Milanu sedmi ili Liverpoolu peti naslov europskog klupskog prvaka

SUTRAŠNJIM dvobojem na Olimpijskom stadionu u Istanbulu razriješit će se pitanje tko će biti novi pobjednik Lige prvaka, AC Milan ili Liverpool.

Za obje momčadi završene su napetosti u nacionalnim prvenstvima i mogle su se u miru posvetiti pripremama za finalni ogled. "Redsi" su sezonu okončali na petom mjestu, dok će Milan, iako do kraja Serie A ima još 90 minuta, ostati drugi.

Obje momčadi nemaju većih problema sa sastavima i na obalama Bospora i Dardanela krenut će u finalni juriš s najjačim snagama. U taboru Milana tek manjih problema s bedrom ima Massimo Ambrosini, a u suparničkom taboru Chrisa Kirklanda muče leđa.

"Naslov će osvojiti momčad koja će biti mirnija i koncentriranija. Bit će to šahovska partija u kojoj će svaka pogreška možda biti i odlučujuća," kazao je u najavi dvoboja strateg Milana, Carlo Ancelotti. Njegov kolega na suparničkoj strani Rafael Benitez uporno gura Milan na poziciju favorita.

"Talijani su daleko iskusniji od nas. Već su igrali nekoliko finala posljednjih godina i zasigurno se bolje nose s pritiskom. Mi smo veliki uspjeh ostvarili samim time što smo došli do Istanbula, no ne brinite ne mislimo se predati. Idemo hrabro po naslov," kazao je Španjolac.

Obje momčadi do sada su osjetili slast europske krune. Ukupno imaju deset naslova - Milan je nešto uspješniji, šest puta je dobio epitet najbolje momčadi Starog kontinenta, dok se Liverpool četiri puta uspinjao na europski tron.


Liverpool će pokušati postati tek druga momčad u povijesti Lige prvaka koja je do naslova došla krenuvši u natjecanje kao tek četvrta u nacionalnom prvenstvu. Do sada to je uspjelo jedino Milanu.

Prije dvije godine su postali europski prvaci nakon što su u Serie A bili iza Juventusa, Rome i Intera. U Kupu prvaka to je uspjelo jedino Bayern Munchenu, koji je 1975. godine završio sezonu na 10. mjestu, no nastupio je u Kup prvaka kao branitelj naslova i ponovo stigao do kraja.

Zanimljivo, u posljednjih 12 finala Lige prvaka devet puta naslov su osvajale momčadi koje su bile i najbolje u nacionalnom prvenstvu.

Milanu će istanbulski ogled biti deseto finale Kupa/Lige prvaka, a dosada su osvojili šest naslova. Jedino Real Madrid ima više naslova (9). Bit će to ujedno peto finale "Milaneza" u Ligi prvaka, najviše od svih klubova. Juventus je igrao četiri, a Real Madrid tri finala.

Zanimljivo, u tri od posljednja četiri finala Milan nije postigao pogodak - prije dvije godine protiv Juventusa je bilo 0:0 (slavili su nakon jedanaesteraca), 1995. godine su izgubili od Ajaxa (0:1), a 1993. godine i od Olympique Marseille (0:1). Raspoloženi su bili tek protiv Barcelone 1994. godine upisavši pobjedu 4:0.


Liverpoolu je to prvi nastup u finalu nakon poraza od Juventusa 1985. godine, kada je utakmica ostala u sjeni tragedije na stadionu Heysel gdje je poginulo 39 talijanskih navijača. No, Liverpool je u dosadašnjih pet finala upisao četiri pobjede, što je sjajan postotak.

U devet od 12 utakmica do finala Milan nije primio pogodak, no u uzvratnom ogledu polufinala protiv PSV Eindhovrena primio je tri pogotka. Toliko su pogodaka primili na svih 11 utakmica prije gostovanja u Eindhovenu. Momčad sa stadiona Anfield na putu do istanbula odigrala je 14 utakmica i na sedam ogleda nije primila pogodak.

Vjerojatni sastavi:

Milan: Dida; Cafu, Nesta, Maldini, Stam; Gattuso, Pirlo, Seedorf; Kaka; Hernan Crespo (ili Inzaghi), Ševčenko

Liverpool: Dudek; Finnan, Carragher, Hyypia, Traore; Hamann (ili Bišćan), Gerrard, Alonso, Riise, Garcia; Baros (ili Cisse)

Glavni sudac: Manuel Enrique Mejuto Gonzalez (Španjolska)

Pročitajte više