A moglo bi se iz sna pretvoriti u noćnu
moru.

Uz zamah iz netom završene sezone, Milan bi ponovno mogao biti atraktivno odredište za vrhunske igrače. Bez obzira na to koga će dovesti tijekom stanke, čini se da je Milan napokon pronašao put povratka u elitu.

Pročitajte više