Mišura brončani, "Bambiju" juniorsko zlato

MARIN MIŠURA napravio je rezultat karijere osvojivši brončanu medalju na Europskom prvenstvu za olimpijsku klasu finn u švedskom Kalmaru, a juniorskim prvakom Europe postao je Ivan Kljaković-Gašpić.

Ovo je jedan od najvećih uspjeha hrvatskog jedrenja, budući da se klasa finn naziva i "kraljevskom" među olimpijskim klasama.

Marin Mišura, dvadesetdvogodišnji član splitskog Labuda, potvrdio se kao dostojan nasljednik Karla Kureta, koji nakon četvrtog mjesta na Olimpijskim igrama u Ateni kao prvi hrvatski jedriličar nastupa na natjecanjima Americas Cupa.

U Kalmaru je Marin u ukupnom poretku bio četvrti iza europskog prvaka,nepobjedivog Britanca Bena Ainsleya, drugoplasiranoga Novozelanđanina Dana Slatera koji je jedrio izvan konkurencije i Slovenca Gašpera Vinčeca, kojeg trenira Hrvat Nenad Vialli. Do srebra je Mišuri nedostajao samo jedan bod, u zadnjoj regati je bio sedmi, što mu je bilo dovoljno da u poretku prestigne svjetskog i olimpijskog doprvaka Španjolca Trujilla i sbivšega svjetskog prvaka Grka Papathanasioua.Mišuri je ovo prva seniorska medalja sa većih natjecanja, bio je svjetski i europski juniorski prvak u finnu 2003.

"Presretan sam jer sam od osam regata, sedam završio među prvih deset. Osjetilo se na ovom EP-u da mi fali natjecanja, da nisam jedrio pola godine, no na kraju je sve ispalo odlično. Ovo mi je prva prava seniorska medalja u finnu, a nadam se da će uskoro biti još jedna, jer formu sam tempirao za Svjetsko prvenstvo u Moskvi u rujnu", kazao je Marin, kojeg je zadnjih šest mjeseci jako mučila ozljeda leđa, pa je njegov rezultat iz Švedske doista izniman.

Drugi hrvatski "finnac" veteran Emil Tomašević EP je završio na 32. mjestu.

Ivan Kljaković Gašpić osvojio je zlatnu medalju u konkurenciji juniora, a u ukupnom poretku je među seniorima izvanredan dvanaesti. Popularni "Bambi" potvrdio se kao dostojan Mišurin nasljednik, u svojoj kolekciji ima i juniorsko zlato sa EP-a klase "laser" 2003, a ovo mu je zasad najveći uspjeh. Koliko je 21-godišnji član splitske Zente bio superioran u Kalmaru najbolje govori podatak da je od drugoplasiranoga Poljaka Norberta Wilandta imao gotovo stotinu bodova manje.

Svjetsko prvenstvo klase "finn" održat će se u rujnu na jezeru pokraj Moskve.

Pročitajte više